Szentendrei Teátrum és Nyár

Félidejénél tart a Szentendrei Teátrum és Nyár idei programsorozata, amely augusztus 29-éig várja a színvonalas szabadtéri előadásokat, jazz és világzenei koncerteket kereső művészetkedvelő közönséget, és a tartalmas családi programra vágyó látogatókat.

 

440

 

A Szentendrei Teátrum idei előadásai ismét a MűvészetMalom udvarán kialakított korszerű játszóhelyen kerülnek színre.

A Szentendrei Nyár koncertprogramjában évek óta nagy sikerrel szerepel a Jazz Fesztivál. Idén is négy együttest hallgathat meg egy estén a közönség. Szombat esténként pedig a Barcsay Múzeum hangulatos kertjében ismét a világzenéé lesz a főszerep.

A fesztivált idén is a Szentendre éjjel-nappal nyitva három napos programsorozata zárja, amely már ötödik alkalommal teremt változatos művészeti és gasztronómiai programjaival késő éjszakáig igazi mediterrán hangulatot a városban.

 

 

450

 

 

Szentendrei Teátrum
- augusztusi programok -


Augusztus 6. péntek, 20.30 óra, MűvészetMalom udvara
Eső esetén: PMK színházterme (Pátriárka u. 7.)
KÉTFILLÉRES OPERA
A Gruppo Amarcord (Modena) előadása
Előadják:
Barbara Zanasi - színművész
Massimiliano Barbolini - tenor
Gentjan Llukaci - hegedű
Denis Biancucci - zongora
Claudio Mattioli - bariton, fisarmonica, rendező
Belépőjegy: 2500 Ft

 

Az Amarcord Társulat 2000-ben alakult Modenában. Tagjai fiatal, nemzetközi elismerést kivívott, tehetséges művészek, muzsikusok, a művészeti igazgató Claudio Mattioli. A társulat merőben új zenei nyelvezetet alakított ki. Az általuk játszott opera buffa (tréfás opera) egységes történetté fűzött igényes válogatás a legnépszerűbb operaáriákból és az olasz "belcanto" remekeiből. Darabjait a társulat egyedi felfogású rendezésben, a Fellini filmek hangulatát idéző (innen a társulat neve) szokatlan díszletezéssel, igényes élőzenei előadásban kínálja a publikumnak. Produkcióikban nagy szerepet kap a humor, mely az eredeti opera buffa részletek poénjain túl abban a meghökkentő hatásban rejlik, ahogyan a különböző darabok egymásra reflektálnak. A kitűnő színészi játék, a gegek, burleszk elemek fergeteges hatást gyakorolnak az opera világában nem járatos nézőkre is. A történetet, mint Chaplin némafilmjeiben, nem a szöveg, hanem a játék meséli. Az Amarcord Társulat kivívta mind a közönség, mind a kritikusok elismerését, ismertté tette művészetüket Olaszországban és világszerte több kontinensen. Hazánkban is sikerrel szerepeltek többek között az Operaházban és a Művészetek Palotájában.


ketfilleres


A Kétfilléres opera története Donizzetti híres Szerelmi bájitalával kezdődik, melyben egy ravasz kereskedő azt állítja, hogy olyan csodaelixír birtokában van , amely minden betegséget meggyógyít és minden vágyat, kívánságot teljesít. A szereplők mindegyike szeretné saját magának megkaparintani ezt a csodaszert, amitől szépek, okosak és tehetségesek lesznek, hogy megmutathassák legjobb énjüket, elnyerve a közönség tetszését. Kérdés, hogy ki fog nyerni...

Ajánljuk az előadást operakedvelőknek, továbbá fiataloknak, gyerekeknek, akiket közelebb hozhat a műfajhoz ez a poén-dús előadás, melynek tanulsága, hogy az opera nem feltétlenül „komoly" zene.

 


Augusztus 7. szombat, 20.30 óra, MűvészetMalom udvara
(Esőnap: augusztus 9. hétfő )
NEIL SIMON: NŐI FURCSA PÁR
- Vígjáték két részben -
A Száguldó Orfeum előadása
Szereplők:
Hűvösvölgyi Ildikó, Ivancsics Ilona, Szilvássy Annamária,
Farkasházi Réka, Bajza Viktória, Balázs Andrea, Bardóczy Attila, Agárdi László

Rendező: Bencze Ilona
Belépőjegy: 2500 Ft

 

A klasszikus Neil Simon darabról van szó amelyet Jack Lemon és Walter Matthau alakításával zárhattunk a szívünkbe. A szerző csavart a történeten egy nagyot, és megalkotta a női változatot. Nemre és korra való tekintet nélkül, mindannyian magunkra ismerhetünk ebben a fergeteges vígjátékban, amely egy New York-i lakásban játszódik, bár történhetne Párizsban vagy akár Budapesten is.

