Csodás vagy, Júlia Kecskeméten

Vasárnap debütált a kecskeméti Katona József Színház - a Karinthy Színházzal közös produkcióban - a Kelemen László Kamaraszínházban
Maugham: Csodás vagy, Júlia című darabja Szalma Dorotty rendezésében. Az előadás október 8-án, pénteken 19 órakor a Karinthy Színházban is bemutatkozik.

csods_vagy_6

 

A Színház című regény díszlete a színház, főszereplője egy korosodó, ámde nagyszerű színésznő, aki soha nem volt képes különbséget tenni a valódi és a játszott világ között. Élete úgy telt, mintha az egész egy nagy és hosszan tartó színjáték lenne.

Amikor aztán beleszeret egy, a fiával csaknem egykorú fiatalemberbe, majd viszonyt is kezd vele, rádöbben, milyen fájdalmasak tudnak lenni az igazi érzelmek: a szenvedély, a szenvedés, a féltékenység, a düh, a megalázottság, a bosszúvágy.

Maugham férfi létére nagyon jól ábrázolta a női lélek kuszaságát, kiszámíthatatlanságát, megannyi furcsa rezdülését. Esze ágában sincs idealizálni a Nőt. Sőt, talán úgy is tekinthetünk művére, mint „leleplező" alkotásra.

 

csods_vagy_4

 

 

Először játszik a hírös városban Pásztor Erzsi

Maugham Csodás vagy, Júlia című darabja a színház kulisszák mögötti világába kalauzolja el a nézőt: bepillantást nyerhetünk az öltözők titkaiba, a színészek életébe. A darab előbemutatóját nyáron, az Udvarszínházban tartották, az új évadban pedig a Kelemen László Kamaraszínházban láthatja a kecskeméti közönség. Az előadásban először játszik a hírös városban a neves színésznő, Pásztor Erzsi.

 

Pásztor Erzsi: Ez az első alkalom, hogy a kecskeméti színházban játszom, bár van egy kedves emlékem a városról - meséli a színésznő. - Néhány évig Szegeden vendégszerepeltem, amikor Székhelyi József volt az igazgató, ott játszottuk egykori osztálytársammal, Király Leventével a Kopogós römit. Egy alkalommal eljöttünk ide, Kecskemétre egy idősek otthonába fellépni. Nagyon szép emlékeim vannak arról az estéről, mert pazar és szeretetteljes fogadtatásban volt részünk. Előadás után hatalmas trakta is várt ránk. Akkor késő este érkeztünk, és nem láttam semmit a városból. Idén nyáron a Csodás vagy, Júlia kapcsán volt alkalmam megismerni egy kicsit, és nagyon kellemes tapasztalat volt.


- Ez a darab nem volt ismertlen az Ön számára, korábban már játszotta Budapesten a Játékszínben. Akkor is ugyanezt a szerepet alakította?

Pásztor Erzsi: Igen, abban az előadásban is Eve-t, az öltöztetőt játszottam, Almási Éva és Szilágyi Tibor voltak a partnereim, Verebes István rendezte. Annak már jó húsz éve. Most Sára Bernadette-el és Márton Andrással játsszuk a főbb szerepeket. Maughamnek ez egy tüneményes darabja, amit nem lehet nem szeretni. Az én szerepem pedig különösen jó benne. Eve ironikus, de ugyanakkor bölcs, csupa szeretet, de kemény asszony, aki öltöztető, házvezetőnő, mindenes egy személyben. Nagyon szereti ezt a családot. Michael-lal, a férjjel állandóan huzakodik, cukkolják egymást, Júliát, a színésznőt pedig imádja. Több mint harminc éve van a háznál, el lehet képzelni, hogy ez mit jelent. A család elnézi Eve természetét. Miután színházban játszódik, és rólunk, színészekről szól, nagyon szeretjük ezt a történetet, közel áll hozzánk.


- Manapság is vannak még olyan öltöztetők, mint Maugham darabjában Eve?

