Sárkány

Beindul a KoMa. Új a csapat, új kísérletbe vágnak. Bár hatalmi játszmákról, és hazugságokról gondolkodnak a Parti Nagy Lajos által átírt A Sárkány című darabjukban, tele vannak hittel, hiszen a közös munka élményét viszik tovább magukkal. Minderről Vékes Csabával beszélgettünk, aki rendezőként jegyzi következő, bábos bemutatójukat. Felnőttek, gyerekek, figyelem jön Láncz L. Ottó!


 01kom1
KoMa Társulat

 

- Milyen darabba vágtatok bele?

Vékes Csaba: Jevgenyij Svarc, Parti Nagy Lajos által átírt A Sárkány című drámáját mutatjuk be most pénteken. Azért választottuk ezt a darabot, mert amióta a KoMa létezik, minden évben készít egy előadást kifejezetten gimnáziumok számára. Fontos volt, hogy a mostani produkciónak is legyen kortárs magyar vonatkozása, ezt garantálja Parti Nagy Lajos. A Sárkány olyan aktuális problémákat vet fel, amelyeken szerintünk fontos elgondolkodnia a fiatalabbaknak is, hisz körül veszi őket, de ezt nem biztos, hogy tudatosítják magukban.

- Mire gondolsz?

Vékes Csaba: A politikai acsarkodásra, a hatalmi játszmákra, a korrupcióra, arra, hogy emberek hogyan használják ki egymást azért, hogy előrébb jussanak, hogy miként hazudunk egymás szemébe. Az előadás mindezt fantasztikus humorral járja körül és mesei miliőbe helyezi, ezért is tökéletes anyag a fiataloknak. Az előadások után beszélgetni is fogunk, tehát elemzünk bizonyos részeket, emellett személyes élményeket próbálunk feleleveníteni közösen.

 

01vkes_csaba
Vékes Csaba

 

- Ezt megtettétek magatok között?

Vékes Csaba: Igen. A színészek nem bábszínészek, és én egyáltalán nem vagyok bábrendező, ezért az első hetekben különválasztottuk a gyakorlatot és az elméletet, kvázi egy hangjátékra készültünk. Ülőpróbákat tartottunk, ezek során elemeztük a darabot, a szerepeket, és a saját tapasztalatainkat. A próbák második felében pedig improvizáltunk a bábokkal, mozgatni tanultuk őket, kipróbáltuk, hogyan lehet lelket csiholni egy ilyen kis emberkébe. Pár hete érkeztünk el abba a stádiumba, amikor megpróbáltuk egyesíteni a kettőt.

 

400lass_bea
Lass Bea

 

- Milyen élményeitek vannak az említett jelenségekkel kapcsolatban?

Vékes Csaba: Mindannyiunknak vannak. Gondolj bele, miként működik például egy egyetemi beiratkozás. A történet egy olyan városban, Drakóniában játszódik, ahol négyszáz éve uralkodik egy sárkány és az emberek behódolva ennek a zsarnoknak, rettegésben teszik azt amit megkövetel tőlük. Egyszer csak érkezik a városba egy hős, egy hivatásos szabadságharcos, Lánc L.Ottó, aki nem érti miért nem lázadnak fel a sárkány ellen, miért nem fognak össze, miért nem mernek a lakosok szembeszállni vele. Kihívja a sárkányt viadalra, megküzdenek egymással és -nem árulok el nagy titkot- a hős győzedelmeskedik, de nagyon kimerül a csatában, és eltűnik. A felszabadított város magára marad egy halott diktátorral, aki korábban kifejtette, hogy az emberek már rosszabbak, mint a sárkányok. Ezután a polgármester kinevezi magát elnöknek és létrehoz egy borzalmasabb, kegyetlenebb diktatúrát, mint amiben azelőtt élt, igazolva Drakon szavait. Tehát a sárkány halálával nem oldódik meg semmilyen probléma, mert az emberek lelkében mélyen gyökerezik valami rossz, ami végül elszabadul. Ottó végül visszatér és szembesül azzal, hogy nem lehet megváltani, felszabadítani az embereket, pusztán egy diktátor likvidálásával, mert előbb a gondolkodásmódjukban kell elérni komoly változást.

- A történetben egy szerelmi szál is fut. Ez felszabadít, változtat az emberen?

Vékes Csaba: Lánc L. Ottónak meg kell mentenie egy szép szüzecskét, Elzát akit a sárkánynak épp feláldozni készülnek, majd annak rendje és módja szerint, beleszeret. A szerelem szupergyógyszer tud lenni, de nem tünteti el a problémákat, nem megoldás, csak ápol, s eltakar.

 

01bbok
Bábok A Sárkány c. előadásból 

 

- Mondtad, hogy nem vagy bábrendező, miért választottátok mégis ezt a formát?

