Kreativ utcafesztivál Isztambulban

A Magyar Zsonglőr Egyesület fesztiválja zajlik napjainkban szeptember 17-26. között tíz napon át Isztambulban, a Boszporusz partján! A török-magyar cirkuszi ihletésű projekt párja júliusban a pécsi Cirkusz és Utcaszínház Fesztivál - CUF - egyik eseménye volt.

pecs_iszt

 

Ahogy ez a pécsi fesztiválon is történt, úgy a 'Yaratici Sokaklar Festivali' (Kreativ utcafesztivál) programjai is a köztéren zajlanak, ingyenesek és nyitottak a közönség számára. Isztambul hömpölygő „váci utcáján", az Istiklal-on tűnnek fel ötletes meglepetés performanszok - 'flashmob'-ok-, valamint a boszporusz-parti Besiktas városrész főtere alakult át a felnőttek játszóterévé.
Az Európát járó, holland kezdeményezésre készült „Repülő szőnyeg" több száz négyzetméteres szőnyege teszi otthonossá a kikapcsolódást: zsonglőr-, egyensúlyozó-, akrobatikus játékok, oktatás és gyakorlás, felvillanó produkciók, kártyatrükkök, breaktánc, flamenco szórakoztatják a közönséget. A török-magyar csapat sokoldalú előadóművészei, animátorai csalogatják a járókelőket, hogy vegyenek részt a folyamatosan változó játékokban, a közös gyakorlásban. Bárki csatlakozhat. „A csoda az utcán hever!"
A fesztivál sokoldalú nemzetközi összefogással jött létre. Főszervezője a Magyar Zsonglőr Egyesület, valamint török partnerszervezete az isztambuli Pera Szépművészeti Akadémia. Az együttműködés az Európai Bizottság támogatásával valósul meg a 'Civil Society Dialogue' - Istanbul 2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatának keretében.
Pécs és Isztambul kapcsolódása, és a társadalmi párbeszéd így közösségi és művészi formában mutatkozik meg, szavak nélkül, cirkuszi trükkök, közös akciók, játékok, flashmobok, és az együttlét által.
A 10 napra kialakított játéktér második hétvégéjén a profiké a főszerep és három estén keresztül színpadi produkciók: cirkusz-, komikus-, zsonglőrelőadások. Fellép a magyar CirkuSzínház Társulat, a Magma Tűzszínház, a Trixxx Duó, az argentin Dj Capuzzi és SenoritaX, a francia Mathieu Moustache. Nyitó előadásként szeptember 24-én a Cirkuszi Varitéműsor látható, melyben mindkét ország artistái váltják egymást a színpadon, majd a hét legvégén, vasárnap este a Kabile Alternative Dance Group, az isztambuli tűztáncos csoport nagyformátumú tűzshowjával zárul a fesztivál.

A Fesztivál honlapja: www.creativestreets.org

 

süti beállítások módosítása