"Fokozódik" a függetlenek helyzete

Összeültek a függetlenek, megvitatták, mi a teendő most, hogy bizonytalan ideig támogatás és tájékoztatás nélkül maradtak. A tanácskozás közben a kultúrális államtitkárság is "belépett a képbe". A Színház.hu hamarosan a részletekről is tudósít, addig is összefoglalja a történteket.

 

Mivel a teljes független előadó-művészeti szféra vár az éves költségvetésének megtervezésével, hiszen nem kapták meg az idei támogatásukat, a Befogadó Színházak Társulása (BESZT) és a Független Színházak Szövetsége (FSZSZ) képviselői közös sajtótájékoztatón próbálták felhívni a figyelmet a helyzetükre.

A megbeszélés felénél új fordulatnak lehettek tanúi a jelenlevők, mert megérkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának közleménye. Eszerint továbbra kapnak pénzt a függetlenek, de mivel az előző kulturális miniszter késve hirdette meg a támogatásukra vonatkozó pályázatot -január helyett márciusban-, és mivel a kormány azzal szembesült, hogy a váltáskor a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112 %-át, az egyensúly helyreállítása érdekében 120 milliárd forintos zárolásra volt szükség, amely a kultúra területét is érinti. Ennek ellenére megígérte, hogy "keresik a megoldását annak, hogy az Előadó-művészeti Tanács által felterjesztett döntési javaslatban foglalt támogatásoknak legalább a felét még 2010-ben megkapják a nyertes VI. kategóriába besorolt szervezetek". Ez azt jelenti, hogy a 6-osok kaphatnak annyi pénzt amennyit már idén elköltöttek, azaz megelőlegeztek, tehát a működésük továbbra sem garantált.

Magács László, a Merlin Szíház igazgatója erről azt mondta: "A működési támogatás fele nagyjából az idén eddig felhalmozott tartozásainkat fedezné". Arról már korábban beszámolt, hogy űgy tűnik, a Merlin minden alkalmazottját el kell bocsátania, és le kell mondani nemzetközi együttműködéseket, bemutatókat, majdnem minden előadást.

További probléma az is, hogy a Nemzeti Kulturális Alaptól idén 2 milliárd forintot vontak el, ezért produkciós pályázatok sem várhatók; pénz nélkül pedig a szponzori szerződésekben vállalt előadásszámokat sem lehet teljesíteni. Ráadásul az, aki felszámolja a cégét pályázni sem fog tudni.

Hudi László, az FSZSZ elnöke szerint a zárolások oka nem egyedül a költségvetési helyzet; a döntés egyfajta koncepciót tükröz. "Az a gyanúm, hogy ez nem a költségvetési hiány miatt van, hanem mikor napirendre kerül az előadóművészeti törvény megváltoztatása, akkor ott majd láthatóvá válik ennek a koncepciónak a lényege".

Azt, hogy a szakma képviselőit mennyiben érinti a kialakult helyzet, mire készülnek és hogy mi hangzott el a mai megbeszélésen, hamarosan olvashatják nálunk.

Kapcsolódó anyagok:
- 66 fix a hatosoknak
- Nyílt levél Vidnyánszky Attilának
- "Necces" a 6-osok ügye
- "Szabadságjog a tét"
- Ma kiderülhet a függetlenek sorsa

süti beállítások módosítása