Pásztor Erzsi: Én a Madách Színházban kilenc évig játszottam A testőrben, Molnár Ferenc darabjában a Mamát, aki szintén mindenes és házvezetőnő, akárcsak Eve. Abban az időben a Madáchban volt nekem egy nagyon kedves öltöztetőnőm, a Tündi, akivel mindent tudtunk egymásról. Ő és Zizi, a férfi öltöztető bejöttek hozzám, becsuktuk az ajtót, és ment a sus-pus. Régről ismertük egymást, én ismertem az ő életüket, problémáikat, ők pedig az enyéimet. A nyári szünet végén is mindig hívtuk egymást telefonon, hogy kivel mi van. Hát ez ma már nem jellemző. Szegeden is volt két kedves öltöztetőnő, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Egyiküket Mária napon, másikukat Erzsébet napon köszöntöm fel telefonon, ők felhívnak karácsonykor, megkérdezik, hogy vagyok. Azt hiszem, ez alkati kérdés is, én ápolom a régi kapcsolataimat, barátságaimat.

- A Csodás vagy, Júliát először az Udvarszínházban mutatták be, egy teljesen más közegben. Sokat kellett változtatni a játékon a kamaraszínházi helyszínhez?

Pásztor Erzsi: Csak néhány járás változott az Udvarszínházhoz képest. Az egy gyönyörű udvar, csodálatos környezet, de nem kimondottan tett jót a két előadásnak a negyven fokos nyári meleg. Olyan párás, fullasztó hőség volt ott, ami nem csak bennünket, színészeket, de a nézőket is zavarta - ez a hőség nem a mi klímánk. A darab eleve színházban játszódik, tehát színházépületben bemutatva sokkal autentikusabb tud lenni.

- A Csodás vagy, Júlián kívül még milyen előadásokban láthatja Önt a közönség?

Pásztor Erzsi: Márton Andrással most kezdtük el próbálni Spiró György Kvartett című darabját, amit ő rendez majd, és az egyik főszerepet is magára vállalta. Budapesten próbálunk, de Sopronban lesz a bemutató novemberben. Ugyancsak Sopronban lesz még egy Camus-darabom ebben az évadban.


- A vígjátékok vagy a drámai szerepek állnak közelebb Önhöz?

Pásztor Erzsi: Mindkettőben megvan a szépség. Volt egy időszakom, amikor Pécsett csak drámákban játszottam, Bernarda Albától a Bánk bán Gertrudisáig mindent. Akkor egy idő után már nagyon vágytam könnyedebb szerepekre, de ezt a mi pályánkon nem lehet kiszámítani. A drámákban is sok gyönyörűség van, mégis úgy gondolom, hogy a mai közönség ki van éhezve a nevetésre, mert keserű az élet. S olyan jó hallani, amikor nevetnek a nézőtéren! Ha csak egy picikét meg tudtuk mosolyogtatni őket, az már örömöt jelent.

 

B. L.

csods_vagy_9

 

William Somerset Maugham
CSODÁS VAGY, JÚLIA
Szerb Antal fordítása alapján színpadra alkalmazta Verebes István


JÚLIA LAMBERT: SÁRA BERNADETTE
MICHAEL GOSSELYN: MÁRTON ANDRÁS
TOM FENNELL: ORTH PÉTER
DOLLY MOSKOWITZ: KÉNER GABRIELLA
EVIE McGEER: PÁSZTOR ERZSI
ROGER GOSSELYN: FARKAS ÁDÁM
JOAN DENVER: HAJDÚ MELINDA

Kellékes, Ügyelő, Világosító, Öltöztető KISS JENŐ
Díszlettervező: É. Kiss Piroska
Jelmeztervező: Bánki Róza
Játékmester: Cseke Péter
Rendezőasszisztens, ügyelő: Frigyesi Tünde
Súgó: Arató Andrea

Rendezte: Szalma Dorotty

Előadás időpontok Kecskeméten: 2010. október 12., 13., 19.00 óra
Budapesti premier: 2010. október 8-án, pénteken 19 órakor a Karinthy Színházban (további előadások: okt. 9., 10., 29.,  19.00 óra)

 

csods_vagy_7

 

forrás: Kecskeméti Katona József Színház

süti beállítások módosítása