Hólyagcirkusz hírek

Az Alternatív Színházi Szemle egyik fődíjas csoportja a Hólyagcirkusz Társulat a hatos kategória többi szereplőjéhez hasonlóan nehéz helyzetben kezdi az évadot. Még néhány héttel ezelőtt felhívást intéztek az alternatív színházakhoz a pályázati anyagok nyilvánosságra hozatalának ügyében. Azóta több olyan esemény is lezajlott (a kuratórium beszámolója, a Színházi Évadnyitó Fesztivál, majd utána a Tűzraktérben rendezett tiltakozó Összművészeti After Party) amiknek következtében lényegében nemhogy javult, de inkább romlott a társulat hangulata.

holyagcirkusz_logo_black

Újra itt a Hólyagcirkusz!

A Függetlenek Éjszakáján szeptember 25-én a KANT c. előadásunkkal ténylegesen megkezdjük új évadunkat a Merlin Színházban. Az idei bemutatók és programok korábbi beharangozóival ellentétben „csökkentett üzemmódban" kell újabb erőfeszítéseket tennünk, hogy a Hólyagcirkusz által képviselt egyedülálló értékek megmaradhassanak a magyar színházi palettán. Bár a KANT pár napja még fődíjat kapott az Alternatív Színházi Szemlén, most nekünk, alkotóknak azzal kell szembesülnünk, hogy a fenti alkalmon túl maximum még háromszor lesz lehetőségünk eljátszani a produkciót ebben az évben.

A tavasszal beadott működési pályázatunk elbírálását követően - a kuratórium negatív szakmai véleménye és a minisztériumi zárolás eredményeképpen - a működéshez kért összeg kevesebb, mint egynegyedével fogunk rendelkezni az idén, ez a tavalyi költségvetésünknek valamivel kevesebb, mint az egyharmada. Ahhoz, hogy ebben a helyzetben a két új bemutatónkat - melyek a szakmai fejlődést és a közönség felé történő nyitást jelentik - megtarthassuk, illetve ahhoz, hogy egyéb produkcióinkban szereplő tagjaink megélhetési lehetőséget keresve ne hagyják el társulatunkat, a KANT-nak csak ennyi esélyt adhatunk.


holyag- Eredeti terveinkhez képest tizenkét hazai és külföldi vendégjátékból jó esetben csak  hatot tudunk vállalni a meghívó színházak önzetlen segítségével.

- Beavató színházi előadásainkat, melyek megvalósításához részben külön forrás is rendelkezésünkre áll, szintúgy nem fogjuk tudni maradéktalanul teljesíteni.

- A társulat művészi munkáját ihlető és munkakapcsolatokkal gazdagító zenei koncertsorozatunk teljes egészében elmarad.

- Természetesen ilyen körülmények között átmenetileg le kell mondanunk bármilyen együttműködésről, aminek keretében valamely új befogadó hely létrehozását céloznánk meg, elesve így a társulat szempontjából létfontosságú iroda- és raktárhelyiségek nyújtotta lehetőségektől is.

 

 

Összegezve: bár a Hólyagcirkusz a minisztérium oldaláról (a színházi törvény szellemével ellentétes módon), illetve a kuratórium részéről (az alternatív színházi értékekkel szembefordulva) gyakorlatilag a megszüntetés üzenetét kapta, mégis megpróbál ebben az évadban is az előző évekhez hasonló művészi színvonalon dolgozni.

Tizenhárom év és jónéhány társulati és egyéni siker, díj után újra csak a közönségben bízhatunk, és ez így van rendjén, még akkor is, hogyha a magyar színházművészetben nincsen semmi más folytonosság.

Szóval...
Írjatok nekünk, hívjatok minket, gyertek és legyetek részesei a Hólyagcirkusz felejthetetlen műsorszámainak!

 

forrás: Hólyagcirkusz Társulat

süti beállítások módosítása