A Jókai Színház Ukrajnában

A Jókai Színház a tavaly, a Gogol-bicentenárium alkalmából életre hívott előadását október 4-én, Lvovban az Arany Oroszlán Színházi Fesztiválon mutatta be, elsöprő sikerrel. Két nappal később Kijevben várta táblás ház a magyar nyelvű, ukránul feliratozott előadást.

molody_theater

 

Az Arany Oroszlán fesztiválon a rendező Sztaniszlav Mojszejev mellett a Jókai színház igazgatójának, Fekete Péternek kezét is hosszasan rázták a gratuláló fesztiválrésztvevők és szakmabeliek. A Háztűznéző című darab Volodymyr Karashevskyi tervezte minimalista, mégis tartalmas képi világát, és a színészek játékát egyaránt felsőfokon dicsérő visszajelzések érkeztek a résztvevő osztrák, német, lengyel és természetesen ukrán zsűritagoktól, kritikusoktól.
molody_kozonseg
A legfontosabb visszajelzés mégis az volt, hogy a közönség álló tapssal jutalmazta az előadást. A színház társulata október 6-án este Kijevben, a Molody Theaterben, vagyis a Kijevi Ifjú Színházban mutatta be Gogol komédiáját magyarul, ukrán nyelven feliratozva. Az egyik leginkább progresszívnek tartott ukrán színház közönsége is szerette Gogol művének rendhagyó értelmezését. A főbb szerepekben Tarsoly Krisztinát, mint törékeny menyasszonyjelöltet, Fehér Tímeát, mint minden hájjal megkent házasságszerző asszonyt láthatták a színpadon, méltó párja volt Tege Antal Kocskarjovja, és a tutyimutyi Podkoljoszint alakító Bartus Gyula. Gulyás Attila - mint a történet szálait kevergető Gogol - némaszerepben játszott az előadásban, Topolánszky Tamás koreográfiáját követve.
DSC_0850-1
A Békés Megyei Jókai Színház társulatát az ukrán fővárosban jelentős médiaérdeklődés kísérte, több televízió is kiemelten foglalkozott a magyar vendégjátékkal. Az ukrán Inter TV csatorna híradójában jelentős teret szentelt az előadásnak, ugyanazon műsorban hasonló súllyal kezelve azt, mint a tragikus vörösiszap szennyezést. Kijevben is teltházas előadáson láthatta az ukrán közönség a Háztűznézőt. Az előadás után a kijevi magyar nagykövetség képviselője hatalmas piros-fehér-zöld csokrot adott át Tarsoly Krisztának a színpadon, majd egy fogadáson is részt vettek a Jókai színház művészei. A fogadáson adta át a társulat ajándékát Fekete Péter a rendező Sztaniszlav Mojszejevnek.
sztaniszlav_mojszejev01
A rendező, amikor a fejére virágkoszorú került, aligha sejtette, hogy azt további elemek követik majd, egészen addig, míg a fején meg nem épült a Háztűznéző díszletének kicsinyített mása, gyermek méretű esküvői ruhákkal díszítve. A mértékadó ukrán lapok is nagy terjedelemben foglalkoztak a Békés megyei vendégjátékkal, amelyen az ukrán kulturális élet színe-java megjelent. Önök is beletekinthetnek az előadásba és megtekinthetik az ukrán TV a helyszínen forgatott riportját az alábbi két linkre kattintva:

A videókért és fotókért köszönet Jaroszlava Kravcsenkónak, a Molody Theater munkatársának.

süti beállítások módosítása