Novák Péter Dózsa bőrében

„Bokától tokáig " kell játszani, azaz táncolni, énekelni, szövegelni, lovagolni - fogalmazott Novák Péter, a Szegedi Szabadtéri tánckrónikájának, a Dózsának címszereplője. Az egész estét betöltő monumentális táncjáték zeneszerzője, valamint dalszövegírója a Ghymes együttes alapító tagja, Szarka Tamás, a rendező pedig Zsuráfszky Zoltán lesz, akinek ötletéből Vincze Zsuzsa alkotott színpadi adaptációt.

novak
A címszerepben Novák Péter

 

Dózsa György legendás élete és sorsa sok szállal kötődik Szegedhez. Július 16-án és 17-én a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatják be az 1514-es parasztfelkelés vezérének életét és tetteit.

A rendező-koreográfus, Zsuráfszky Zoltán elmondta: a súlyos történelmi gondolatok mellett fergeteges, látványos és egyben szórakoztató táncprodukciót terveznek, amely alkalmával pár napra középkori környezetet varázsolnak Szegedre. A látványt árusokkal, lovakkal, reneszánsz maszkabállal, csatákkal, sok-sok tánccal és zenével fokozzák.




Zsuráfszky Zoltán a Dózsa c. előadásról - videó



A produkció zeneszerzője és dalszövegírója Szarka Tamás, aki az énekmondó szerepében is hallható lesz. Saját bevallása szerint a produkció zenéje hasonlít a Ghymes felfogásához, így meglehetősen változatos zenei világot álmodott meg. Nemcsak középkori és autentikus hangzások, a mai idők dallamai is felcsendülnek a legnagyobb szabadtéri színpadon. Az egyházi zene jelenléte is elengedhetetlen, hiszen maga a történet is jelentősen kötődik az egyházhoz.



A Dózsa próbáján - videó



A táncjáték címszerepét Novák Péter énekli és táncolja, aki éppen annyi idős, mint Dózsa György a parasztfelkelés idején volt. Az előadás csúcspontján az egész színpad lángba borulva izzik, Dózsa megégetésének jelenetében pedig Novák Péter fejére egy izzó korona kerül, mialatt tüzes trónra ültetik. A színpadkép egyik leglátványosabb eleme a hat méter magas és hat méter széles korona lesz, amely az eredeti hű mása.

A produkcióban közreműködnek a Honvéd Táncszínház művészei, a Szeged Táncegyüttes, a nyíregyházi Táncművészeti Iskola növendékei, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, a Fővárosi Bartók Táncegyüttes, továbbá török, olasz és szerb együttesek táncosai és zenészei.

 


Novák Péter a Dózsa c. előadásról - videó

 

 

A Dózsa című produkciót júliusban két alkalommal láthatja a közönség a Dóm téren:
július 16-án, pénteken és 17-én, szombaton.
Jegyvásárlás a Dózsa c. előadásra >>>




Zsurafszky_Zoltan
Zsuráfszky Zoltán
Koreográfus, a Honvéd Táncszínház vezetője



Zsuráfszky Zoltán gondolatai a Dózsáról a felkészülési időszakban

Dédelgetett álmomnak, a Dózsának számtalan szegedi vonatkozása van. A bíró lányának történetével, az alsóvárosi templommal, mint helyszínnel, Dózsa útjával Szeged felé, és Dózsa fejének történetével teljes a tánckrónika. Vincze Zsuzsa írta a forgatókönyvet, a Nemeskürty-kutatások és számtalan eredeti forrás alapján. De elég a Derkovits sorozat Dózsájára gondolni, amely olyan látvánnyal ajándékozott meg bennünket, amiből méltán építkezhetünk.

A középkori táncoktól sem ijedek meg, az ugrósoktól, vagy éppen a hangszerektől, például a csimpolyától. Motívumaiban, ritmikájában, zenéjében pazar lehetőségeket tartogat az anyag.

A címszereppel Novák Pétert szeretném megbízni. Nagyon szívesen dolgozik velem, éppen nyáron lesz annyi idős, amennyi Dózsa volt történetünk idején. Jól énekel, jó a prózában, kötődik a néptánchoz. Szeretném a saját csapatomat, a Honvéd Táncszínházat is foglalkoztatni. A nagy zenei motívumokat pedig Szarka Tamás komponálja. Idén playback hangzást szeretnék, míg eredetiben, élőben szólnak a dudások, furulyások, síposok. Makó Péter a Honvédból és a Csík zenekarból fogja majd össze a népzenészeket. Aztán ott lesznek a vendégek, a törökök, a zászlódobálók, a valaha volt jobbágyok és parasztok táncos megszemélyesítői a nemzetközi csapatból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából. Ez a két-háromszáz fő, táncosokkal, zenészekkel, lovasokkal csodálatos látványt és hangulatot teremt majd a Dóm téren.

 

forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

 

süti beállítások módosítása