Folytatódik a mese

Kippkopp gyerekei címmel Marék Veronika népszerű sorozatának újabb darabját mutatja be a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház a Kolibri Fészekben. Az élő zenével kísért előadás a csecsemőszínházból kinőtt, de a gyerekszínházi darabokhoz még kicsi, 3-5 éves gyerekeknek készül a Small Size, Big Citizens uniós program keretében.

400SzlovkJudit

 

„TIPPTOPP Én...olyan szomorú vagyok.
KIPPKOPP Miért?
TIPPTOPP Nem is tudom. /Kippkopp egy szép szál virágot
ad neki./ Ó de szép! Köszönöm.
KIPPKOPP Erős a házunk, teli a kamránk.
TIPPTOPP De üres a karunk. /karjába veszi a virágot, ringatja/ Hiányzik innen... egy gyerek."

 


Marék Veronika: Kippkopp gyerekei
- élő zenével, 3-5 éveseknek -

Játsszák:
Alexics Rita
Bodnár Zoltán
Rácz Kármen
Rácz Kriszta


Tervező: Opra Szabó Zsófia
Kísérő zene: Novák János
Zenei közreműködő: Kecskeméti Gábor
A rendező munkatársa: Horváth Csilla

Rendező: Tisza Bea

Bemutató: 2010. november 27. 15 óra
Helyszín: Kolibri Fészek (Bp. VI., Andrássy út 74.)

További előadások:
november 28. 10.30; december 2. 10.30;
december 11. 9.30 és 11.00; december 29. 9.30 és 11.00


Folytatódik a mese

„A tavaly bemutatott Kippkopp és Tipptopp előadásaira néhány nap alatt elfogy az összes jegy. Kézenfekvő volt, hogy folytassuk a történetet - mondja Tisza Bea, a darab rendezője. - Azért esett a választásunk a sorozat Kippkopp gyerekei című meséjére, mert ebben az epizódban a szülők és a gyerekek közösen találják meg a megoldást a gondjaikra. Az előadás azt is megmutatja, hogyan élhetünk harmóniában a természettel, hogyan válnak egyéniséggé a testvérek, milyen jó egy nagycsaládban az élet, mennyi örömöt ad az együttlét."

Magyarországon 2005-ben születtek meg az első csecsemőszínházi darabok, amelyek újragondolásra késztették az addig axiómaként elfogadott nézetet: öt évesnél kisebb gyerekeket nem szabad színházba vinni, mert nem köti le őket a produkció. Az éles fény- és hangváltások kerülésével, az elmélyült szemlélődésre lehetőséget nyújtó tempóval, és időtartamuk 25-30 perces maximalizálásával az előadások a négy évesnél kisebbeknek is megadják a művészi érték és szórakozás együttes élményét.

 

Új műfaj a Kolibriben

A Toda és Tekergő csecsemőszínházi produkcióból már épp „kinőtt" kisóvodás korúak azonban sokszor még nem készek az egyórás vagy annál hosszabb gyerekelőadások befogadására. A korcsoportos jellemzők figyelembevételével, a csecsemőszínházi és gyerekszínházi sajátosságok ötvözetéből született tavaly a 3-5 éveseknek a Kippkopp és Tipptopp.

A folytatást a tizenkét ország részvételével 2009-2014 között zajló Small Size, Big Citizens uniós együttműködés keretében állítják színpadra, mely a tíz évesnél kisebb gyerekeknek szóló előadások létrehozásának támogatása mellett a részvevő gyerekszínházak tapasztalatcseréjét is elősegíti.

A történetben nem sokkal azután, hogy a két gesztenyefigura igazi szülővé válik, az erdei patak egy esőzés miatt megárad, és elviszi az újdonsült család otthonát. Kippkoppék a nagy ijedtség elmúltával biztonságba helyezik az öt kis kipikopit, és elindulnak új lakást keresni.

Az alkotók fontosnak tartották, hogy az előadás segítse a gyerekek képzelőerejének, beleélő készségének fejlődését. Míg az első részben két színész asztali bábjáték formájában, szinte képeskönyvszerűen meséli el a történetet, a Kippkopp és gyerekei már stilizáltabb és mozgalmasabb előadás, ami a gyerekek fantáziájára is épít. Alexics Rita és Bodnár Zoltán kettősét Rácz Kriszta és Rácz Kármen egészíti ki. A négy színész összesen tíz szerepet játszik, és az állandóan változó helyszíneket is ők alakítják.

 

Komolyodik a történet

„Ennek a műfajnak épp az a varázsa, hogy megmutatja, hogyan tud ugyanaz a tárgy hinta vagy domb, máskor meg asztal lenni. A Kolibri Fészek családias tere jó közeg az ilyen előadások számára, amelyekben a báb és a díszlet is él, mindkettő képes az átváltozásra. Ezt a fajta színházat a kisgyerekek azért szeretik, mert közel áll mindennapi játékukhoz - fűzi hozzá Tisza Bea."

Marék Veronika az ötvenes években kezdte pályafutását. Népszerű meséi mellett írt bábjátékokat, tévé- és rádiójátékokat, filmforgatókönyveket is. Művei megjelentek németül, angolul, spanyolul, lengyelül, románul, szerbül, koreaiul és japánul. Itthon a Richly Zsolt rendezésében készült Kockásfülű nyúl című rajzfilmsorozat tette országszerte ismertté. Mesekönyveit grafikusként ma is maga illusztrálja. Hét részes Kippkopp sorozatának első kötetét 1980-ban adták ki.

„Bár a Kippkopp-mesék önálló történetek, mégis megfigyelhető egyfajta kronológia, és az, hogy az újabb részek komolyabb témákat érintenek - magyarázza a rendező. - Míg az első kötetek az erdei világ felfedezéséről, a növények, állatok megismeréséről, a barátságról szólnak, a Kippkopp és Tipptopp a társas kapcsolatot is megjeleníti. A Kippkopp gyerekei pedig már szívhez szóló családi történet, hisz az egész pici gyerekek is átérzik, mit jelenthet az otthon, a biztonság elvesztése. Marék Veronikában az a csodálatos, hogy egy ilyen témában is azt hangsúlyozza: bármilyen baj történik, közös erővel, szeretettel, összefogással a problémák megoldhatók - újjáépíthető a családi kuckó is."

fotó: Szlovák Judit
forrás: Kolibri Színház

süti beállítások módosítása