Nagyvárosi kalandozás

Utazás térben és időben, képzeletben és valóságban - ezt kínálja a fővárosiaknak az idei PLACCC Fesztivál. A rendhagyó művészeti produkcióiról ismert rendezvény egy sikeres pécsi kitérő után szeptember 24. és október 3. között visszatér Budapestre. Az alkotók interaktív nagyvárosi kalandozásra hívják a közönséget.

helloearth1

 

A negyedik PLACCC Fesztiválon ismét magyar és külföldi alkotók lepik el a jól ismert köztereket és a „talált" helyszíneket Budapesten. Dániából érkezik a PLACCC meghívására a hello!earth alkotócsoport. A Tomorrow everything will be different (Holnap minden más lesz) című élménytúra során SMS-ek és váratlanul előbukkanó, furcsa kísérők irányítják a közönséget egy ismerős-ismeretlen városnegyeden, magán- és köztereken át. A különleges séta azonban nemcsak térben zajlik, hanem lélekben is, hiszen a valóság lassan összeolvad a személyes érzelmekkel, tapasztalatokkal.


Giardini_1


Varázslatos kirándulásra csábítja a budapestieket egy lengyel művészcsapat a Sashegyre. A Fundacja Laury Palmer tagjai magánemberek hobbikertjeiben idézik meg az egész világot. Kis képzelőerővel a látogatók úgy érezhetik magukat, mintha a világhírű Velencei Biennálé nemzeti pavilonjai között sétálnának. Bármilyen hihetetlen, de még az időutazók sem maradnak program nélkül. A prágai Handa Gote kollektíva filmes-zenés produkciója visszarepíti a közönséget a 60-as, 70-es és 80-as évekbe egy retro helyszínen a Városligetben.


Handa_Gote1


Menekülő útvonalat kínál a Szövetség'39 alkotócsoport az őszi PLACCC-on. A városlakók bármikor belebotolhatnak egy-egy meglepő és játékos akcióba. A művészek teherautója a fesztivál alatt több napon keresztül fel-felbukkan az utakon, és platóján szállítja az utazó kortárs eseményeket. A művészet ugyanis bárhol megjelenhet - ott is, ahol a legkevésbé számítunk rá. Tartsd nyitva a szemed, mert valami történik a városban, ami szabad utat keres magának a megszokások, a nagyvárosi hétköznapok útvesztőjéből!menekulesiutvonal1


A tavalyi bemutatkozás után új akciókkal jelentkezik a Haszondesign Projekt. Több fiatal magyar alkotócsoport Budapest legkülönfélébb részeire viszi el a kortárs művészetet, és bebizonyítja, hogy az nemcsak a kiváltságosoké, hanem a mindennapjaink része. Ingyenes köztéri akcióikkal mutatják meg, hogy kis változások is jelentős hatást gyakorolhatnak a közérzetünkre. Az Újirány Csoport idén visszafoglalja a méltatlanul kihasználatlan Pollack Mihály teret a kultúrának és a közösségi életnek. A PLACCC Fesztivál alatt a tér a boldog békeidőkre emlékeztető Városi Szalonná alakul át. A kényelmes nyugágyakon napközben megpihenhet a sétáló, esténként pedig izgalmas kulturális programok és beszélgetések várják a vendégeket.


kepeslap_szalon_udv_k

Az Újirány Csoport másik akciója, a Városi Tornapálya a számítógép előtt görnyedő fővárosiakat akarja megmozgatni. Szintén a Haszondesign Projekt része az úgynevezett Csendautomata. A d1618 Műhely tereptárgyába belépő járókelők kipróbálhatják, hogyan hat rájuk az aktív csend élménye a város állandó zaja után. A projekt harmadik résztvevője az 1000% alkotócsoport, amely harmadszor vesz részt a PLACCC Fesztiválon. Ezúttal is „önkéntes felújítást" végeznek, amely során az elhanyagolt városi felületek a kortárs képzőművészet kommunikációs felületeivé változtak. Az őszi Haszondesign Projekt során a Nyugati téri felüljáró hídpilléreit festik meg. Ez lesz a legnagyobb falfelület, amit a fiatal képzőművészek valaha átalakítottak.


csendautomata1


A negyedik PLACCC Fesztivál célja, hogy budapestiek akár a leghétköznapibb helyzetekben újra rácsodálkozzanak a városra, és felfedezzék a benne rejlő szépségeket. PLACCC - Művészet máshogy, máshol.


Egy kis PLACCC-történelem:

A PLACCC Fesztivált 2008-ban hagyományteremtő szándékkal indította el az Artopolis Egyesület Budapesten, hogy bemutassa a magyar közönségnek a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. A művészek a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat. A PLACCC 2008 keretében repülni tanították a nézőket az egykori budapesti pártfőiskolán, biciklis lélekbúvárkodást tartottak és egy plázában keresték a szerelmet az alkotók.
A 2009-es PLACCC Fesztivál művészei szleng-operát mutattak be egy budai barlangban, az utcán kutatták a magyar identitást, betonkeverő autókat alakítottak át nagyvárosi diszkógömbbé, lepukkant pinceajtókat rehabilitáltak, algákkal működő szmogreduktorral tisztították meg a Blaha Lujza tér levegőjét, közösségi kanapét építettek az utcán és élő galériává alakítottak egy népszerű teret.

A harmadik PLACCC Fesztiválra 2010. tavaszán Pécsett került sor. Kukkolós színházi thrillert láthattunk egy családi ház kertjében, képzőművészek és építészek hívták a közönséget egy speciális lakás-kaland-túrára Uránvárosba, míg a belvárosban kortárs alkotók bolygatták meg a teret.

placcc_2010-plak-PRESS_

 

 

4. PLACCC FESZTIVÁL
PROGRAM


2010. szeptember 24-27.
Szövetség '39 Művészeti Bázis: Menekülési útvonal

2010. szeptember 27. - október 2.
hello!earth (DK): Holnap minden más lesz

2010. szeptember 30. - október 3.
Fundacja Laury Palmer (PL): Giardini Biennálé Sashegy

2010. október 1-2.
Handa Gote (CZ): Roman úrA HASZONDESIGN PROJEKT KERETÉBEN

2010. szeptember 24. - október 3.
Újirány csoport: Városi szalon és Városi tornapálya

2010. szeptember 27. - október 3.
D1618 Műhely: -1dB / városi Csendautomata

2010. szeptember 28-tól
1000%: ÉN / TE / Ő

süti beállítások módosítása