Kézifék a Bakelitben

A Holdlakók Műhely az Omló tornyok után új előadással jelentkezik. Október 31-én 20:00 órakor lesz a premierje Leo Leonardovics: Kézifék c. pszichodrámájának Kántor Judit főszereplésével. Interjú Rudas Attilával, a darab rendezőjével.

 

kezifek_A6_flyer


- Az interneten keresgélve szinte semmit sem találtam Leo Leonardovicsról, a Kézifék szerzőjéről. Mit lehet tudni róla?

Rudas Attila: Egy magyar kortárs íróról van szó, aki ügyvédként, jogászként praktizál, de időnként, ha épp ihlete támad, jókat ír. Rádióműsort szerkeszt és vezet a FÚZIÓ Rádióban, ahol az IRKA című műsorban időről-időre vendégül látja (Ferenczfi Jánossal közösen) a hasonló, nem hivatásos, de tehetségesen publikáló írókat.


- A leírásban azt olvastam, hogy a Kézifék egy pszichodráma, ez mit takar pontosan?

RA: Egy megtörtént baleset feldolgozásáról van szó, egy szöveges szereplő és négy néma szereplő előadásában. A balesetet elszenvedő asszony belső világának darabokra hullása van lényegében a darab fókuszában, az ő pszichéjének drámáját láthatja a közönség.

- A Holdlakók előző, Bakelitben játszott darabja, az Omló tornyok egy néhol komoly, néhol humoros, élő zenével dúsított előadás. Merőben másra számíthat most az a néző, aki ismeri-szereti a Holdlakókat?

RA: Először játszik velünk Kántor Judit színésznő, aki több társulat oszlopos tagja. A darab előadásának ötlete is tőle származik, és a társulat nagy szeretettel segíti őt a szerep megformálásában. Aki látott már Holdlakók előadást, azok számára is újat jelent majd az egyszerűsített világ, amely ez esetben segíti a megértést, és nem feltétlen fogja hiányolni azt, hogy ennek a drámának valójában nincs optimista kicsengése.

- Nekem nagyon tetszett, hogy az Omló tornyokban a teljes teret kihasználtátok. Most is erre számíthatunk?

RA: A Kuckó számunka új játszó hely, intim légköre és kis alapterülete bizonyosan nem jelent majd problémát a térhasználatban.

- Személy szerint Neked melyiket (volt) nehezebb rendezni?

RA: 1996 óta rendezek előadásokat, van amelyik nehezebben ment, van amelyik könnyebben (már ahogy az lenni szokott), de egy biztos: ha a darabbal, az előadással nekem is személyes mondanivalóm van, és ezzel nem direkt módon de szembesül a közönség, megérti, akkor célt értünk, azonosulni tudnak velünk a nézők. Helyzetemnél fogva megtehetem, hogy csak olyan előadások megrendezését vállalom, amelyek nekem is sokat jelentenek - ez történt az Omló tornyok esetében, és most is.

Van kedvenc darabod az általad rendezettek közül?

RA: Címszavakban: a Körtánc, amelyet tíz évig játszottunk, A kopasz énekesnő, amelyik a legelső rendezésem volt, és nagyon szerettem a Rosszcsirkeff Mária emlékiratai című előadásomat is, amelyet a legjobb rendezésemnek tartok, bár kevés ideig tartottuk műsoron. A jövőben is bizonyosan akad majd olyan színdarab, amelyet szívesen játszom vagy rendezek majd, de egyelőre azt kérem az olvasóktól: jöjjenek el, és nézzék meg a Kéziféket a Bakelitben.

Gödöllei Anna
Forrás: Bakelit M.A.C.

--------

Holdlakók Műhely - Leo Leonardovics: Kézifék
Időpontok:
2010. október 31. 20:00 PREMIER!
2010. november 2. 20:00
2010. november 3. 20:00
Helyszín: Bakelit M.A.C., 1095 Budapest, Soroksári út 164.

süti beállítások módosítása