Kabóciádéval zárult

Három napos eseménnyel, a XVII. Kabóciádé Családi Fesztivállal zárta mozgalmas, sikeres évadát a veszprémi Kabóca Bábszínház.

kaboca400

 

A Kabóciádé az egész várost megmozgatta: egyedi játékokkal, óriás sakk-játszmával, lóversennyel, kézműves-foglalkozásokkal és vendégelőadásokkal népesítették be az Óváros teret, valamint a Városháza előtti teret, a Tűztorony udvarba pedig a legkisebbeket várták babaelőadásokkal és a Kabóca Házikó kreatív játékaival. Ellátogatott Veszprémbe a Tintaló Cirkusz, Pályi János, a Bóbita Bábszínház társulata Pécsről, a Mesebolt Bábszínház Szombathelyről, Écsi Gyöngyi, a Mikropódium, a BAB Társulat és a Kereplő Színház is. Kísérletképpen idén először felnőtt-program is szerepelt a műsorban: M. Tóth Géza animációs filmjeit vetítették a Pincegalériában. A fesztivál nagy érdeklődés mellett zajlott, sokan érkeztek Veszprém környékéről és Budapestről is.

A bábszínház a 2009/2010-es évadban hét előadást mutatott be, összesen huszonhat vendégalkotóval dolgozott, és hat szakmai fesztiválon is járt. Sikeresnek bizonyult az új játékrend is, hogy minden vasárnap délelőtt bábelőadásra várják az érdeklődőket. Az évad változatos programot kínált. Szerepelt az előadások között vásári játék (Girgác Lacku, r.: Kovács Géza), hagyományos paravános előadás (A hétszépségű királykisasszony, r.: Sramó Gábor), ballada-feldolgozás („Kél egy-egy árnyék..., r.: Kuthy Ágnes), karácsonyi szertartásjáték (Betlehem csodája, r.: Székely Andrea), babaszínházi előadás (Állattörténetek 1.), Lázár Ervin-feldolgozás (A kalapba zárt lány, r.: Bartal Kiss Rita) és kortárs alkotó meséje is (Marék Veronika: Laci és a Csúnya Kislány).
Sokan ellátogattak a BábOdúba is, Foky Ottó bábrendező gyűjteményes kiállítására. Kísérletnek indult a színház első ifjúsági és felnőtt előadása, a „Kél egy-egy árnyék...", mely új közönségréteget vonzott a Kabócába, és beválogatták a Pécsi Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál programjába is.
A Kaposváron rendezett Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléjára Bartal Kiss Rita rendezését, A kalapba zárt lányt hívták, Egerbe, a Monodráma Fesztiválra pedig Csató Kata munkáját, a Pöttöm Pannát.


A magyarországi fesztiválok és vendégjátékok mellett a Kabóca Belgiumban és Németországban is járt, valamint elkezdődtek egy belga-magyar koprodukcióban készülő babaszínházi előadás munkálatai is, melynek bemutatója novemberben lesz a Kabócában, majd 2011. márciusában Neerpeltben.
A következő évad a Mesefesztivállal kezdődik szeptember 15-én, majd Palya Bea Álom-álom kitalálom című zenés meséjének bábszínházi adaptációját láthatják szeptember 26-án Harangi Mária rendezésében. Októberben mutatja be a Kabóca Nádori Lídia Jancsi meséi című mesefüzérének bábszínpadi változatát Mátyás Zoltán rendezésben, majd novemberben következik a nemzetközi babaszínházi produkció Karel van Ransbeeck rendezésben, Kiss Erzsi közreműködésével. 2011. januárjában egy nagy klasszikus kerül színre: a Csipkerózsika, de Mosonyi Aliz kortárs átiratában, Székely Andrea rendezésében. Az évadot Schneider Jankó Tengerecki Pál-rendezése zárja, valamint természetesen a hagyományos, immár XVIII. Kabóciádé Családi Fesztivál.

forrás: Kabóca Bábszínház


A Kabóca Bábszínházról bővebben a Gyermekszínházi portálon >>>


gyermekszinhaz_3

süti beállítások módosítása