Kell egy kis Spiritusz!

A színigazdaság örömmel közli Csák György, a Trambulin Színház és a Spiritusz Gyermek- és Ifjúsági Színházi Közhasznú Egyesület vezetője javaslatát, amely a függetlenek oldaláról, de az egész magyar színházművészetért aggódva tesz javalatot az EMT módosítására.

Részlet Csák György dolgozatából:

"Egy dolgot fontosnak tartok a szöveg kezelésében és véleményezésében.

Félúton vagyunk.

A rendszerváltás óta eltelt időt figyelembe véve, kb. az elmúlt 7-10 évben gyorsultak fel az események akkor is, ha voltak előjelek régebbről.

Az egész most függetlennek nevezett terület formálódása, a Beszt megalakulása, a különböző műhelyek, befogadó terek arculatának kialakulása, az ifjúsági és a színházi neveléssel összefüggő projektek, a csecsemőszínház, a társadalmi kérdések felszínre kerülése, megjelenése, a bábszínházi struktúra alakulása mind-mind közelmúlt. És van még tennivaló, pl. a gyermekszínházi előadások tekintetében, amelyek sok ok miatt egyelőre „cigánysoron” vannak véleményem szerint. Hogy ez a helyzet a kialakulhatott, részben a politikusi nemtörődömség miatt történt, részben pedig a minőségelvre hivatkozó elit és döntéshozók felelőssége.

Talán furcsának tűnhet az a következtetés, hogy a rendszerváltás utáni színházi élet változásait tekintetbe véve az egyik legrégebbről datálható és nyomon követhető, nagyobb eredmény a határon túlinak nevezett színházi terület fejlődése nemzeti alapon, sokmilliós támogatással.

Nyilván ez a folyamat folytatódni fog, és talán helyes is.

Azonban adódott egy olyan helyzet – akárhogy nézzük, fordítjuk, a politikai változás okán – amikor mód lehet talán arra, hogy megvédje a szakma az innovációját, a kísérleteit, és szabadságát, egyben kísérletet tegyen arra is, hogy feltárja és egységes keretbe foglalja a teljes színházi struktúrát, és a törvényi szabályozással példát is mutathasson korszerűségével, hatékonyságával, és szakmaiságával, és a legfontosabb dologgal, hogy egyszerre képes szolgálni az előadói területen az innovatív, kísérletező és a minőségi szolgáltató szférát, tekintettel a polgáraira és a jövő nemzedékeire."

A teljes tanulmány letölthető innen.


Csák György

2010 augusztus 17.

Leadfotó: Trambulin Színház honlapjáról

süti beállítások módosítása