Álomevők a Bakelitben

A Soltis Lajos Színház harmadéves stúdiósai - kiegészülve a társulat több tagjával, Deák Varga Rita vezetésével mozgásszínházi tréningsorozatot folytattak mintegy 10 hónapon keresztül. Ebből a közös munkából kristályosodott ki a közel 60 perces Álomevők című produkció, amelyet november 24-én, 20:00 órakor láthatnak az érdeklődők a Bakelit színpadán. Benkő Péter Pál színész-rendezővel beszélgettünk a darabról.

lomevk_6

 

- Mit tudhatunk a társulatról?

Benkő Péter Pál: A Soltis Lajos Színház épp 30 éve alakult, 1980-ban, a Vas megyei Sitke nevű faluban, akkor még Sitkei Színkör néven. A kezdetekben teljesen amatőr, önképző jellegű színkörben a kilencvenes években jelent meg egy magasabb szakmai színvonal iránti igény. A Bagi Műhelyfesztiválon ismerkedett meg az akkori csapat Soltis Lajossal, akivel aztán az amatőr színházi világ leggyümölcsözőbb kapcsolata szövődött. Lajos érkezésével új időszámítás kezdődött. Magas színvonalú, nagyigényű előadások születtek, rengeteg próbával, alázatos és folyamatos munkával. Gárdonyi: A bor, Babits: Jónás könyve, Synge: A szentek kútja, Örkény: Tóték című darabjai kerültek színre Lajos vezetésével. Az előadások számtalan díjat és elismerést szereztek az amatőr közegben, és lehetővé tették, hogy a Színkört az alternatív színházak között említsék.

Lajos saját sitkei tevékenysége mellett további szakmabelieket is rávett, hogy karolják fel a lelkes és tehetséges világvégi csapatot. Így dolgozhattunk Bocsárdi Lászlóval, Lengyel Palival és alakult ki mára már évtizedes munkakapcsolat Solténszky Tiborral, Katona Imrével,
Somogyi Istvánnal. Társaink, köztük Soltis Lajos épp 10 évvel ezelőtti autóbalesetét követően a Színkör kis híján megszűnt. Az akkori diákcsoportnak köszönhető, hogy mégis megmaradt, és 2001-től már mint Soltis Lajos Színház, Celldömölkön folytatta működését. Ebben a kisvárosban van egy egykor moziként funkcionáló, időközben átalakított, így már minden igényt kielégítő kamaratermünk, ami állandó játszóhelyként funkcionál.


lomevk

Egyesületi formában működünk, mindenki önkéntesként foglalkozik a színházzal, mindössze 2,5 dolgozót foglalkoztatunk a működtetés területén. Az évi 30-40 otthoni előadás mellett további 80-100 előadást tartunk a megye és az ország legkülönbözőbb részein, ahová hívnak minket. Emellett évente két, egyhetes erdélyi meseturnét is tartunk. Az utóbbi 10 évben meghatározó lett működésünkben a színistúdiónk fenntartása - önerőből - ami az utánpótlást biztosítja. Továbbá évente nemzetközi szakmai tábort, Ezerlátó Mesefesztivált rendezünk, kétévente országos színházi találkozót Soltis Lajos tiszteletére.

 

lomevk_1

 

- Miről szól az Álomevők c. darab?

BPP: A Deák Varga Rita által rendezett Álomevők mozgásszínházi előadás. Inkább mondanám, hogy történései vannak, mint története. Mivel az emberi gondolkodás logikus, így szívesen fűzzük egy fonalra az általunk látott képeket, és kombinálunk össze belőle, egy számunkra jelentéssel bíró mesét. Produkciónk ereje és álomszerűsége épp abban rejlik, hogy bár képei nagyon kidolgozottak és szuggesztívek, az értelmezésnek oly tág teret enged, hogy nincs két ember, aki ugyanazt a történetet mesélné el az előadás végén. Lányokról és fiúkról, nőkről és férfiakról mesélünk. Szerelemről, fájdalomról, magányról, tisztaságról, ártatlanságról, derűről és örömről.


lomevk_4

- Kiknek ajánlanád az előadást?

BPP: Őszintén azt válaszolom: mindenkinek. Na jó, tán az általános iskola első négy-hat osztályában elég keveset tudnak befogadni az előadásából, de aki már kicsit is volt szerelmes, az biztos megtalálja magát az Álomevőkben. Aki egyetért abban - vagy szeretne újra hinni benne - hogy a világ gyönyörű, és lehet egymást szeretni, lehet tisztán élni, lehet örömmel, mosolyogva úrrá lenni a kihívásokon, annak ajánlom igazán.

- Hol láthatunk Benneteket legközelebb?

BPP: A Facebookon és a www.soltisszinhaz.hu-n látható az aktuális programunk. Tényleg elég sokat járunk mindenfelé, gyakorlatilag ahová hívnak minket és meg tudjuk oldani, megyünk. Budapesten valószínűleg januárban leszünk legközelebb az E10-ben.

Gödöllei Anna
Forrás: Bakelit M.A.C.

Soltis Lajos Színház: Deák Varga Rita: Álomevők
Előadás időpont: 2010. november 24. 20:00
Helyszín: Bakelit Multi Art Center
1095 Budapest, Soroksári út 164.
Web: www.bakelitstudio.hu
Jegyfoglalás: jegy@bakelitstudio.hu

 

süti beállítások módosítása