Mrožek: Nyílt tengeren

A Hetek Csoportja október 18-án és november 14-én 20:00 órakor játssza Slawomir Mrožek: Nyílt tengeren című abszurd drámáját a Bakelit Multi Art Centerben. A darab három tutajon vergődő ember története, akik arról tanakodnak, melyikük legyen az, akit a másik kettő felfal. Természetesen egyikük sem hajlandó önállóan feláldozni magát, elkezdenek tehát a modern világ eszközeivel harcolni.

hetek_nyilt_tengeren_03

 

"Amit látunk, az maga a közép-kelet-európai realista valóság"
Interjú Harsányi Attilával, a Nyílt tengeren rendezőjével


- Miért pont a Bakelitben játsszátok a darabot?


Harsányi Attila: Mert a Bakelit Budapest egyik legfontosabb művészeti bázisa.

- Mikor kezdtétek el próbálni és mikor mutattátok be először az előadást?

HA: A darabot 1998-ban vittük először színre a Szegedi Kamaraszínház színpadán. Több mint fél éven keresztül, előadások és próbák után, éjjel egyig-kettőig próbáltuk a Nyílt tengeren-t, a szegedi régi Színész Klub egyik pincehelyiségében. A próbák alatt nem kértünk segítséget, nem volt „külső szem" aki irányította volna munkánkat. Az előadást egyébként az akkori szegedi társulatnak készítettük.


hetek_nyilt_tengeren_01


- Az előadás a tengeren, egy csónakban játszódik. Hogyan oldottátok meg a díszletet?


HA: A díszlet puritánsága fontos szempont lett a darab próbái alatt. Három gurulós irodaszék tökéletesen szimbolizálta számunkra a tenger és az emberi lélek kiszámíthatatlanságát...

- Mesélnél a történetről?

HA: Három ember utazik egy tutajon, elfogyott az élelem, és egyiküket meg kell enni. De ki legyen az? Erre az alapkérdésre nem erőszakkal, hanem a politika eszközével kívánnak válaszolni, természetesen mindenki a maga bőrét akarja menteni. A Kicsi, lévén, hogy ő van a legveszélyeztetettebb helyzetben, a becsület, az igazságosság zászlóvivőjévé válik, míg a legerősebb, a Kövér, a demagógia, a manipulálás, és a nyílt hazugság eszközét is beveti annak érdekében, hogy emberhúst ehessen. A Középső mindvégig az erősebb mellé húz, mindaddig, amig rá nem döbben egy kegyetlen igazságra...

Az hogy Mrožek Nyílt tengeren című darabja mestermű, kétségtelen, de hogy a valóságtól elrugaszkodóan abszurd lenne, az már nem az, hiszen olyan logikusan építi fel a fasiszta kommunizmusból demokráciába átcsúszó világunkat, hogy az egy órás darab végén a néző megdöbbenve tapasztalja: amit látott, az maga a közép-kelet-európai realista valóság.

Gödöllei Anna
forrás: Bakelit M.A.C.


hetek_nyilt_tengeren_02


--------

Slawomir Mrožek: „Nyílt tengeren" abszurd dráma
Szereplők: Melkvi Bea, Gömöri Krisztián, Borovics Tamás és Harsányi Attila
Időpontok: 2010. október 18. és november 14. 20:00
Helyszín: Bakelit Multi Art Center, 1095 Budapest, Soroksári út 164.
Web: www.bakelitstudio.hu

 

süti beállítások módosítása