 

furcsa

 

A két női főszereplő, Florence, az elhagyott feleség és Olive, a laza újságírónő szórakoztató és összeférhetetlen kettőse mintha egy tükröt állítana elénk, amely a nevetéstől állandóan kicsúszik a kezünkből. A négy barátnő kedves figyelmessége és huncutsága biztosítja, hogy a „családi légkör" állandóan mozgásban legyen, amire aztán a két spanyol fivér teszi fel a koronát. Egy felejthetetlen játék, felejthetetlen alakításokkal, egy felejthetetlen este részeként!

 

 

Augusztus 13., 14. (péntek, szombat) 20.30 óra, MűvészetMalom udvara
(Esőnap: augusztus 15. vasárnap)
PIERRE DE MARIVAUX: A SZERELEM DIADALA
- szentendrei bemutató-
Katona József Színház és a Teátrum közös produkciója
Szereplők: Jordán Adél, Pálmai Anna, Máté Gábor, Szirtes Ági,
Mészáros Béla, Bezerédi Zoltán, Dankó István

Rendező: Ascher Tamás
Belépőjegy: 3000 Ft

Marivaux (1688-1763) a francia irodalom meghatározó szerzője volt a 18. század első felében. Regényei mérsékelt sikere után érdeklődése a színpad felé fordult; egyaránt írt tragédiákat és komédiákat, sőt eposzparódiát is. Műveit a párizsi olasz és francia színház számára készítette. Miután egy pénzügyi csődben elvesztette vagyonát, újságot szerkesztett és újabb sikerdarabokkal kezdett új életet. Pályája során kipróbált csaknem minden műfajt és stílust. Legnagyobb sikereit könnyed és szellemes írásművészettel írt pikáns komédiáival aratta; ezeknek köszönhetően máig sem vált elfeledett szerzővé. 1743-ban az Akadémia tagjai közé választották. „Marivaux-t ismerték, de, ahogy olvasom, nem méltányolták eléggé.

 

szerelem

 

Ő volt pedig a legkülönb regényben s vígjátékban: a szerelem ébredésének s lassú tudatosodásának festője. Ő vitte a vígjátékba a szerelmi lélekrajzot, mint Mme Lafayette a regénybe." - Babits Mihály A szerelem diadalában Leonida, a fiatal királynő beleszeret egy ifjúba, akiről megtudja, hogy valójában a jog szerinti uralkodó. Hogy elnyerje a férfi szerelmét, szolgálójával együtt férfiruhát ölt és tanítványul szegődik az ifjú szigorú mesteréhez, a szerelmet elítélő és helyette az erényt és tudományt védelmező filozófushoz. Leonida, hogy elérje célját, semmitől sem riad vissza, színlelt szerelemmel ostromolja a filozófus húgát és magát a filozófust is (bevallva neki, hogy valójában nő). De a hazugságokból épülő csapdából egyre nehezebb szabadulni...

 


GYEREKELŐADÁSOK

Vasárnap délelőttönként 10 óra, MűvészetMalom udvara
(Eső esetén: a MűvészetMalom épületében)
Belépőjegy: 1000 Ft

 

Augusztus 1.
ÓZ HATALMAS VARÁZSLÓ! - TRAMBULIN SZÍNHÁZ

- Élőzenés mesejáték, 4 éves kortól ajánlott -
Írta és rendezte: Csák György / a zongoránál: Csák Péter / játéktér, jelmez: Szuchy Márta
bábok: Furlán Ildikó
Szereplők: Albert Péter, Kontha Nelli / Csák Eszter, Nagy Péter, Csák György, Lőrincz
Levente, Gergelyi Júlia, Ilyés Lénárd

Dorkát Henrik bácsiék nevelik. Nehéz életüket még a rendszeresen visszatérő hurrikánok is nehezítik. Dorkát egy napon házastul messzire röpíti a vihar, az álmok birodalmába, ahol Ózt kell megtalálnia, hogy hazajusson. Vándorlása során fura figurákkal találkozik. Mindnek hiányzik valami. Dorka erőt, és reményt ad nekik, hogy Óz majd teljesíti a kéréseiket. A nagy varázsló azonban csalódást okoz. Kiderül, hogy ő nem az, aminek hitték. A Bádogember, Madárijesztő, Gyáva Oroszlán vágya teljesül ugyan, de Dorka nem juthat haza. A nagy bajban és szomorúságban végül Hidebáj, a jó boszorkány segít. A fordulatos, élményekben gazdag út végére igaz barátokat talál, és hazakerül mégis.


