Cannes után Szarajevó

Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmje a cannes-i filmfesztivál versenyprogramja után a Szarajevói Filmfesztivál - Kelet-Európa mára legrangosabbá vált filmes eseményének - egyik fődíját is elnyerte.

400_7HD

 

A 16. alkalommal megrendezett, évek óta erős válogatásáról és komoly szakmaiságáról híres Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon a díjat a Cristi Puiu román filmrendező vezette tekintélyes nemzetközi zsűri ítélte a sikeres magyar rendezőnek. A régió legfontosabb filmes eseményének erényei mind a közönség mind a szakma számára ígéretessé teszik a fesztivált, mely a magas színvonalú alkotások mellett fontos koprodukciós piacot is jelent, és mint ilyen, egész Európában egyedülálló. A díj tehát nemcsak méltó elismerést, de komoly áttörést is jelenthet az alkotás további útjának szempontjából is.

A zsűri díját Mundruczónak Agnes B., a fesztivál egyik fővédnöke és designere ajánlotta fel és adta át, aki a kezdetek óta patronálja a filmes eseményt. A háború alatt induló kezdeményezés mára premierfesztivállá nőtte ki magát, mégsem veszítette el eredeti arculatát, továbbra is igazi filmbarát helyszín maradt.

Mundruczó is nagy megtiszteltetésnek nevezte a számára különösen fontos fesztivál elismerését, a díj átvétele alkalmával pedig külön köszönetet mondott, amiért a zsűri figyelemre méltatott egy ennyire személyes alkotást. Majd a közönséghez szólva hozzáfűzte: "Ahogyan egy villámcsapás ébreszti fel Frankenstein szörnyetegét, az Önök odaadó figyelme keltette életre az én történetemet. Köszönet ezért."

A Szelíd teremtés - A Frankenstein terv című alkotást - melynek egyik főszerepét a rendező, Mundruczó Kornél alakítja - szeptember 9-étől láthatja a közönség a hazai mozikban.

 

400_12

 

 

SZELÍD TEREMTÉS - A FRANKENSTEIN TERV
Rendezte: Mundruczó Kornél
Forgatókönyv: Mary Shelley: Frankenstein című műve alapján
Bíró Yvette és Mundruczó Kornél
Fényképezte: Erdély Mátyás
Vágó: Jancsó Dávid
Hangmérnök: Balázs Gábor
Zene: Philipp E. Kümpel, Andreas Moisa, Kurtág György, Mozart
Látványterv: Ágh Márton
Jelmeztervező: Breckl János
Producerek: Petrányi Viktória, Susanne Marian, Philippe Bober, Kovács Gábor, Gabriele Kranzelbinder, Sipos Gábor, Rajna Gábor
Gyártó: Proton Cinema, Essential Filmproduktion, KGP Production, Filmpartners
Gyártásvezető: Sós Judit
Co-producerek: Laokoon Film, RTL Klub
színes magyar-német-osztrák filmdráma
Játékidő: 101 perc

Szereplők: Frecska Rudolf, Csíkos Kitty, Mundruczó Kornél, Monori Lili,
Székely B. Miklós

Magyarországi bemutató: 2010. szeptember 9.
Forgalmazza a Szuez Film Kft.

 

Mary Shelley Frankenstein című világhírű klasszikus gótikus regénye nyomán a film teremtő ember és teremtménye története. A szeretet után sóvárgó mégis kitaszított ember mítosza éled újra apa és fiú találkozásában.

Egy talán jobb napokat látott bérházban egy rendező készül filmje megvalósítására. Az intézetből szökött kamasz fiú anyját keresve szinte véletlenül kerül a filmforgatás castingjába. A drámai események sora ott veszi kezdetét mikor a szerelőválogatás alatt a fiút naivsága, és egyenes tisztasága olyan hirtelen cselekvésekre ragadtatja, ami halálos balesethez vezet. A rendezővel még soha nem történt semmi, ami akaratán kívül állt volna. Megérzi, hogy a fiú személyében egy nagyobb erővel találkozott. Mikor rájön, hogy a különös és szelíd gyerek az ő fia, aki sok évvel ezelőtt hívatlanul jött e világra, arra kényszerül, hogy egy kiszámíthatatlan és veszélyes úton induljon el. Más körülmények között találkozásuk talán esély lenne az újrakezdésre.
A film a szeretet felelősségéről, és a teremtő ember istenkísértő gőgjéről szól. Meglátni magunkat egy másik lényben, és túllépni akaratunk, érdekeink korlátain, szembenézni teremtésünk súlyával. Ez a tétje apa és fiú történetének.

A filmet beválogatták a 2010-es Cannes-i Official Selection Verseny programjába.

 

A 2007. októberében bemutatott A Frankenstein-terv című előadás 2008-as POSzT-ra készült mozgóképes ajánlója
(a fesztiválon az előadás elnyerte a Legjobb előadás, a Legjobb női főszereplő (Monori Lili) és a közönség zsűri díját)

 

 

süti beállítások módosítása