Workshop Verespatakon

A budapesti Föld Színház 2010. augusztus 5-től 19-ig nemzetközi közösségspecifikus színházi workshopot tart a romániai Verespatakon magyar, dán, chilei és olasz színészek részvételével.

400verespatak8

 

A falu különleges helyzetben van: lakosainak több mint a fele, körülbelül 600 ember hagyta el az elmúlt években, mert egy kanadai-román cég, a Roşia Montană Gold Corporation Európa egyik legnagyobb aranybányáját akarja megnyitni a település helyén, és ezért felvásárolja a lakosok telkeit.
Verespatakkal sokat foglalkozik a média, azonban csak úgy, mint ökológiai, gazdasági, szociális problémagóccal. A projekt résztvevői ezzel szemben az emberekre: vágyaikra, félelmeikre és mindennapjaikra kíváncsiak. Vajon hogyan élik meg az évek óta tartó bizonytalanságot? Mi tartja őket a faluban annak ellenére, hogy a kanadai cég lakást ajánl nekik Gyulafehérváron? Hogyan képzelik el a jövőt?
A helyi közösség kutatása és a velük való kapcsolatfelvétel antropológiai és néprajzi módszerek alapján zajlik; egyik alappillére, hogy úgy lehet kapni, ha adunk: a közös programok - szalonnasütés, filmvetítés, zenélés - szervezésével egyrészt megélénkül a falu élete, másrészt az emberek szívesebben nyílnak meg, ha nem látványosságnak érzik magukat, hanem egy természetes, kölcsönös kommunikációs folyamat résztvevőinek. Az anyaggyűjtés részben tolmácsok segítségével készített interjúkkal történik. Az interjúk fókuszában nem a bányaprojekt áll, a helyi lakosok jó részének már elege van a riporterekből és turistákból, akik csak erről kérdezgetik őket - ellenben szívesen megnyílnak, ha mindennapi életükről, gyermekkorukról, esetleg jövőjükről kérdezik őket.


kornya1

A workshop párhuzamosan zajlik a román dramAcum rendezői csoport hasonló kutatásával, akik szintén a helyszínen gyűjtenek anyagot Verespatak aktuális társadalmi helyzetéről szóló előadásukhoz, melyet a Kolozsvári Magyar Színházban mutatnak majd be novemberben.
A kutatással szinte egy időben elkezdődik az anyag színházi feldolgozása is improvizációkkal és rövid, a színészek által készített jelenetekkel, amelyek a második hét végére összeáll egy színházi prezentációvá, amelyet a közönség augusztus 19-én a Sín Kulturális Központban láthat. A bemutató egyfajta színházi riport lesz Verespatak lakosairól és aktuális helyzetéről.
A kezdeményezés abba a színházi trendbe illeszthető, amely különböző külső csoportok (például egy falu lakosainak) bevonásával és terepmunkával aktuális társadalmi jelenségeket vizsgál színházi eszközökkel. A színházi produkció alapanyaga így nem egy előre megformált szöveg, hanem az ottlét során szerzett tapasztalat a heterogén és komplex valóságról. Ez az anyag állandó változásban, forrásban van, és soha sem átlátható a maga teljességében. Ez a bizonytalanság inspiráló hatású: nagy mértékben elősegíti a színházi kifejezőeszközökkel való kísérletezést.

 

Előadás: augusztus 19., 20:00, Sín Kulturális központ (1139 Budapest, Gyutacs u. 10-18.)
Rendező: Juhász Bálint
Résztvevők: Morten Andersen (DK), Coral Giavelli (Chile), Hinsenkamp Fanni (HU), Esther Kristensen (DK), Anna Høgsbro Laursen (DK), Nádor Zsófia (HU), Andrea Pegoretti (IT), Renkecz Kálmán (HU), Laila Sigrid Rosholm (DK), Skublics Benedek (HU), Szenteczki Zita (HU)
Dokumentumfilm: Kenéz Anikó, Balogh Máté
További információk: foldszinhaz.hu, rosiamontanaworkshop.blogspot.com

forrás: Föld Színház

süti beállítások módosítása