Orosz vendégjáték Debrecenben

A Jaroslavli Fjodor Volkov Állami Színház két vendégjátéka látható a napokban a debreceni Csokonai Színházban. Andrejevet - a Jekatyerina Ivanovna szerzőjét - kevesen ismerik nálunk, pedig a Sztanyiszlavszkij által vezetett Moszkvai Művész Színháznak ő volt Csehov után egyik legtöbbet játszott, népszerű szerzője. Az orosz femme fatale, a végzet asszonyának történetét, a Jekatyerina Ivanovna című drámát nálunk eddig még soha nem játszották. A Három nővér orosz nyelvű előadása is igazi különleges színházi eseménynek ígérkezik.

harom_nover_04

 

Három nővér
Dráma két részben - orosz nyelven, szinkrontolmácsolással

2010. november 14. - 19 óra

Csehov azokat a kérdéseket teszi fel, amelyeket nekünk, átlagembereknek nemhogy végiggondolni nincs bátorságunk, de még feltenni sem merünk. Hogyan tudjuk végigélni az életet, amikor tudjuk, hogy meg kell halnunk? Mit tehetünk? Csehovot ez a kérdés foglalkoztatta, és ez a jaroszlavli Három nővér-előadás egyik központi kérdése is. A Három nővérben még él a boldogság iránti vágy. Reménykednek. Pedig a kisváros, a ház, ahol élnek, az egész életük: börtön. Tudják: közel a vég. Csehov művét a katasztrófa előérzetének mérge itatja át, a színdarab a folyamatos megsemmisülés története. A jaroszlavliak előadása az első világháború idejét idézi. Azt a kort, amikor Oroszországban mindennek vége lett, minden megváltozott. Így a nővérek személyes sorsának hanyatlását a történelmi kontextus is erősíti. Sem Csehov, sem az előadás nem mond ítéletet. Csak bemutatja a katasztrófát. A rendező: Szergej Puszkepalisz.

*

Leonyid Andrejev: Jekatyerina Ivanovna
Dráma két részben - orosz nyelven, szinkrontolmácsolással (csak felnőtteknek)
2010. november 15. - 19 óra

Az orosz femme fatale, az orosz „végzet asszonyának" története ez. A férje, a férfiak megpróbálnak uralkodni felette, tulajdonuknak tekintik őt, de Jekatyerina Ivanovna szabad. A férfiak kényszerítik arra, hogy (ön)pusztító alakként felszámolja, szépségét és önmagát, családját, környezetét. Az előadás szerelemről, árulásról, titkokról és a szabadságról szól. Leonyid Nyikolajevics Andrejev (1871-1919) nálunk ismeretlen szerző, pedig a Sztanyiszlavszkij által vezetett Moszkvai Művész Színháznak Csehov után ő volt az egyik legtöbbet játszott szerzője.

 

katerina_ivanovna_03

 

„Olyan kifinomult jelző rendszerrel bírt, akár Gogol. Ő aztán valóban egyike azoknak, akik Gogol köpönyegéből bújtak elő. Forradalmár írónak mondható, amennyiben forradalmasította az ellankadt színpadot és a színészi játékot." A Jekatyerina Ivanovna rendkívül népszerű a szerző hazájában, ám Magyarországon eddig még nem játszották. Egy orosz klasszikus, orosz kortársi értelmezésben - igazi színházi kuriózum. A rendező: Jevgenyij Marcselli.

 

katerina_ivanovna

 

A Jaroslavli Fjodor Volkov Állami Színház Oroszország legrégebbi teátruma: 1750-ben alapította Fjodor Volkov, egy kereskedő fia, aki maga is színész és rendező volt. A teátrum ma Oroszország egyik fontos, kortárs színházi törekvéseket képviselő műhelye. Rangos nemzetközi színházi fesztiváljának 2010 novemberében a Csokonai Színház két előadása, a Fodrásznő és a Mesés férfiak szárnyakkal is vendége volt.

 

Fotók: Volkov Színház, Jaroszlavl
Forrás: Csokonai Színház, Debrecen

süti beállítások módosítása