Túl a sztereotípiákon

Októbertől többször feltűnik Etgar Keret novellái alapján adaptált „A Trükk" című előadás a Klauzál13-ban a Gólem Színház szervezésében. A társulatot idén nyáron több jó hír is érte: a fiatal izraeli novellistát, akinek rövid abszurd novellái sok magyart leginkább Örkény Istvánra emlékeztetnek, idén nyáron ütötték lovaggá Franciaországban. A Trükk című darab pedig Pécsett szakmai díjat kapott a Fringe-en.

phoca_thumb_l_IMG_2907

 

A Gólem Színház nagy fába vágta a fejszéjét. Egy sztereotípiákkal és történelmi eseményekkel terhelt társadalmi diskurzusból kilépve, a zsidó kultúra friss, „cool" arcát szeretné bemutatni. A társulat célja, hogy az új generáció hangját hallassa és bemutassa, hogy a tragikus múlt mellett, létezik egy pozitív, jövőbe tekintő megközelítés is, ami ha kell önkritikus, őszinte, merész.

A„pop-up"színház jelentése, hogy az előadás a város különböző részein bukkan fel, más-más összefüggésben. A szervezők arra törekszenek, hogy a különféle szituációk megteremtésével elősegítsék a párbeszédet, közös gondolkodást a közönséggel. Az október 15-i és 23-i előadások helyszíne a Klauzál13. Minden helyhez emlékek kapcsolódnak és a Vince Kiadó által működtetett klauzál téri könyvesbolt galériája valóban egy összetett kontextust teremt a kortárs novellákból adaptált darabnak. Létezik egy színház-történeti összefüggés: a reform korban a Klauzál téren (a mai Vásárcsarnok helyén) alakult meg a harmadik magyar színház, amit 1872-ben Jókai prológusával avattak fel. Később a Második Világháborúban mint a budapesti gettó főtere, iszonytató horror helyszínévé vált. Ma a Klauzál tér beleesik a VII. kerület azon részébe, ahol a városfejlődés legizgalmasabb mozzanatai zajlanak: kis galériák, kreatív terek, romkocsmák övezik. Etgar Keret ugyanakkor egy nagyon fiatal állam szülöttje, így saját bevallása szerint a személyes történelem számára nehezen megfogható: "...nem ismertem a nagyszüleimet, sosem láttam szüleim gyerekkori házát. Olyan vagyok, mint egy lefagyott számítógép, a nulláról indítottak újra." (Népszabadság, 2009.ápr.11.). A Klauzál13-ban megjelenő kortárs izraeli darab tehát érdekes szempontok átgondolására ad alkalmat, amelyet a szervezők az előadást kísérő beszélgetésekkel szeretnének elősegíteni.

 

phoca_thumb_l_IMG_2841

 

Etgar Keret igazi sztár-novellista, aki ifjú kora ellenére, az izraeli diákok számára érettségi tétel és egyre nagyobb nemzetközi elismerésnek örvend. Novelláiban fellelhető a zsidó filozófia, de embersége nemzetiségen és valláson túlmutat. Ugyanazzal a recepttel dolgozik, mint nálunk Örkény István tette egykor: egyszerű, tömör, bárki számára könnyen érthető nyelven, remek humorérzékkel és iróniával ábrázolja az élet legfonákabb dolgait. Műveiben az emberi kapcsolatok, a szeretet, a szerelem, a magány komplikált, és gyakran zavarba ejtő problémáival találjuk szembe magunkat. Keret történeteiben hétköznapi figurák élik mindennapi életüket, egészen addig, amíg a felszínre nem kerül valami furcsaság, egy groteszk apróság...egy levágott fejű nyúl a bűvész kezében; egy szárnyas csaló, aki mégsem angyal; egy asszony, aki unalmában a plafonra ragasztja magát... és ilyenkor minden visszafordíthatatlanul megváltozik.

 

phoca_thumb_l_IMG_2849

 

A Trükk című darabot Borgula András rendező alkalmazta színpadra Keret novellái alapján. A darabban a fiatal városiak valóságának a kicsit szürreális, progresszív, polgárpukkasztó oldala jelenik meg. A fő kérdés: 'Neked mi a trükköd arra, hogy túléld a mindennapokat?'. A két főszerepet a Krétakörből ismert Bánki Gergely és a Nemzeti Színházból ismert Schmied Zoltán alakítja (jelenleg a Centrál Színház tagja). A nézőtéren a közönséget a szervezők a fesztiválok hangulatát idéző babzsákokkal várják.

A helyszínen kapható lesz az első, magyar fordításban megjelent, 25 novellát tartalmazó, 19,99! című Etgar Keret gyűjtemény. A könyvet a Gólem színház adta ki Borgula András műfordításában, Pásti-Kovács Nóra illusztrációival és mutatta be tavaly Etgar Kerettel személyesen, aki az esemény alkalmából Budapestre látogatott.

 

Előadás dátumok: 2010. október 15. és 23.


Atrkk_sajtofoto_S

 

Bővebben a Gólem színházról:

A Gólem egy nyitott alkotóműhely, amiben együtt dolgoznak különböző hagyományokból, kultúrkörökből származó fiatalok. A kulturális sokféleség a nézőpontok változatosságát biztosítja a csapat projektjei számára. A társulat szerint a kulturális színtér attól szép, hogy különböző irányzatok, hagyományok tarkítják, amelyek barátságban megférnek egymás mellett, sőt inspirációt nyújtanak egymás számára. Sajnos a magyar nyilvánosság el van árasztva terhelt, negatív társításokkal, a napi politika szítja a megosztottságot. A skatulyázás lett a norma és ezek lerombolásához őszinte, önkritikus szemléletmódra van szükség. Fontos az olyasfajta párbeszéd, ami ahhoz kell, hogy egymás „szomszédjában" élő emberek sokat beszélgessenek és ne értsék egymást félre.

A társulat projektjei során is erre törekszik. Miközben futnak a pop-up előadások, a csapat már a jövő tavaszi projektet készíti elő, amelyben a megosztottságot szító „közhelyek" problémájával foglalkoznak.

 

Bővebben Etgar Keretről:

Keret idén a július 14-i Bastille-napon megkapta a francia kultusztárca legnagyobb elismerését: lovaggá ütötték munkásságáért. $9.99 című, felnőtteknek szóló animációs filmjét az LA Weekly a maga kategóriájában a 2008-as év tíz legjobb alkotása közé sorolta. Nevéhez fűződik a Medúzák című film is, amely a 2007-es Cannes-i Filmfesztiválom Arany Kamera-díjat kapott. A Kneller táborozóiból készült izraeli-ausztrál filmet Csuklónyiszálók címmel a magyar mozikban is bemutatták. 1993-ban megnyerte az Akkói Független Színházfesztivál 1. díját, az Entebbe: Egy musical című darabjával. Etgar Keret 1967-ben született az izraeli Ramat Gan városában. Íróként 1992-ben lépett a nyilvánosság elé Tzinorot (Csövek) című könyvével, melyet 1994-ben a Ga'aguai Le'Kissinger (Hiányzik Kissinger), majd 1998-ban a Ha'Keytana Shel Kneller (Kneller táborozói) követett.

 

------

A Trükk
Előadás időpontok: 2010. október 15. és 23.
Jegyvásárlás ITT >>>
vagy az előadás helyszínén

forrás: Gólem Színház

süti beállítások módosítása