'BY the way' a Bakelitben

A 'helyzetjelentés M 2010' sorozat soron következő, nyolcadik darabjának 'BY the way' című premierje szeptember 19-én 20:00 órakor kezdődik a Bakelit M.A.C.-ben, közvetlenül Kővágó Nagy Imre (KNI) kortárstánc ihlette festményeinek kiállítás megnyitója után (19:00). Ladjánszki Márta táncos-koreográfus a vele készült interjúban a Bakelittel közös kezdetekről, az L1 Táncművek elindulásáról és a Bill Younggal közös alkotói munkafolyamatról is mesélt.

ladjanszki_marta_portre

 

- Hogy kezdődött a kapcsolatod a Bakelittel?


Ladjánszki Márta: Az L1 Táncművek létrehozásához az L1-tagok már 1998 óta kerestek megfelelő helyet. Általában vagy belvárosi volt magas bérleti díjjal és oszloppal a terem közepén vagy beton talajjal (a tánchoz, alkotáshoz egyik sem megfelelő) vagy külvárosi nagyon leamortizálódott helyek voltak, ami túl messze volt.
2001-ben egy közvetítő segítségével rátaláltunk erre a Soroksári úti épületegyüttesre, ami akkor még inkább lakatlan volt és kultúrával az akkori bérlők egyike sem foglalkozott. Marci (Bauer Márton, a Bakelit vezetője) vágya az volt, hogy egy nagy feljátszó stúdiót épít, ami a jelenlegi Bakelit Stúdió Színház, de soha nem indult el a program benne. Mi beleszerettünk a gyárhangulatba, és együttes anyagi erővel és gondolatokkal Marci szinte nekünk építette meg az L1 Táncműveket (ami egy két teremből és kiszolgáló helyiségekből álló próbaterem - Budapesten a legjobb).

- Mikor indult el a munka az L1 Táncművekben?


LM: 2002-ben én voltam az első, aki elindítottam a saját darabjaimmal a Stúdió Színházat, mert imádtam a hangulatát és hogy a térben bárhogyan lehet gondolkodni, a nézőket bárhogyan lehet elhelyezni. Onnantól kezdve az L1 Táncművek pályázott és szervezett főleg kortárs táncszínházi eseményeket, és mi magunk is sokat játszottunk itt, hogy nevünket adjuk az új hely (ami később hivatalosan megkapta a Bakelit nevet) beindulásához, életéhez.

 

BY_feet_foto_KozarEdit


- Szeptemberben két új bemutatód lesz a Bakelitben. Mit lehet tudni a 'helyzetjelentésM 2010 - BY the way'-ről?


LM: A BY the way című előadásom a helyzetjelentésM 2008 óta indult sorozatom nyolcadik bemutató állomása. A sorozat maga egy olyan ongoing munkafolyamat, ahol a kiválasztott alkotókkal, előadóművészekkel együtt kb. egy hónapos munkával (tehát aránylag gyorsan) hozok létre egy előadást. Először maga a megszülető előadás volt a cél, nem a repertoáron tartás, de természetesen az eddig bemutatott hét előadás mindegyike tovább akart élni, ezért szinte repertoárként életben is tartottuk. Nagyon örülök annak, hogy a legtöbb esetben az L1 Táncművekbe született darabok (kis tér, közeli nézőtér, speciális hangulat) szinte mindegyike már külföldön is szerepelt nagy sikerrel.

 

400_5_foto_KozarEdit

 

- Ebben az előadásban Bill Young az alkotótársad.


LM: Idén a sorozat állomásai speciálisak, mert mindegyiknél van egy alapötlet, ami egy meghívott művésztől származik, nem teljesen tőlem, s én dolgozom a témán az arra kiválasztott szereplőimmel. A BY the way motívumötleteit Bill Young amerikai koreográfustól vettem, aki szeretett volna velem együtt dolgozni, s ezért az év elején megkeresett. Nagyon örültem, mert mindig nyitott vagyok együttműködésekre, de itthonról ilyesmi szinte egyáltalán nem jön, jön viszont külföldről!

 

BY_heads_foto_KozarEdit

 


- Miért 'BY the way' az előadás címe?


LM: Szinte mindegy, mi az előadás címe, az a lényeg, hogy mi van benne és megszólítja-e a nézőinket. Egyébként a cím először csak BY volt, finom utalás az ötletgazdára, Bill Youngra. Aztán a nem-támogatási szisztéma és kialakult határidőmódosítások miatt Bill nem tudott eljönni hozzánk, ezért internetes kapcsolatban voltam vele, de úgy éreztem, hogy sokkal inkább az én vízióim érvényesülnek, ezért a nagy bemutatónkhoz kiegészítettem a címet BY the way-re, vagyis "egyébként"-re. De sokkal fontosabbnak tartom, hogy ez a darab is a pillanatnyi alkotói helyzetemmel foglalkozik, az alcím szinte csak megkülönbözteti a többi darabomtól.

Gödöllei Anna
fotók: Kozár Edit, Kővágó Nagy Imre (KNI)
forrás: Bakelit M.A.C.

----------

Ladjánszki Márta: 'helyzetjelentésM - BY the way'

Időpont: 2010. szeptember 19-20. 20:00
Helyszín: Bakelit M.A.C., 1095 Budapest, Soroksári út 164.

 

süti beállítások módosítása