Por-Hüvely

Divatperformansz/divatszínház, testmaszkok, rétegek, átváltozás. Erdős Virág írásai és Szűcs Edit kosztüm-fikciói a Trafóban.

Porhuvely_400

 

A jel-mez a legfelső bőrréteg, test-maszk, amely állandó átalakulásra képes. Szűcs Edit valamennyi jelmeze szinte varrás és szabásvonal nélkül borítja, fedi el a testet, ezzel is még hangsúlyosabbá téve az anyag, a matéria uralkodó szerepét, amely mintegy teremtő elem maga köré szervezi a formát, az alakot, a testet, a mozgást, a koreográfiát és a színrevitel középpontjában áll.

Szűcs Edit jelmeztervező, iparművész munkáival nem csak a legnevesebb vidéki és fővárosi kőszínházak repertoárján szereplő előadásokban találkozhatunk, hanem a szabadabb, kísérletezőbb, alternatív és mozgásszínházak világába alámerülve is.
Első önálló egész estés látványszínházként kategorizált előadását a Mu Színházban mutatta be Testszövet címmel, legutóbb pedig itt a Trafóban aratott nagy sikert a Bőrhártyával.

 

TVK_foto1

 

Olyan színpadi produkciók szerveződnek Szűcs öltözetei köré, melyekben a jelmezek, kosztümök befolyásolta színpadi térben működődő élő testek keltette képzetek, a megelevenedő képek és hangulatok, jelen esetben (ismét) Gergye Krisztián átgondoltan groteszk koreográfiájával és Árvai György sötéten izgalmas látványvilágával megspékelve teremtenek különös-különleges világot.

Szűcs Edit 2010 márciusában legutóbbi előadásával, a Trafóban bemutatott Bőr-hártya című produkcióval elnyerte az Év jelmeztervezője díjat, 2010 szeptemberében pedig jelmeztervezői munkájáért megkapta a Vágó Nelly emlékérmet.

"Az alapszituációhoz adott rétegek - a színpadi látvány, a tánc, a zene és a versek szövege - azonban szétfeszítik a divatbemutató kereteit, és teljes összművészeti tablót bontanak szét a kifutón. Az így létrejött egységes szövet behálózza, körülfonja és magával rántja a nézőt...." (Rádai Andrea, www.revizoronline.hu)

 

TVK_foto2

 

„A HATODIK életemben
én voltam a Szeplőtlen Szűz,
amit viszont nem mindenki
mondhat el magáról.

A HETEDIK életemben
az volt,
ami meg van írva,
szőke voltam,
sikeres,
és negyvennégy kiló..."
(Erdős Virág)Diszfunkcionális divat - interaktív színház
Természetes Vészek Kollektíva:
POR-HÜVELY
Organikus leletek

Látványkoncepció: ÁRVAI György, SZŰCS Edit
Koreográfia: GERGYE Krisztián
Kosztüm: SZŰCS Edit
Szöveg: ERDŐS Virág
Zene: PARABRYO
Dramaturg: IMRE Zoltán
Smink: MATIS Edit
Haj: KENYERES Attila
Speciális effektek: KORAI Zsolt

Kép: LENZ Tünde
Technika: SZIRTES Attila
Produkciós vezető: KULCSÁR Viktória
Objektek: Kalicz-Mészáros Klára, Nguyen Trá My, Újszászi Tünde

Szereplők:
Gergye Krisztián, Góbi Rita, Dombi Kati, Katona László,
Kovács Martina, Madák Zsuzsanna, Nagy Andrea, Radnay Csilla, Tonhaizer Tünde

Előadás időpontok: 2010. október 1-2. 20:00 és 21.30

Támogatók:
Design Hét Budapest, MasterCard - FÜGE,
Budapest Főváros Önkormányzat Kulturális Bizottsága, Flórián Műhely


tvk_logo

 

forrás: Trafó, TVK

süti beállítások módosítása