Augusztus 8.
FUTRINKA UTCA - FOGI SZÍNHÁZ

Zenés mesejáték élőszereplőkkel és bábokkal
Iró: Bálint Ágnes, zene: Rossa László, rendező: Szöllősi Zoltán

Bálint Ágnes nagyszerű remekművét - melyen generációk nőttek fel - most élő szereplőkkel, színpadon is láthatják a gyerekek. Találkozhatunk régi kedvenceinkkel - Morzsa kutyával, Cicamicával, Sompolyogi rókával és a többi kedves ismerőssel - melyek most életre kelnek, önfeledt vidámságot lopva mindannyiunk szívébe. A zenés, vidám mesejáték felhőtlen szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A mindig kedvesen morgolódó Morzsa kutya mellett megelevenednek Futrinka utca karakteres lakói. Liba Leontin aki Sün Sámuel szerkesztőségében dolgozik, az Egerentyű család, akiknek kiszemelt helyére költözik a kényes Cicamica, a bájos, esetlenke Böbe baba és a szélhámos Sompolyogi róka. A mesejáték bonyodalma akkor kezdődik, amikor a békés Futrinka utcába beköltözik Cicamica, és Sompolyogi ármánykodására kolbászból fonat magának kerítést. A mese végén persze mindenre fény derül, és ki-ki levonhatja a tanulságokat.


Augusztus 15.
HÁROM SZÉKLÁB  - KALÁKA EGYÜTTES

Becze Gábor: nagybőgő, gitár
Gryllus Dániel: furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató, duda
Radványi Balázs: mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

A Kaláka gyereklemezeinek legkedveltebb darabjaiból áll ez a műsor. Elhangzanak többek között a Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Móra Ferenc, Tamkó Sirató Károly, Hajnal Anna verseire írott dalok, és a gyerekek megismerhetik az együttes különleges hangszereit. A koncerten a gyerekek nem csak hallgatói, hanem résztvevői is az előadásnak. Mivel a muzsikusok annak idején mind a Kodály koncepciója szerint tanító, híres Lórántffy zenei általános iskolába jártak, e zenei nevelés igazolói és tudatos használói. Más anyanyelvű gyerekek körében is nagy sikerrel játszanak turnéik során.

 


JAZZ ÉS FOLK ESTEK A BARCSAY UDVARBAN
(Dumtsa Jenő u. 10.)
Szombatonként 19 órakor
Eső esetén a helyszín: Városháza díszterme (Városház tér 3.)
Belépőjegy: 2000 Ft

Július 31. SZVORÁK KATALIN
Augusztus 7. SZÁSZCSÁVÁSI ZENEKAR
Augusztus 14. MITSOURA


 

Augusztus 27-29. Apor-híd, Dumtsa Jenő u. - Fő tér
V. SZENTENDRE ÉJJEL-NAPPAL NYITVA

Augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre ismét változatos művészeti és gasztronómiai programokkal várja vendégeit késő éjszakáig. A város kulturális intézményei, civil és művészeti szervezetei, valamint üzleti vállalkozásai összefogásával ötödik alkalommal sorra kerülő három napos rendezvény alatt művészeti bemutatók, kiállítások, szabadtéri koncertek, játékos gyerekprogramok várják a hozzánk látogatókat. Különleges élményt nyújt majd vasárnap este a zenés gyertyaúsztatás a Dunán. A Dumtsa Jenő utcában idén is lesz iparművészeti és kézműves vásár. A rendezvény részletes programjáról az augusztus elején megjelenő műsorfüzetből és a www.szentendreprogram.hu honlapon lehet majd tájékozódni.

 

Jegyek kaphatók:
TOURINFORM SZENTENDRE (Bercsényi u. 4. . Tel.: 26/317-965, 26/317-966 )
Az INTERTICKET országos hálózatában: www.jegy.hu
A HELYSZÍNEN kezdés előtt egy órával.


süti beállítások módosítása