Futurspektiv2 Fesztivál

Oda-vissza közel 50 órás autókázást és sok-sok szállodaköltséget spórolhat meg az, aki október 10-e és 19-e között Budapesten a Futurspektiv2 fesztiválra látogat. Ennyi mindenképp szükséges ahhoz, hogy Atwerpenben, Bruggében, Gentben, Mechelenben vagy Leuvenben betekintést nyerhessünk Nyugat-Európa egyik legpezsgőbb kulturális alkotóközegébe. Most 9 nap alatt a németalföldi régizenén, a mai könnyűzenén, kortárs táncon és színházon túl a vizuális művészetek és a kortárs flamand irodalom is bemutatkozik fővárosunkban, hogy valóban teljes képet kapjunk a flamand kultúra jelenlegi trendjeiről.

FSP2_plakat

 

A Futurspektív2-t, a Flamand Képviselet és Budapest meghatározó művészeti központjai által második ízben életre hívott flamand kortárs művészeti fesztivált - a belga EU-elnökség idején, s alig két és fél hónappal a magyar EU-elnökség előtt - október 10-e és 19-e között rendezik meg. A rendezvénysorozat alcíme: Physical+Digital (magyarul: Valódi+Virtuális), mely a 21. századi kultúrában már alapvetőnek számító elektronikus vagy akár on-line irányzatok, eszközök és a hagyományos, kézzel fogható, „fizikai" művészet inspiratív együttélésére utal.

 

3-annemie_augustijns-zonder_titel01

 

A közelmúlt,- ezen belül Kelet-Európa - a témája két rendkívül izgalmas programnak: Kris Defoort zongorista és Dirk Roofthooft színész közös produkciója a Nobel-díjas orosz író, a Szovjetunióból emigrált Joszif Brodszkij költészetét eleveníti fel a Trafóban (október 10-én), Annemie Augustijns fotókiállítása pedig a keleti blokk országainak atmoszféráját, a velünk élő múltat boncolgatja (a kiállítás október 11-én nyílik a Lumen Galériában, megtekinthető november 1-ig). A világhírű historikus együttes Németalföld régmúltjába ás le: a Capilla Flamenca október 14-i koncertje a franko-flamand polifónia egyik legjelentősebb mestere, Alexander Agricola (1446-1506) előtt tiszteleg a Szent István Bazilikában.

 

5-Capilla_Flamenca_foto_Miel_Pieters

 

A kortárs tánc két előadással képviselteti magát a programban: az építészként is működő Kris Verdonck és társulata az A Two Dogs Company lélegzetelállító produkcióban járja körül szabadság és függés kérdéskörét, bábuként lógó és mozgó táncosok közreműködésével (október 12-én és 13-án a Thália Színházban/a Trafóval és a BÖF-fel közös szervezésben). A zseniális táncos koreográfus Marc Vanrunxt pedig a lengyel kortárs zeneszerző, Krzysztof Penderecki egyik megrázó művére építi lehengerlő vízióját (október 19-én a SÍN Kulturális Központban).

 

4-KrisVerdonck_foto_Giannina_Urmeneta_Ottiker2_1234

 

A fesztiválon rendkívül erős a könnyűzenei felhozatal: közös koncerten lép fel a hazai közönségnek a jazz és világzene határán mozgó Aka Moon trió (az afrikai Baba Sissokóval kiegészülve), illetve Európa talán legintenzívebb big bandje a Flat Earth Society (október 16-án a Trafóban), amelynek tagjai már korábban is elkápráztatták a magyar közönséget. Koncertet ad a 20. század eleji rajzfilmhős alteregójaként működő gitárguru, Ignatz (október 10-én a Merlin Színházban/UH Fest), illetve a flamand rock-szcéna legdögösebb bandája, a Triggerfinger (október 14-én az A38 Hajón).

 

7-TriggerfingerKBL20

 

Október 16-án az A38 Hajón pedig bemutatkozik a legjelentősebb antwerpeni elektronikus zenei fesztivál, a Laundry Day: Dr.Lektroluv furcsa zöld elektro-technója, a Mumbai Science finoman beizzító indie-trance-e, illetve a Gtronic elképesztő trash-technója alighanem ősrobbanásszerűen fog hatni a budapesti Duna-parton.

Az európai népek kavalkádszerű együttélését, az európai kultúra szétbogozhatatlanul gazdag szövetét jeleníti meg legújabb regényében korosztályának meghatározó flamand írója, Koen Peeters, akinek Nagy Európai Regény című kötete a fesztivál idején jelenik meg magyarul (holland-magyar nyelvű könyvbemutató a szerző jelenlétében október 18-án 15 órától az ELTE-n, Rákóczi út 5. IV. em.).

 

 


Futurspektiv2 Fesztivál - mozgóképes ajánló

 

A fesztivál-közönség tehát igazi „flamand-flash"-t élhet majd át. A programokról bővebb tájékoztatás a www.futurspektiv.hu weboldalon olvasható, illetve a Facebookon, ahol a Futurspektiv2 mottójához híven digitális-közösségi élményben is része lesz azoknak, akik október derekán metróval, vagy a 6-os villamossal szándékoznak valódi-virtuális körutazást tenni Flandriában.

forrás: Futurspektiv Fesztivál

------

Futurspektiv2 Fesztivál
2010. október 10-19.
Részletes program
(pdf-ben) ITT >>>

süti beállítások módosítása