Jönnek a csehszlovákok!

Időutazást kínálnak a közönségnek cseh művészek a budapesti Városligetben. A prágai Handa Gote csoport a hétvégén eredeti amatőr filmekkel és élő zenével repíti vissza a nézőket a 60-as, 70-es, 80-as évek Csehszlovákiájába. A produkció közben retro hangulatban vendégül látják a közönséget egy retro bisztróban.

HandaGote2

 

Talált helyszínen, talált anyagból dolgozik a cseh Handa Gote kollektíva a negyedik PLACCC Fesztiválon. A művészeti csoport a Roman úr című filmmel érkezik Budapestre, amelyben egy ismeretlen cseh család tagjai a főszereplők. Mindennapjaikat, nyaralásaikat és életük fontos eseményeit évtizedeken át egy Super-8-as kamerával rögzítették. Ezeket lehet megnézni Budapesten. A legendás sportriporter, Szepesi György szavaival élve: „ Jönnek a csehszlovákok! Jönnek a csehszlovákok!"

A prágai csoport véletlenül bukkant rá a nyolc tekercsre, és úgy döntött, hogy művészi eszközök segítségével életre kelti a 60-as, 70-es, 80-as évek hangulatát. A valódi, archív felvételeket eredeti formájukban, vagyis digitalizálás nélkül láthatja a közönség október 1-jén és 2-án, összesen négy alkalommal. Miközben a nézők bepillanthatnak egy átlagos család életébe az egykori Csehszlovákiában, a képkockák alatt élő zene szól, kizárólag a korszaknak megfelelő, úgynevezett pre-digitális, elektrofonikus hangszerekből. A produkció lényege, hogy a művészek nem használnak semmilyen szoftver által vezérelt technológiát.

Handa_Gote1

 

A filmes-zenés produkció közben a cseh művészek újjáélesztik a régi házibulik hangulatát is a retro stílusú Pántlika Bisztróban. A Városligetben álló épület a BNV információs pavilonjaként szolgált és Kádár János, az MSZMP egykori első emberének utasítására készült el. A pályázatot Vadász István tervei nyerték el, talán nem véletlenül: a Pántlika alaprajza ugyanis szigorúan ötágú, mint a kommunista vörös csillag. A bisztró valamennyi bútora és berendezése eredeti. Megtalálható az MSZMP balatonaligai üdülőjéből származó lámpa, ülőgarnitúra, Kádár János állólámpája, egy pedálos Moszkvics, a zamárdi kertmozi székei, a siófoki Panoráma bár csillárjai, sőt a Csepel Vas- és Fémművek öntőmunkás-szobra is. Ebben a közegben tartja a vetítéseket a Handa Gote csoport. A nézők egy valószínűtlen vendégségbe csöppennek zsíroskenyérrel, trapéznadrággal és a közös mozizások hangulatával a ház egyetlen olyan lakásában, ahol már volt vetítőgép.

Handa Gote (CZ): Roman úr
2010. október 1-2. 19:00 és 21:00
Találkozó: érdemes fél órával a vetítés előtt a helyszínre érkezni.
Helyszín: Pántlika Bisztró, Városliget (Hermina út 47-tel szemben)
Csehül, angolul és magyarul
Jegyár: 1500 ft / 1200 ft
Jegyinformáció és jegyrendelés: www.placcc.hu és www.jegy.hu, továbbá a placccjegy@gmail.com és 06-20/467-7523.



TOVÁBBI PROGRAMOK VASÁRNAPIG A PLACCC FESZTIVÁLON:

Rendhagyó, játékos kirándulásra csábítja a budapestieket egy lengyel művészcsapat A varsói Fundacja Laury Palmer magánemberek hobbikertjeibe varázsolja a velencei Biennálé-kerteket és a nemzeti pavilonokat a Sashegyen. A Giardini Biennale Sashegy című képzőművészeti akciósorozatot szeptember 30. és október 3. között lehet megnézni Újbudán.

 

Giardini_1

 

A tavalyi siker után ismét jelentkezik az ingyenes Haszondesign Projekt a PLACCC Fesztiválon. A Pollack Mihály téren már megnyitott a Városi Szalon, ahol napközben kényelmes, színes nyugágyakon bárki pihenhet egy kicsit, délután 5-től pedig mindennap Budapest értelmiségi körei gyűlnek össze a szabadban kötetlen beszélgetésekre. A múlt hétvégén az 1000% alkotócsoport képzőművészei óriási falfestményeket készítettek a Nyugati téri felüljáró hídpilléreire, és hamarosan üzembe áll a D1618 Műhely különleges Csendautomatája is a Moszkva téren. PLACCC - Művészet máshogy, máshol.

forrás: Placcc Fesztivál

süti beállítások módosítása