Vádolják Alföldit

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója visszavonta azt a szóbeli megállapodást, miszerint a teátrumot a Budapesti Román Kulturális Intézet kibérli a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvénye számára, november 30-án. Ugyanis nagy port kavart az ígéret, hiszen Erdély és a Román Királyság egyesülésére emlékeztek volna a Nagyteremben.

thumbnail_2d.php

 

A Jobbik Alföldi menesztését kérte, míg a Fidesz közölte: nem elfogadható, hogy nem érzi az ügy súlyát és azt, hogy a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent.

Alföldi ezután elismerte, hogy félreérthető volt a döntése, amit "azon mély meggyőződése alapján tett, hogy a két nemzet viharos történelme után, a román és a magyar nép a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz".

Ettől függetlenül, a Jobbik szerint az igazgató "kuplerájjá züllesztette" a Nemzeti Színházat, ahol, ha megtörténne az ünnepség "az olyan volna, mintha egy anya keresztelőt szervezne a halott gyermekének". Úgy vélik, Alföldi nyilvánvalóan pozícióféltésből vetette el az ötletet.

A Fidesz-frakció pedig úgy reagált: "A két nép közeledése és kulturális kapcsolatai számunkra is fontosak, ám a meglévő érzékenységekre és a fájó sebekre mind a politikai, mind pedig a kulturális vezetőknek tekintettel kell lenniük".
 A Kereszténydemokrata Néppárt pedig azonnali vizsgálatot kért az ügyben, mert szerintük "a magyar színjátszás templomát" nem rendeltetésszerű célokra adta át az igazgató.
 "Az nem lep meg minket, hogy Alföldi Róbert asszisztál egy magyarellenes eseményhez. Az viszont felháborító, hogy hazaárulók olyan vezető állami pozíciókban ülhetnek a fülkeforradalom után és az állítólagos Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amely ilyen döntések meghozatalára jogosítja őket" - fogalmaztak.

"A közös történelmi sérelmek állandó felemlegetése sehová sem vezet, a nemzeti érzelmek félresöprése azonban több, mint tévedés" - kommentálta az eseményeket az erdélyi Krónika.

Ennek következményeként a rendezvény helyszíne nem a Nemzeti Színház lesz - közölte végül Alföldi Róbert.

A Színház.hu utánajár a további fejleményeknek is.

süti beállítások módosítása