Látunk, vagy csak nézünk?

Az örök kérdés: látunk, vagy csak nézünk? Ha látunk, akkor hogyan? Ki hogy...

 

400_borito1

 

Eszéki Erzsébet Így látunk mi című kötetében 37 személyes történet olvasható 37 képről. November 18-án 19 órától hat vendéggel beszélget a könyv szerzője a Szépművészeti Múzeumban a Klimt-kiállítás egy-egy képéről.

 

birokriszta_talabertamas_fotoja_kicsi
Bíró Kriszta - színésznő
/fotó: Talabár Tamás/

 

A „mi" ezen az esten:
Baán László - a múzeum főigazgatója
Bíró Kriszta - színésznő
Bujtor Balázs - zenész (hegedű)
M. Tóth Géza - animációs filmrendező
Parti Nagy Lajos - író
Szabó Dániel - zenész (zongora)

Személyes „tárlatvezetés" beszélgetéssel, felolvasásokkal, zenével!
Múzeum+ november 18-án 19 órától a Szépművészeti Múzeumban az  AEGON Magyarország támogatásával.

 

parti_nagy_lajos_k
Parti Nagy Lajos - író


Az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg Eszéki Erzsébet: Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című könyve Dobó László portréfotóival, a Corvina kiadó gondozásában. Azóta többen fölvetették, hogy jó volna hasonló beszélgetéseket élőben is hallgatni. Erre lesz lehetőség november 18-án, a Szépművészeti Múzeumban, a Klimt-kiállítás egy-egy képéhez kapcsolódva. A látogatók így élőben lehetnek tanúi az egy-egy kép kapcsán kibontakozó beszélgetésnek, a különös asszociációkat ébresztő felolvasásoknak és a minderre reflektáló, improvizatív zenének.


szabo_daniel_k
Szabó Dániel - zenész (zongora)

Életrajz:

Eszéki Erzsébet az ELTE Bölcsészettudományi karán végzett német-orosz-svéd szakon. Egyetemistaként kezdett az Élet és Irodalomban publikálni, 1980-tól a Daily News/Neueste Nachrichten német rovatában írt és szerkesztett. 1985-től a Magyar Nemzet kulturális rovatában dolgozott, 1987-től a lap irodalmi szerkesztője volt, itt megjelent íróinterjúit éveken át nagy érdeklődés övezte. 1991-től a Magyar Hírlap kulturális rovatában publikált. 1998-tól 2009-ig a Világgazdaság kulturális oldalát szerkesztette, közben, 2002-től az artitura.hu (az első nagy, átfogó kulturális portál) főszerkesztő-helyettese is volt.

A '80-as évek végén készült íróinterjúiból állította össze első könyvét (Kibeszéljük magunkat, 1990). Második kötetét a Honvéd Táncszínházról és Novák Ferencről írta (Tánc az élet - Egy társulat regénye, 1993). Harmadik könyvében (Menjek haza, vagy maradjak itthon? 1998) a nagyszerű magyar íróról, Kardos G. Györgyről és a Stockholmban élő világhírű kutatóról, izgalmas könyvek szerzőjéről, Klein Györgyről készített kettős portrét.

 

ee_2009_k
Eszéki Erzsébet - szerző

 

Legújabb kötete 2010 júniusában, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában, Így látunk mi - 37 kép, 37 történet címmel, ebben újszerű megközelítésben olvashatunk interjúkat egy-egy képről: ismert emberek, elsősorban írók, színházi és filmrendezők, színészek és más alkotók mesélnek egy festményről vagy fotóról, személyes kötődésükről.

A nevéhez számos kulturális-művészeti esemény szervezése és kommunikációs munkája is kapcsolódik. Ilyen volt például 2000-ben a Európai Színházi Unió budapesti fesztiválja, valamint 2004-ben a Svédületes! magyarországi svéd év sokszínű programsorozata. Öt éven át dzsesszkoncertek szervezésében vett részt. Ezen munkáinak is köszönhető, hogy megkapta 2005-ben a Summa Artium első Eszme-díját. 2006 januárja óta az AEGON Művészeti Díj és Társdíj, a négy évadon át nagy érdeklődéssel kísért Képzett társítások - AEGON-estek kitalálója, a program kidolgozója, szakmai vezetője.

