Tényleg szeretsz

Három nő, három férfi, három generáció. Egy fedél alatt. Egy ágyban. Egy asztalnál. Egy reggelen.

tnyleg_szeretsz_40
Józan László

 

A Tényleg szeretsz című előadás R.D. Laing, világhírű angol pszichiáter stílusában megegyező, pszichológiai elemzésre alkalmas, irodalmi értékű, lenyűgöző humorú írásaiból készült.

 

tnyleg_szeretsz_12
Réti Adrienn, Mertz Tibor

 

"valami nem stimmel vele
különben nem viselkedne úgy
ahogy viselkedik
tehát azért viselkedik úgy
ahogy viselkedik
mert valami nem stimmel vele
nem tudja
hogy valami nem stimmel vele
többek között pont az nem stimmel vele
hogy nem tudja
hogy valami nem stimmel vele"
R. D. Laing - a szerző

 

tnyleg_szeretsz_30
Csarnóy Zsuzsa


A szerző az antipszichiátria apostola. Verseit viszont a pszichiátria eszközeinek bevetésével írja, ami főként az emberi kapcsolatokról szól. Fledmár András így nyilatkozott róla: "R. D. Laing skót pszichiáter volt. Egy tucat könyvet hagyott ránk, mindegyiket érdemes elolvasni. Kutatásai legfontosabb eredménye talán az, hogy szerinte az őrület nem az egyénben, hanem mindig egyének között található. Vagyis ahogyan egymással bánunk, az a fontos. Az őrjíthet vagy gyógyíthat meg valakit."

 

tnyleg_szeretsz_18
Szabados Mihály, Péter Kata

 

A KAPcsolat TÁRsulás és a Zsámbéki Művészeti és Színházi Bázis bemutatja
a Zsámbéki Zichy Kastélyban

R. D. Laing nyomán
tényleg szeretsz

Fordították: Ferencz Győző, Tandori Dezső, Tasnády Attila


Játsszák:
Csarnóy Zsuzsa
Józan László
Mertz Tibor
Péter Kata
Réti Adrienn
Szabados Mihály

Rendezte:  Dömötör Tamás

Bemutató: 2010. július 15. 21:00
további előadások: július 16, 17, 18 21:00

Helyszín: Zsámbéki Kastély (Zsámbék, Zichy M. tér 3.)

 

tnyleg_szeretsz_42
Mertz Tibor
fotók: Kállay Tóth Anett

 

Dömötör Tamás - a rendező

Dömötör Tamás Szombathelyen született 1974-ben. Miután az Orlay Szakközépiskolában leérettségizett, Budapestre költözött. A Bárka Színház ösztöndíjasaként három évig kacérkodott a színészettel, ezalatt a Komlósi Oktatási Stúdióban újságírói képesítést szerzett szintén ösztöndíjjal. 1999-ben a Duna Televízióhoz szegődött szerkesztő-műsorvezetőnek, majd a Magyar Televíziónál folytatta televíziós pályafutását. 2000-től a Népszabadságnak írt, ugyanebben az évben alapította meg harmadmagával a szombathelyi Kamara Savariát működtető Szombathelyi Színházbarátok Egyesületét. 2002-ben első nekifutásra felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakára, ahol 2007-ben szerzett diplomát. 2004-ben rendezte a Premier című játékfilmet, 2007-ben pedig Offside címmel készített egész estés mozifilmet Egressy „Sóska, sültkrumpli" című drámája alapján. 2005-től 2 éven át a TV Paprika csatornájának több műsort rendezett, néhányban műsorvezetőként is közreműködött. 2007-től az internetre készített reklámfilmet, rendezett videoklipet, és ebben az évben került bemutatásra a „Hazug" című önálló kamara-rendezése is.
2008 és 2010 között leszerződik és rendez a szombathelyi Weöres Sándor Színháznál. Nevéhez fűződnek többek között: a Farm Bt., a 9700, a Három koporsó, a Szerelmes Balázs című előadások.

2009 nyarán rendez nagyjátékfilmet a számtalan elismerő kritikát nyert Czukor Show című színdarab filmes változatát, mely a közelmúltban a shanghaji filmfesztiválra is meghívást kapott.

„Szerintem teljesen mindegy, színházban, filmben, vagy televízióban dolgozom, alapjában véve mindegyik a kommunikációról szól. A ma ismert kommunikációs formák közül a legbonyolultabbat, a filmet tanultam. Ez bonyolultabb a színész, a színházi rendező, a tv-bemondó és rendező dolgánál. Nem egy lépcsővel, nyolccal, ezt tapasztalatból mondom. Általában úgy dolgozom, valami eszembe jut, aztán megtalálom hozzá a megfelelő kommunikációs csatornát. A folyamat elején még szabadon ötletelünk, ülünk és írunk a szereplőkkel, aztán megegyezünk egy végleges szövegben. Nekem ez a munkamódszerem. Nálam, ami egyedül adott, az a szerkezeti váz. Van, amikor egy erős formai elképzelés vezérel, és azt követem, máskor épp fordítva: a tartalomhoz keresem az ideális formát." /forrás: www.wssz.hu/


KAPcsolat TÁRsulás

Egy új, nyitott, független társulat elindítását valósította meg 2010 nyarán Mertz Tibor. A szabadúszó színész olyan színházban akart dolgozni, ahol a kreatív, folyamatos változásra építő, improvizatív próbafolyamat alatt a kapcsolatok válnak a legfontosabbá. A kapcsolatok egymással, a környezettel, és egyfajta interakció a közönséggel is. A társulat több évre előre tervez, egy bemutatót évente, mindig nyáron, melyet tovább kíván játszani egy fővárosi kőszínházban és vidéki helyszíneken. Az első munka, a „tényleg szeretsz" Dömötör Tamás rendezésében, jövőre pedig Tim Carroll a meghívott rendező, aki a Canterbury meséket viszi színpadra.

 

süti beállítások módosítása