„A mítoszok ideje lejárt"

Monteverdi operájának Orfeusza poros pátosszal áll előttünk. A Misero Prospero Project spanyol-magyar előadása a Balázs Elemér Trió kíséretével keres új helyet az egykori hősnek; ő is csak ember, a mítoszok ideje lejárt. Jazz és mozgás a színpadon.

 

06

Carlos Rodero spanyol színpadi író és rendező, valamint Daniela H. Faith mexikói magyar táncos koreográfus spanyol-magyar koprodukcióban készülő előadása Claudio Monteverdi és Alessandro Striggio L'Orfeo Favola in Musica című operája alapján készült Balázs József zenei rendezésével és a Balázs Elemér Trió élő zenei kísérete mellett.

A darab a szerelmes ember frusztrációjáról szól, ahol oly hatalmas erőkkel kell megküzdenie, mint az elhagyatottság, a halál, illetve annak fenyegető lehetősége, hogy az egész szerelmes forgószél valójában nem más, mint csupán önmaga ellen irányul. A mű dramaturgiája a mozgásra, illetve egyéb eszközök harmonikus és szerves kombinációjára épül, az európai fizikai színház nyelvezete alapján.


04


Az alkotók szövegszínházban és a táncművészetben szerzett tapasztalatainak ötvöződése mellett a mostani produkció külön érdekessége a fizikai színház-tánc mozgásokat kísérő-aláfestő zene is. A Misero Prospero Project felkérése Balázs József nem csak a barokk hangzásvilággal rendelkező operát írta át jazz alapokra, hanem, Balázs Elemér és Lakatos „Pecek" Krisztián szakmai és zenei hozzáértésével és tehetségével kiegészülve, egy zongora, egy nagybőgő és egy dob triójában élőben kíséri az előadókat a színpadon. A zenészek végig a színpadon vannak, szerves részét képezik az előadásnak. Az így megszülető előadás valóban zsigeri élményt nyújt a játszóknak és a nézőknek egyaránt, hiszen, a zenei műfajból adódóan, egy szellősen rögzített, s még inkább élő produkció jön létre a színpadon. A jazz alapú megközelítés és a kortárs tánc, illetve fizikai színház kombinációja egy különleges produkció létrejöttéhez vezet, melyben, illetve melynek segítségével egy, a művészet értékét a középpontjába állító ősi mítosz íródik újra a ma embere számára.

A Misero Prospero Project célja, hogy a kortárs fizikai és táncszínház produkció kereteit kibővítve a barokk hangzás jazzesített és mai korba helyezett változatát jutassa el a közönség szélesebb rétegéhez. A darab nem kívánja megtagadni az opera kiválóságát, inkább úgy tekint rá, mint örökségre, amely alapanyagul szolgálhat egy mai kornak és korban megszólalható műhöz.

 

05

 

Orfeusz mítosza a szerelmes művész modelljét ajánlja fel, a művészet és a szerelem magasztosságáról beszél, amely fogalmak eszmeisége a mai jelenben kevésbé alkalmazható. Monteverdi és Striggio operája egy másik kor közönségének szóló mítoszt ölel fel; a mában az a feladatunk, hogy új jelentéseket és megközelítéseket keressünk régi (és új) „mítoszoknak" egyaránt. Fontos, hogy az eszmeiség maradványait és hagyatékát szembesítsük a mai kor valóságával és így értelmezzük azt újra. Az epizodikus szerkezetű darab a jelenben és a mítosz-játék idejében vezeti végig a nézőket és azzal a szándékkal közelíti meg Orfeusz alakját, hogy lerombolja mitikus dimenzióit, illetve, hogy történetén keresztül világítson rá saját emberi dimenzióink (esetlen, szerelmetes, narcisztikus, és sötét) oldalaira. A megközelítés egyszerre provokatív, felkavaró, és humorral teli.

A spanyol-magyar koprodukcióban megvalósuló, az alkotók által más jelzők helyett csak „fizikai előadásként" nevezett darab, mely, mint koprodukció, spanyol és magyar illetőségű állami szervek (illetve magánszponzorok) támogatásából jött létre, kreatív vonalon pedig egy spanyol vendégalkotó közreműködését jelenti. A darab magyarországi bemutatója 2010. szeptember 9. napján a Budapesti Kamaraszínház Tivoliban lesz, majd, két további budapesti előadást követően utazik Madridba, hogy ott is bemutatkozzon hét előadással a Círculo de Bellas Artes színház színpadán.

 

MISERO PROSPERO Project
bemutatja Daniela H. Faith és Carlos Rodero alkotását


SÁRBA TIPORT ORFEUSZ

Monteverdi és Striggio operája alapján
a Balázs Elemér Trió elő zenei interpretációjával

Előadják: 
Daniela H. FaithTania Garrido Monreal Takács Dorisz
Balázs Elemér Trió (Balázs Elemér, Balázs József, Lakatos Krisztián)
Carlos Rodero

Zenei rendezés: Balázs József
Jelmeztervező: Tabbouch Linda
Világításterv-technika: Vajda Máté
Produkciós asszisztensek: Monojlovits Eszter, Boronyák Vivien
Tréning: Máthé Gabriella
Rendező asszisztens: Boronyák Vivien
Koreográfia: Daniela H. Faith

Dramaturgia és rendezés:  Carlos Rodero

Premier: 2010. szeptember 9. 19:00 óra
További előadások:
2010. szeptember 10., 19:00 óra
2010. szeptember 11., 19:00 óra


Helyszín: BUDAPESTI KAMARASZÍNHÁZ TIVOLI
(1065 Budapest, Nagymező u. 8.)

Jegyek válhatók a színház jegypénztárában, szervezésén, illetve online (www.interticket.hu • www.jegymester.hu • www.ticketportal.hu)
Jegyárak: 2000 HUF, illetve 5000 HUF támogatói jegy

 

Base_hun


Az előadás az alábbi együttműködő partnerek és szponzorok támogatásával jött létre:
Nemzeti Kulturális Alap • Nemzeti Civil Alap • Spanyol Nagykövetség, Budapest • „A Spanyol Kulturális Együttműködésért Külföldön" szervezet • Mexikói Nagykövetség, Budapest • Magyar Nagykövetség, Madird • Balassi Intézet • Új Előadóművészeti Alapítvány • SÍN Kulturális Központ • Brody House • Galax Konferenciatechnika • Tacos Locos
A próbafolyamatról és az előadásokról bővebben a
MISERO PROSPERO Project weboldalán és blogján olvashatnak.


fotók: Pék Zoltán
forrás: MISERO PROSPERO Project

süti beállítások módosítása