39 történet az Emberről

László György interjúkötetében 39 híres, a szakmájában nagyot alkotó ember szólal meg megdöbbentő őszinteséggel. Beszélnek érzelmekről, értékrendről, hitről, gyökerekről és családról, sikerekről és kudarcokról, be- és be nem teljesült álmokról, a rendszerváltás előtti és az utáni Magyarországról.

39tortenet-boritovegleges

 

A teljesség igénye nélkül színészek, rendezők (Bálint András, Gálvölgyi János, Harangi Mária, Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál) orvosprofesszorok (Bodor Elek, Merkely Béla, Moravcsik Endre, Popper Péter, Szabó Zoltán), vallási vezetők (Donáth László, Schweitzer József, Várszegi Asztrik), előadó művészek (Koncz Zsuzsa, Payer András) írók ( Görgey Gábor, Ördögh Szilveszter, Parti Nagy Lajos) és sportolók (Hegedűs Csaba, Lékó Péter, Monspart Sarolta, Rátgéber László, Szekeres Pál) úgy mesélnek önmagukról, hogy az olvasó azt érzi: a történetek kicsit róla is szólnak.

A szerző szerényen, a háttérből, de átütő szeretettel és empátiával vezeti beszélgetőtársát az interjúk során, néha belefonva egy-egy saját élményt vagy gondolatot a történetbe.
A 336 oldalas kötetben minden interjú egy portré képpel indul, a végét képgaléria színesíti.

Idézet Bodor Pál (Diurnus) bevezetőjéből:
„Örvendek László György interjúkötetének. Magasztos stiklije, bravúrja, hogy kihagyta a kéziratokból saját kérdéseit, azt is jelzi, hogy a mai sietős olvasót nemigen érdekli a kérdező és a kérdés. Hacsak nem provokáló. László György, aki legszívesebben együtt szenvedne és gondolkodna alanyával, nem provokál. Azt szeretné, ha a megkérdezett - és az olvasó! - sérülés nélkül, nyugodtan, önismeretében megerősödve dőlne hátra karosszékében. László György óvatosan, körültekintően mert eredeti lenni ebben a könyvében."

 

39_tortenet-balint

Bálint András: Önmagunkból építkezünk
részlet

A színész a saját életéből táplálkozik. Ha nem volt szerelmes, ha nem gyötrôdött a féltékenységtől, ha nem alázták még meg, és nem alázott meg másokat, nem volt teljes élete, nem lesz képes embert megformálni, hiszen önmagunkból építkezünk. Ha az ember megfigyel az utcán valakit, ahogy jár, ahogy a kalapját hordja, vagy ahogyan tartja a kisujját, amikor kávét iszik, ezek külsőségek.

Az intelligencia: a színészet lényege. És az érzelmek, az ösztöneink. Ezt egyre fontosabbnak tartom. Ritkán beszélünk - talán szeméremből, rossz tradícióból - a színész férfiasságáról és a színésznő nőiességéről. A főiskolán is kevesebb szó esik erről, pedig a szexualitás színpadi létezésünk másik lényege. Mindaz, amit felsoroltam - ez a lista persze közel sem teljes -, ez a színész. (...)

 

 

39_tortenet-harangiHarangi Mária: A zenében nem csalódik az ember
részlet

Nem úgy történt, hogy megszülettem, eltelt egy kevés idô, „jött a hang", és el volt döntve az életem. Inkább úgy képzelem, mint egy zárt szobát, ahol a kivezető ajtó hol kinyílik, hol becsukódik, vagy mint egy „valahová" vezető utat, tele akadállyal, amelyeken túl ott a cél. A zene lett az „út". Kaptatókkal, de mindig érzem, hogy a boldogság felé haladok. A kiegyensúlyozottságot keresem. A zene képes arra, hogy megváltoztassa az ember lelkiállapotát. Nem segíti át az élet durvább szakaszain, de hozzásegíthet a megnyugtató, tárgyilagos mérlegeléshez. Ez fontos, mert nyugalmat kölcsönöz egy idôre, és segít felszínre hozni mindazt, amit esetleg elfojtanék. Reggelente gyakran felteszek valamilyen zenét. Ennek és a kávénak a hatására (érdekes hibrid), körülöttem egyre élesebb kontúrokat kap a világ, egyre határozottabb lesz, megtelik tartalommal. A zene minden reggel más. Segít elindulni azon a napon. Az is előfordul, hogy a „görbébbnek" látszó utakat kiegyenesíti. Leggyakrabban a komolyzene. Olykor egy-egy musical vagy népzene, akár más népeké. Dzsessz, esetleg könnyűzene. De szívesen hallgatom Cseh Tamás szelíden lázadó dalait Bereményi Géza szavaival. Ekkor nem csupán a zene, de a szöveg is fontos. Sokféle zene segíthet.

 

---------

László György: 39 történet az Emberről
Könyvbemutató: 2010. november 15. hétfő, 16 óra
Házigazda: Bálint András
Helyszín:  Radnóti Színház

Bolti ár: 2.980 forint
A kiadónál megrendelve 20 %-kal olcsóbb, azaz 2.400,- Ft.

süti beállítások módosítása