Horror a kertben, csend a Moszkván

Rendhagyó, játékos kirándulásra csábítja a közönséget egy lengyel művészpáros a hétvégén a fővárosi Sashegyre, a házak között megbújó hobbikertekbe. De aki a belvárosban marad, az is élvezheti pár percig a teljes nyugalmat: a Moszkva téren a kampánycsend ideje alatt is üzemel a garantáltan politikamentes Csendautomata a negyedik PLACCC Fesztiválon.

ADI_9264

 

Interaktív nagyvárosi kalandozást kínál a Giardini Biennale Sashegy című művészeti akciósorozat vasárnap estig a XI. kerületben. Tomek Saciłowski varsói képzőművész (Galeria Le Guern) és Joanna Warsza kurátor (Fundacja Laury Palmer) a lakóépületek között megbújó hobbitelkekre hívja a közönséget Sashegyen. Ezek szerves részei Budapestnek, de még a közelben lakók sem feltétlenül tudnak a létezésükről. A rejtőzködő telkeken álló bódék és tákolmányok képzőművészeti akciók segítségével pár napig nemzeti pavilonokká lényegülnek át.

 

ADI_9255

 

A növényekkel szegélyezett kis ösvényeken bolyongva a látogató követheti a kis nemzeti zászlókat, és rábukkanhat például Finnország, Izrael, Észak-Korea vagy éppen Lengyelország pavilonjára. A Giardini Biennale Sashegy játék a képzelettel, amely egy egyszerű mentális csavarral és némi kritikai éllel idézi meg a kortárs képzőművészet egyik legrangosabb eseményét, a Velencei Biennálét.

 

ADI_9218

 

A lengyel művészek a hétvégén kulturális programokkal készülnek. Pénteken délután Tomek Saciłowski egy kis közös kertészkedés után képzőművészeti installációt készített a központi, magyar nemzeti pavilon kertjében. Szombaton délután 3 órától pedig kerti buli jelleggel kötetlen beszélgetéseket, előadásokat tartanak, amelyeken például Bálint Mónika és Jonathan Garfinkiel kanadai író vesz részt. Ezt egy zenei performansz követi, az este pedig horrorfilm vetítéssel ér véget, ami az elhagyatott sashegyi hobbikertekben izgalmas élménynek ígérkezik az igazán kalandor lelkűeknek. A produkciót a Lengyel Intézet, valamint a Sashegyi Kertbarát és Természetvédő Egyesület támogatja.

 

ADI_9246

 

A Giardini Biennale Sashegy című képzőművészeti akciósorozatot vasárnap estig bármikor meg lehet nézni. Egyénileg is oda lehet lehet menni, de a PLACCC Fesztivál naponta egyszer kisbuszt is indít az Erzsébet térről a hobbitelkekhez. Az indulási időpontokról és a találkozási helyről a PLACCC Fesztivál honlapján lehet tájékozódni: www.placcc.hu

 

ADI_9216

 

Csendautomata a Moszkva téren

Talán semmi nem lehet meghökkentőbb Budapest közepén, mint egy hely, egy konkrét zug, ahol nem hallasz semmit abból, ami körülvesz. Semmi 4-6-os villamos, semmi kocsisor, se „paprika egy százasért", de madárcsicsergés és a fák morajlása sem. Csak a csend és a tested zörejei. Ezt az élményt kínálja a D1618 Műhely -1dB / városi Csendautomata nevű ingyenes programja szombaton és vasárnap is a Moszkva téren.

 

csendautomata1

 

A Csendautomata egy művészeti és műszaki kísérlet, eddig ugyanis hasonló nyilvános kapszulát sohasem építettek a csend számára a fővárosban. A szerkezet egy kb. 2x2 m alapterületű, hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabin. A kapszulából a csend hallgatója egy kis üvegablakon keresztül kilát a Moszkva térre, de annak zajából szinte semmit sem hall. A Csendautomata napközben 10 és 18 óra között üzemel, és gyártja a csendet mindazok számára, akik elég kíváncsiak ahhoz, hogy valóban kikapcsolódjanak és öt percre betelepedjenek. Kukucska Gergely építész és kutatótársa, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő munkáját az Isover támogatta.

 

TOVÁBBI PROGRAMOK A HÉTVÉGÉN A PLACCC FESZTIVÁLON:


Csehszlovák retro házibulija várja a közönséget szombaton este 19 és 21 órától a városligeti Pántlika Bisztróban. A prágai Handa Gote kollektíva eredeti, 1960 és 1980 közötti, magáncélú családi filmeket vetít le élő zene és zsíroskenyér kíséretében a szocialista bútorokkal berendezett szórakozóhelyen.

Emellett egész hétvégén várja a vendégeket a Városi Szalon a VIII. kerületi Pollack Mihály téren. A színes nyugágyakon 10 és 17 óra között bárki üldögélhet napközben, míg este ingyenes kulturális programokba lehet bekapcsolódni.


ADI_9167


Szombaton délután 5 órakor kezdődik a MOME Line „Egy sör nem sör" című estje, amelyen a design, a graffiti, a street art, a reklám, az építészet és a városi terek viszonyáról beszélgetnek a meghívott vendégek. Vasárnap 17 órától pedig a PLACCC művészei és szervezői a közönséggel közösen zárják le a tíz napos eseménysorozatot.

PLACCC - Művészet máshogy, máshol

forrás: Placcc Fesztivál

süti beállítások módosítása