Színházavató előadás Békéscsabán

Nóra című dráma az idők során semmit sem veszített erejéből. Ebben igazán egyetértettek azok, akik részt vettek a Békés Megyei Jókai Színház által működtetett Ibsen Stúdiószínház legelső előadásán. Az előadás után többek között a mű fordítója Kúnos László is megilletődötten szólt az ünneplő társulathoz és vendégekhez.

0_MG_9485

 

A darab premierje ezúttal egy színháztörténelmi időpontként vonul be a színháztörténelembe. Ezt Fekete Péter jelentette ki, amikor a vadonatúj Ibsen Stúdiószínházban első alkalommal koccintottak a társulat tagjai és a vendégek a bemutató előadás után. Nagy szavaknak tűnhetnek ezek, de mégis más-más formában, de minden megszólaló megemlítette, hogy jelenleg tulajdonképpen szinte csoda az, hogy az ország egyik legszegényebb térségben egy új színház avatásán vehetnek részt. Az Ibsen Stúdiószínház tervezésekkor és létrehozásakor is az volt az építők szempontja, hogy egy nagyon sok funkcióval felszerelt tanuló és gyakorló színház jöhessen létre, ahol a Színitanház diákjai is találkozhatnak szinte minden technikával, ami egy modern színházban előfordulhat.


0_MG_8408


A nagyon is behatárolt pénzügyi lehetőségek folyamatos együttgondolkodást, együttműködést igényeltek az tervezők, kivitelezők és a finanszírozó között. Fekete Péter elmondása szerint a stúdiószínházban a részegységek saját tervezése és gyártása módján a technika értéke sokszorosa lett annak, amibe végül is került. A stúdiószínház így a színpad területén belül több pozícióba mozdítható forgóval, három darab két métert emelni és süllyedni képes süllyedőutcával, ezeken belül személyi emelő-süllyesztőkkel, valamint zsinórpadlással és felsőgépészettel is bír, ami a kombinálva szerelhető 120 fős mobil nézőtérrel nagyon sokrétű felhasználást tesz lehetővé. A sokévi előkészületet követően maga a színház egy év alatt megépült, és október elsején Ibsen Nóra című színművével be is mutatkozott a nézőközönség előtt.


0_MG_9587


Az igazgató az előadás előtt az első közönséget köszöntötte, amely izgatottan gyülekezett az Ibsen Ház átriumában. A közönség egy-egy pohár pezsgővel kezében hallgatta, a megnyitó - színházbemutató - szavakat, majd először léptek be az Ibsen Stúdiószínház terébe. Ibsen Nórájának cselekménye ebben a - színházi értelemben - kisebb térben szinte lebilincselte a nézősereg jelentős részét. Miután Nóra a darabban kilépett a házból és addigi életéből szinte tapintható volt a csend a nézőtéren, láthatóan megérintette Ibsen remekműve a premierközönséget.
A bemutató után az igazgató Kúnos Lászlót kérte meg szóljon pár szót a társulat előtt, benyomásairól, az előadásról. - Évtizedek óta szinte szimbiózisban élek Ibsennel, az ő munkásságával - mondta a műfordító, aki Ibsen mellett Strindberg, Enquist, vagy éppen Ingmar Bergman műveinek is szakavatott fordítója - de a mai előadás is azok közé tartozik, amelyek miatt érdemes ezt a munkát végezni. A közönség valódi katarzist élt meg, és ez a színházi tér igen sokra hivatott - sommázta véleményét a szakember. Merő Béla rendező megköszönte a társulat munkáját, hiszen a próbaidőszakot egy az építkezés befejező fázisában lévő épületben dolgozta végig a stáb, a legjobb szándékkal sem mondhatjuk, hogy zavartalanul. A végeredmény azonban érvényesítette a közös erőfeszítéseket, és meghálálta a befektetett többletmunkát is.
Az este meglepetéseként az első előadás közönsége a székén egyenként számozott díszes tanúsítványt talált az eseményen való részvételről az előadás kezdete előtt. Az előadás után az alkotók vehettek át hasonló emléket bekeretezve, hogy örök emlékül maradjon nekik a színházavató előadásról. Ibsen Nóráját még legalább egy hónapig láthatja a közönség a vadonatúj játéktérben.

0_MG_8533

 

 

IBSEN STÚDIÓSZÍNHÁZ
Henrik Ibsen: Nóra

színmű

Kúnos László fordításának felhasználásával

Helmer: Bartus Gyula
Nóra: Tarsoly Krisztina
Rank doktor: Jancsik Ferenc
Lindéné: Kara Tünde
Krogstad: Katkó Ferenc
Anne-Marie: Nagy Erika
Szobalány: Frank Ágnes szh.
Hordár: Szente Károly

Súgó: Magyar Flóra
Ügyelő: Szente Károly

Díszlettervező: Mira János
Jelmeztervező: Papp Janó
Zene: Gulyás Levente
Koreográfus: Kerekes Judit
Dramaturg:  Zalán Tibor
Rendezőasszisztens: Magyar Flóra

Rendező: Merő Béla

Előadás időpontok októberben:
15. péntek 19.00
19. kedd 19.00
20. szerda 19.00
21. csütörtök 19.00
22. péntek 19.00
27. szerda 17.00

/Bemutató: 2010. október 1./


forrás: Békés Megyei Jókai Színház

süti beállítások módosítása