Verespatak színpadon is

November 27-én kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a dramAcum közös produkciójának, a Verespatak - fizikai és politikai vonalon című előadásnak bemutatójára. Az előadásban először dolgozik együtt a dramAcum csoport három rendezője: Radu Apostol, Gianina Cărbunariu és Andreea Vălean.

1129_list

 

Az alkotók - a három rendező, Peca Ștefan dramaturg, Andu Dumitrescu díszlettervező és a hat színész: Albert Csilla, Buzási András, Farkas Loránd, Köllő Csongor, Molnár Levente és Cristina Toma - augusztus elején a Román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) támogatásával 14 napos kutatómunkát végeztek Verespatakon, Abrudon, és a Fehér megyei Recea környékén. Az itt összeállt anyag (több mint 50 interjú, hanganyag, video és fotó) képezi az előadás szövegét. A helyszínen történő kutatásokat a médiában és más írott dokumentumokban megjelent adatokkal egészítették ki.
Az előadás egymás után következő történetekből áll, amelynek az alapját ellentmondásokkal teli (sokszor paradoxális) történetek képezik Verespatakról, amely 15 éve valóságos társadalmi kísérlet, ugyanakkor egy hatalmas politikai-, gazdasági-, társadalmi- és média-dilemma is egyben. Kis léptékben Verespatak a jelenlegi romániai társadalom tükrét képezi. A jelenetek fiktív eszközökkel próbálják feltárni „fizikai és politikai vonalon" ezt az ellentmondásos valóságot, azzal a céllal, hogy bemutassák a Verespatak-ügy eddig nem ismertetett aspektusait is, a politikai vetülettől a verespatakiak múltjáról és jelenéről szóló történetekig, mindenkit szembesítve a Nagy Ajánlattal. A Verespatak - fizikai és politikai vonalon több különböző színházi műfajt - a klasszikus színháztól a musical műfaján keresztül a performanszig - ötvözve szeretne releváns történetet létrehozni Verespatak jelene és jövője érdekében.
A legérdekesebb kérdés talán az, hogy államként és nemzetként hogyan sikerül majd megoldani ezt a problémát? Ez a történet hegyekről, sok pénzről, hatalmas politikai és korporációs érdekekről és az „ördöggel kötött szövetségről", amely állandóan jelen van mindenki életében, a legmagasab rendű tisztviselőktől az egyszerű verespataki lakosokig.
A szöveget Demény Péter fordította magyar nyelvre. Hamarosan elkészül az előadás honlapja is, ahol olvashatóak lesznek azok a szövegek is, amelyek nem kerültek be az előadásban, fényképek, videófelvételek, zene-részletek, és még sok más információ erről a projektről.
A Radu Apostol, Gianina Cărbunariu és Andreea Vălean rendezte előadás dramaturgja: Peca Stefan, koreográfus: Florin Fieroiu, díszlet és videók: Andu Dumitrescu, zene és szöveg: Bogdan Burlăcianu.

---------

Verespatak - fizikai és politikai vonalon
Bemutató: 2010. november 27., 20.00 h
További előadás időpont: 2010. november 28., 20.00 h

süti beállítások módosítása