Vékes Csaba: Több oka van. Ezt a darabot így a legmesésebb előadni, de ennél még fontosabb volt, hogy ez nagyon jó közös munka a csapatnak. Egymásra utalva, komolyan kell dolgozniuk egymásért is. Ha valaki harminc percig csak egy bal láb, akkor sem bambulhat el, mert abban a pillanatban a fej, aki lelket, hangot ad a figurának nem fog tudni dolgozni, mert a kis figurák nem kelnek életre. Nagyon szerettem volna, ha a KoMa kipróbálja, megtanulja, ezt a fajta együttműködést. Az előadás sokaknak tetszeni fog, sokaknak nem, de egy biztos: ezt a munkát ez a csapat viszi tovább magában és az élményei a következő projektünkben is velünk maradnak. Megújult a KoMa csapata és bár Monostorapátiban már dolgoztunk két hetet a Szuper Irma című előadásunkon, a Sárkány az új évadban az első hosszabb közös munkánk, és olyan plusz koncentrációt kíván tőlünk, ami alapul szolgálhat a továbbiakban.

- Játszol a Stúdió K-nál is egy bábelőadásban. Ennek a tapasztalatai érintettek meg?

Vékes Csaba: Igen. Fodor Tamás rendezésében vettem részt a Vakkacsa tojásokban és az nekem nagyon jó kihívás, élmény volt.

- Miért csak iskolákban játsszátok majd a Sárkányt?

Vékes Csaba: Erre lett kitalálva. Az előadást iskolapadokon játsszuk, ezen kívül táblát, és krétát használunk. Az eddigi iskolai előadásainknál néha problémát okozott, hogy nem mindenhol volt színház- vagy díszterem. Ahol hiányzott, ott más minőségben léteztünk a tér adottságai miatt. A Sárkányt viszont bárhol a világon elő tudjuk adni , egyik iskola sem fog hátrányt szenvedni azért, mert nincs milliós színháztermük lámpákkal. Sok helyre hívtak minket, ezért egyelőre nincs helye az esti előadásoknak. Ha majd lazul az étrend, akkor lesznek. Ez a dráma való a felnőtteknek is, sőt maximálisan nekik, ezért is lesz érdekes, hogy a gimnazisták, hogyan reagálnak rá.

- Miért pont A Sárkányt hívjam meg az iskolámba, miért erre vigyem a gyerekem?

Vékes Csaba: Mert garantált élmény, és érdemes lesz róla beszélni utána, ha nem tetszik valakinek, akkor is.

 

01vkes_csaba2
Vékes Csaba


- Izgatottnak tűnsz...

Vékes Csaba: Minden okom megvan rá. Izgat minket, hogy lehet lekötni a fiatalokat és hogy meg tudunk-e felelni a kemény elvárásaiknak. Ők sokkal kíméletlenebb kritikát tudnak megfogalmazni, mint a felnőttek. Nem nevetnek illemből, főleg nem egy védett közegben, a saját osztálytermükben és látványosan elkezdenek unatkozni, zenét hallgatni, levelezni, bambulni, smsezni, ha nem kötjük le őket. Egyszer, amikor az SZJ 9231, avagy a művtev vége című előadásunkkal jártunk egy suliban, megtörtént, hogy eleinte, két fiatal, a hátsó sorban egymás szájából adogatták át a rágót, de a végén ők is állva tapsoltak. Őket beszippantotta az előadás pedig egy tornateremben, rettenetes akusztikával, kényelmetlen iskolapadokon szorongtak. Ráadásul előtte az igazgatónő kiabált velünk, hogy túl hosszú az SZJ, és hagyjuk abba 45 perc után. De látni, ahogy az a két fiatal elkezdte élvezni a darabot, az csodálatos volt, és ezért érdemes színházolni.

Tóth Berta | színház.hu

 

----------

Jevgenyij Svarc / Parti Nagy Lajos
A SÁRKÁNY
bábjáték középiskolásoknak

DRAKON, a sárkány Szabó Vera, Valcz Péter
LÁNCZ L. OTTÓ Mohai Tamás
SÁRMÁNY, levéltáros Derzsi Dezső
ELZA, a lánya Lass Bea
POLGÁRMESTER Fekete Zsolt
HENRIK, a fia Jaskó Bálint
KANDÚR, FOGLÁR  Polgár Péter
1. 2. 3. nő Szabó Vera

Jelmez, bábok: Bodor Kata
Rendező: Vékes Csaba
Munkatársak: Bartók Ferenc, Horváth GALLO Árpád
Művészeti vezető: Zrinyi Gál Vince
Bemutató: 2010. október 1.
Helyszín:
II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 1024 Budapest, Keleti Károly u. 37.

UGYANITT SZEPTEMBER 30-ÁN 20.15 ÓRAKOR ÉS OKTÓBER 1-JÉN 19.00 ÓRAKOR INGYENES ELŐBEMUTATÓ!


.

 

süti beállítások módosítása