Örökérvényű Bulgakov

Javában zajlanak Bulgakov örökérvényű darabjának próbái. Csizmadia Tibor azért rendezi meg A Mester és Margaritát, mert az élet különböző szakaszaiban mást és mást mond, de minden korosztályhoz megtalálja az oda vezető utat.

Hse_Csaba_tvs_Andrs_Vajda_Miln_ff
Hüse Csaba, Ötvös András, Vajda Milán

 

Szerelmi történet, tabló a harmincas évek Moszkvájáról. De talán sokszínűsége, sokrétegűsége, a fantasztikum váltakozása a realitással, a morális kérdések felvetése, a Pilátus történet sajátos megfogalmazása, a groteszk hangvétel, az irónia egyidejű jelenléte miatt jönnek létre a regénynek sorra film és színházi előadás-változatai - mondja a rendező.

 

Kaszs_Gerg_ff
Kaszás Gergő

 

Mihail Bulgakov
A MESTER ÉS MARGARITA
moralitás két részbenWoland: Schruff Milán

Pilátus: Görög László
Mester/Ha-Nocri: Kaszás Gergő
Iván/Lévi Máté:: Ötvös András
Margarita: Bozó Andrea
Korovjov: Hüse Csaba
Azazello: Vajda Milán
Berlioz: Venczel Valentin
Afranius: Safranek Károly
Praszkovja Fjodorovna: Fekete Györgyi
Szemplejarov/Poplavszkij: Sata Árpád
Nyikanor Ivanovics Boszoj: Rácz János
Arcsibald Arcsibaldovics, Fokics: Pálfi Zoltán
Bengalszkij: Vókó János
Sztranvinszkij: Kelemen Csaba
Varenuha: Tóth Levente
Boszoj: Fehér István
Rimszkij: Horváth Ferenc
Natasa: Dér Gabriella

Valamint:
CSERE ZOLTÁN, DARABONT ÁRON, FELEDI JÁNOS,
HORVÁTH ZITA, KISS RÓBERT, KULCSÁR NOÉMI,
NAGY ESZTER KATA, ZOMBORI DOROTTYA táncművészek

Díszlettervező: Csanádi Judit
Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina
Súgó: Szecskó Andrea
ügyelő: Ludányi Andrea
Rendezőasszisztens: Lázár Rita

Rendező: Csizmadia Tibor

Olvasópróba: 2010. október 12.
Bemutató: 2010.12.03.

További előadás időpontok és JEGYVÁSÁRLÁS >>>

 

Boz_Andi_Kaszs_Gerg_ff
Bozó Andrea, Kaszás Gergő

 

A Mester és Margarita azon regények közé tartozik, melyeket az ember többször levesz a polcról, beleolvas, aztán nem tudja letenni. Az élet különböző szakaszaiban mást és mást mond, de minden korosztályhoz megtalálja az oda vezető utat. Sőt, a diktatúra idejében is mást jelent, mint virágzó demokráciák korában.

Mi a titka?

Mi lehet az oka, hogy más műfajoknak is ihletőjévé válik, hogy a regénynek sorra film és színházi előadás-változatai jönnek létre?

Talán sokszínűsége, sokrétegűsége. A szerelmi történet, a tabló a harmincas évek Moszkvájáról, a fantasztikum váltakozása a realitással, a morális kérdések felvetése, a Pilátus történet sajátos megfogalmazása, a groteszk hangvétel, az irónia egyidejű jelenléte.

 

Sata_rpd_ff
Sata Árpád

 

A színházi előadás ezt a sokszínűséget felmutathatja, a szerző humorát, elrajzolt, mégis életteli karaktereit megjelenítheti, néhány, a könyv lapjain megjelenő színpadi megoldás még el is kápráztatja a nézőt, de a legfontosabb, hogy az előadás ezt a többrétegűséget segítsen átélni, felidézni, felfogni és talán egy kicsit megfejteni is.

Bulgakov színházi ember. Regényeinek általa írt színpadi változatai a mai napig sikerrel játszott művek. Színdarabjai a kor remekművei, de fő művének cselekmény-vezetésében is tetten érhető a Művész Színház dramaturgjának gondolkodásmódja.

A Mester és Margarita alapmű. Rólunk és korunkról szól, amit minden embernek ismernie kell, és legalább egyszer találkoznia kell ezzel a történettel. Végig kell gondolnia az olyan kérdéseket, hogy mi a mértéke a jónak és a gonosznak, mi a korlátlan hatalom természete, és vajon megváltoztunk-e az utóbbi száz év történelmi viharainak sodrában?

fotók: Dömölky Dániel
forrás: Gárdonyi Géza Színház, Eger

süti beállítások módosítása