Chicago

2010. június 20-án kerül sor a HOPPart következő premierjére. A Chicago című musicalt Zsótér Sándor rendezi, akivel a K. mama óta először dolgozik együtt a Társulat. Az előadás helyszíne is különleges: az évek óta zárva tartó Atrium mozi.

 

IMG_5958
Zsótér Sándor, hátul: Herczeg Tamás

 

Csikágó a Keleti pályaudvar mögött terül el.

Chicago az észak-amerikai Illinois államban.

A pesti kerület azért kapott amerikai nevet, mert egymást érték a bűnesetek.

A Chicago című musical előbb prózai darab volt. Maurine Dallas Watkins 1926-ban a Chicago Tribune törvényszéki tudósítójaként szedte fel a férjgyilkos asszonyok történetét. The Brave Little Woman címmel írt drámáját zenésítették meg 1975-ben.

Régi történet. Megvesztegethető igazságszolgáltatás a cselekmény középpontjában. A csámcsogásra berendezkedett sajtó szaftos gyilkosságokra ugrik. Addig keveri-kavarja, amíg a bűnösből sztár lesz és az igazság pucér fenékkel eloldalog.

Szóval: divatjamúlt.

Modern azonban John Kander és Fred Ebb vad muzsikája. A sebesen pergő libretto és a remek szerepek.

Csupa kockázat.

 

chicago

 

Részlet a Zsótér Sándorral a POSzTon készült interjúból:

"Tanítottam a Novák-Ascher zenés osztályt és harmadikos korukban készítettünk egy Kurázsi mamát. Ez úgy kezdődött, hogy viccesen kérdeztem őket, mi legyen Chicago vagy Kurázsi. Ők az előbbit választották, de mondván, hogy ez léha hozzáállás a művészethez, büntetésből az utóbbi lett. Van egy különös, meditatív fiú náluk, a Mátyássy Bence, és ő egy ideje újra elkezdett győzködni, hogy rendezzek Chicagot. Erre azt válaszoltam: „ persze, persze, jó, lehet" és ő csak nézett rám, ismételgette: „Chicago, Chicago". Valahogy elgyengültem, nem tudtam kitérni a kérés elől, pedig teljes képtelenségnek tűnt, hogy megvalósítsuk, de nem maradt visszaút. Ráadásul nem akarok már éjjel próbálni, viszont csak akkor lehet, hiszen a HOPPartban mindenkinek van állása. Ez egy zseniális darab, de tartozik hozzá egy konzerv előadástechnika, miszerint jó lábú nők riszálják magukat, Bob Fossey koreográfiája New Yorkban jó, Magyarországon olyan, ahogy bírjuk, és neccharisnyás lányokkal ezt nem tudnám megcsinálni. Azt érzem, hogy a musical nem magyar műfaj, mert mindig kissé kínos nálunk. Ezért látni akartam az eredeti Chicagot New Yorkban és iszonyatosan kiábrándító volt. A fűtetlen színházban telt ház előtt megy 135 éve, miközben kigyúrt feka táncosok és táncosnők abszolút rabszolgamunkát végeznek. Kiderült, hogy bármelyik magyar előadása százszor érdekesebb, elevenebb. Szerettem volna szakmailag érdekessé tenni a HoppArtnak, akik zenés osztályban végeztek, ezért sikerült a legnehezebb utat választani: a vastag partitúrát kilencen játsszák el, miközben énekelnek és táncolnak. Már most pontosan tudom előre a szemétkedéseket, amik érni fogják az előadást, de mégis Mátyássy Bence és a Friedenthál Zoli a Roxy és a Velma. Két komikus, Frédi és Béni. Bár nagyon jó színésznők vannak náluk ezekre a szerepekre, de nem akartam rivalizáló nőstényeket. Tehát szerveztem egy irgalmatlan nagy melót, amibe már sok éjszakát fektettünk".

A teljes interjú itt olvasható >>>

 

 

HOPPart Társulat: Chicago


Szövegkönyv: Zene: Versek: FRED EBB and BOB FOSSE JOHN KANDER FRED EBB
MAURINE DALLAS WATKINS „CHICAGO" című színdarabja alapján

Szereplők:
Bánfalvi Eszter, Friedenthál Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna,
Mátyássy Bence, Polgár Csaba, Radnay Csilla, Roszik Hella, Vári-Kovács Péter

Dramaturg: Ungár Júlia
Díszlettervező: Ambrus Mária
Jelmeztervező: Benedek Mari
Koreográfus: Horváth Csaba
Zenei vezetők: Kákonyi Árpád és Matkó Tamás
Jelmeztervező-asszisztens: Kiss Júlia
Hangtechnika: Belényesi Zoltán és Rembeczki János
Fénytechnika: Éltető András

Rendező: Zsótér Sándor

Bemutató: 2010. június 20., 20.00
További előadások: 2010. június 21., 22. 20.00
Helyszín: Atrium Mozi (II. ker. Margit krt. 55.)

Jegyrendelés:
www.jegy.hu
e-mail: hopparttarsulat@gmail.com
Tel.: 0630/552-8239

Támogatók:
AKKU, EJI, NKA, OKM, Babos Gabriella, ÁJK -SATEC Kft.,
Mátyásfalvi János, Orlai Produkciós Iroda, Polgár Krisztina Emlékalap, Summa Artium.

Külön köszönet:
Nemzeti Színház és Merlin Színház
A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

 

forrás: HOPPart Társulat

 

süti beállítások módosítása