 

 

mtoth_geza_02_dobo_laszlofotoja_k
M. Tóth Géza - animációs filmrendező

 

bujtor_balazs_dobofoto_01_k
Bujtor Balázs - zenész (hegedű)

 

baan_laszlo_01_kicsi
Baán László - a múzeum főigazgatója
/fotók: Dobó László/

 

Néhány részlet a kötetről megjelent kritikákból:

Kultúra.hu, Tarján Tamás kritikájából:
„A könyvben a beszélgetésműfaj diadalmaskodik: a nyomtatásban rögzített, meghitt élőszó, amely nem a szakanyag, hanem az élmény, a művészetszeretet tolmácsolására hivatott, s a képekről szólva önportrét hív elő a harminchét szereplőből.

Lehet különféleképp csoportosítani a nagyjából azonosra formált, de sokszínű beszélgetéseket. (Harminchét plusz egy színű a kötet - mivel Eszéki hallgatói figyelmével, empátiájával mind a harminchét alanyának szövetségese, mind a harminchét műnek ihletett befogadója.) ...Melegszívű kötet. Örömre, együttgondolkodásra késztet, művészetszomjat kelt és olt (....)"


Ekultura.hu, Kovács Tímea:
: „...Az ötlet egyszerűségében zseniális, fel is merül az olvasóban, hogy miért nem születtek eddig hasonló kötetek. Hisz van-e jobb módja annak, hogy megismerjünk egy műalkotást, egy képet, egy irodalmi művet, vagy egy zeneművet, mint az, ha meghallgatjuk, másokra milyen hatással van?
És ugyanezen gondolatmenettel, van-e jobb módja annak, hogy megismerjünk egy embert annál, mint hogy meghallgatjuk, milyen hatással van rá egy adott mű, milyen gondolatokat indít el benne, milyen történetet sző köré? (...)
Átszűri saját magán, a csak rá jellemző gondolkodásán, tapasztalatain, a saját élményeit meséli bele az adott műalkotásba, és még ha ezek az értelmezések olykor megmosolyogtatóak vagy épp szöges ellentétben állnak azzal, amit mi magunk gondolunk egy-egy alkotásról, érdekes látni, hogy „ez is benne van" a képben.

Tanítani kéne ebből a könyvből, hasznosabb lenne, mintha a kanonizált művészettörténeti tankönyvekből akarnánk beleverni az ifjúság fejébe hogy „mit akart kifejezni a festő".

Rányitja a szemünket újra meg újra a képekre, arra sarkall, hogy nézzük meg őket alaposan, hogy szőjünk köréjük mi is történetet, hogy figyeljük a fényeket, a színeket, helyezkedjünk bele az elmúlt századok életképeibe. Érdeklődést kelt, szórakoztat, olykor meghat és szívet melenget. Jó olvasni, jó lapozgatni, jó eljátszadozni vele. (....)"

Budapest.hu:
„Mindegyik fejezet, pillanatkép után azt érezzük, hogy jó volna még hallgatni, azaz olvasni az éppen szólót. Hogy szívesen körbemennénk vele egy tárlaton. Hiszen befogadói attitűddel vérteznek fel és nagy kedvet csinálnak a képekhez. Úgy hiszem, ez a legnagyobb erénye ennek a parányi könyvecskének - és ez nem kevés. Ez lehetne a kötet legszebb kibontása, kibővítése: a személyes találkozás. A képekkel vagy/és a mesélőkkel. Legszerencsésebb esetben egyszerre. Milyen szép is lenne."

 

Kapcsolódó cikk:
- 37 kép, 37 történet - Így látja Mácsai Pál

süti beállítások módosítása