Ványa bácsi

A Vígszínház többszörös jubileumot ünnepel, amikor idei első premierjeként  műsorra tűzi a Ványa bácsit. Százötven éve született Anton Pavlovics Csehov. A Vígszínház megnyitásával majdnem egyidőben, 1897-ben írta a Ványa bácsit. Kilencven éve a Vígszínházban volt a dráma magyarországi premierje, Hegedűs Gyulával a címszerepben. Negyven éve, Horvai István legendás előadásában Latinovits Zoltán alakította a főszerepet.

IMG_8488

 

A csodálatos szerelmi történetet most Marton László rendezi, aki az eddigi, megszokott értelmezésektől elrugaszkodva nagyon is mai, izgalmas és forradalmi felfogásban állítja színpadra Csehov klasszikusát. Csehov a drámaírás és a színházművészet legnagyobb újítói közé tartozik. Utolérhetetlen stílussal és érzékenységgel ábrázolja a lélek legapróbb rezdüléseit, az elfojtott vágyakat és beteljesületlen álmokat, az érdek nélküli szerelmet, az emberi gyarlóságot, önzést, a generációk közti, sokszor kibékíthetetlennek tűnő ellentéteket.

 

IMG_8341

 

A Ványa bácsi is tele van humorral, fájdalommal és szenvedéllyel. Gálffi László Ványa-alakítása szuggesztív és lebilincselő. A Jelena Andrejevnát alakító Hámori Gabriella nem először áll a Víg színpadán, hiszen főiskolásként már játszott itt. A szerelmi háromszög harmadik szereplőjét, Asztrov doktort Hegedűs D. Géza játssza, és a Vígszínház izgalmas, fiatal tehetsége, Bata Éva is ott tündököl majd a színpadon.

 

IMG_8471

 

Az előadás díszletét a világhírű Michael Levine tervezte, aki a párizsi Opera és a New York-i Metropolitan után most a Vígszínház közönségét kápráztatja el munkájával. Az egyedülálló élményhez hozzájárul a különleges világítás is, amit a nemzetközileg elismert Kevin Lamotte tervez.

 


Mozgóképes ajánló

 

A.P. Csehov: Ványa bácsi

SZEREBRJAKOV Alekszandr Vlagyimirovics, nyugalmazott egyetemi tanár Benedek Miklós
JELENA Andrejevna, a felesége Hámori Gabriella
SZOFJA Alekszandrovna, Szerebrjakov lánya Bata Éva
VOJNYICKAJA Maria Vaszilijevna, Szerebrjakov első feleségének anyja Margitai Ági
VOJNYICKIJ Ivan Petrovics (VÁNYA BÁCSI), a fia Gálffi László
ASZTROV Mihail Lvovics, orvos Hegedűs D. Géza
TYELEGIN Ilja Iljics, elszegényedett földbirtokos Fesztbaum Béla
MARINA, öreg dajka Kútvölgyi Erzsébet
JEFIM Dengyel Iván

Díszlet: MICHAEL LEVINE
Jelmez: VICTORIA WALLACE
Zene: RICHARD FEREN
Világítás: KEVIN LAMOTTE
Dramaturg: RADNÓTI ZSUZSA
Szcenika: KRISZTIÁNI ISTVÁN
Súgó: KERTES ZSUZSANNA
Ügyelő: KUTI LÁSZLÓ
A rendező munkatársa: VÁRNAI ILDIKÓ

Rendező: MARTON LÁSZLÓ

Bemutató: 2010. október 1.
Helyszín: Vígszínház

Jegyvásárlás >>>

IMG_8535

 

IMG_8326

 

forrás: Vígszínház
fotók: Takács Zsolt | foto.szinhaz.hu

süti beállítások módosítása