Előadás és workshop a Bakelitben

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely idén másodszor hozza el a Bakelitbe nagysikerű Részletek a bolyongás meséiből c. előadását, de december 3-4-5-én nemcsak egy különleges, interaktív színházi estét láthatnak a nézők, hanem a társulat egyedi munkamódszerébe is betekintést nyerhetnek három időpontban, a színészmesterség workshop keretében. Minderről Fazakas Misit, a színházműhely vezetőjét kérdeztük.

4

 

- Április 10-én tartottátok a Bakelitben a Részletek a bolyongás meséiből 275. előadását. Túl vagytok azóta a 300.-on is?

Fazakas Misi: Igen. Egy pár napja jöttünk haza egy európai turnéról, és ott volt a 322. előadásunk.

- Hány országban mutattátok be eddig a Részletek...-et?

FM: Mindeddig hét országban játszottuk az előadást, mintegy 54 különböző településen. A legtávolabbi pont ahova eljutottuk, az Bangkok volt.

- Márciusban mondtad egy interjúban: „Érdekel bennünket az amit csinálunk, hiszen a saját magunk és életünk követésével függ össze az előadás. Úgy gondolom, hogy azért nem fárad ki és tud élő maradni, mert a struktúrájában sok az olyan megoldás, amely improvizáción alapszik." Tehát van az előadásnak egy váza, amit újra-és újra megtöltötök?

FM: Az eladásban van két improvizatív jelenet, amelyek a témája, a töltete, az irányvonala kötött, de a tartalommal - minden előadás alkalmával - a színészek töltik meg. Gyakorlatilag tt születnek meg a szövegek is. Így történhet meg, hogy Horvátországban ez a két jelenet picit másról szól, mint Szlovéniában vagy Thaiföldön. A maximális színházi jelenidővel próbálunk kísérletezni.

 

7

 

- Eddig hét országban turnéztatok a darabbal. Mit gondolsz, miben rejlik a Részletek... sikerének titka?

FM: Egyrészt az Isteni Gondviselésben, mert valahányszor határhelyzetbe kerültünk, csodával határos módon ezek mind megoldódtak, és lehetett tovább játszani, éltetni az előadást. Másrészt, sokat beszélgetünk a nézőkkel. Figyeljük őket előadás előtt, közben és után. Próbáljuk megteremteni a velük való, színházon keresztüli találkozás lehetőségeit. Azt gondolom, hogy sikerült olyan témákat találni az előadásban, amelyek az örök emberhez szólnak. Olyan kérdéseket feszegetünk, amelyek nagyon emberiek és aktuálisak úgy a tizenéveseknek, mint a felnőtt vagy az idősebb korosztálynak, vagy úgy az európai embereknek, mint az elamerikanizálódás küszöbén lévő thaiföldieknek. Az előadásban azt próbáljuk vizsgálni, hogy az alapértékekhez képest hol tartunk, és azt tapasztaljuk, hogy erre az önszembesítő aktusra szüksége van az embereknek, a nézőknek, és nekünk is, az alkotóknak.

 

3

 

- Ugyanazzal a csapattal jöttök ismét a Bakelitbe vagy új színészek is dolgoznak veletek?

FM: A négy év során a csapat változott, de már több, mint egy éve gyakorlatilag ugyanabban a felállásban játsszuk az előadást.

- Úgy tudom, a Bakelitben tartottatok először színész workshopot. Milyenek voltak a tapasztalataitok?

FM: A színész workshopokat már régen elkezdtük. Először, több évvel ezelőtt azzal kezdődött, hogy nyaranta színész- tréningtáborokat szerveztünk fiataloknak, itt Erdélyben. Mikor legelőször elindultunk kiszállni az előadásunkkal, akkor az tréningtartással volt egybekötve. Délelőtt tréningeket tartottunk a helyi fiataloknak, délután és este játszottunk. Ez- ahol igény van rá - a mai napig így megy. A Bakelitben nagyon jó, megtörtént tréningek voltak. Igazi találkozások születtek.

 

8a

 

- Mivel telt az elmúlt pár hónapotok? Ismét turnéztatok?

FM: Igen, volt egy nagy európai turnénk. Itthon kevesebbet játszunk, és a kiszállások számát is csökkentettük, mert elkezdtünk kísérletezni egy új előadással is, és az energiát, időt és figyelmet most oda kell irányítanunk.

- Mik a terveitek 2011-re?

FM: Van két turnétervünk a Részletek a bolyongás meséiből előadásunkkal. Az újelőadásunkat is be szeretnék mutatni, és elindítani a saját életútján. És még mindig megvan az a tervünk, hogy egy megpályázott, régi, lerobbant épületet átalakítsunk és létrehozzunk Sepsiszentgyörgyön egy Ifjúsági Kulturális Központot.

Gödöllei Anna
Bakelit M.A.C.

-----

Osonó Színházműhely: Részletek a bolyongás meséiből
Előadás időpontok:
2010. DECEMBER. 03. - 19:00
2010. DECEMBER. 04. - 17:00
2010. DECEMBER. 04. - 19:00
2010. DECEMBER. 05. - 17:00
Workshopok:
2010.DECEMBER. 04. - 10:00
2010.DECEMBER. 04. - 12:30
2010.DECEMBER. 05. - 10:00
A dec. 4. 12:30 és dec. 5. 10:00 órás workshop időpontra még van néhány szabad hely, jelentkezni a program@bakelitstudio.hu e-mail címen lehet legkésőbb dec. 3. péntekig. A workshopon résztvevők kedvezményes áron, 1000 Ft-ért tekinthetik meg az elaődást!

Bakelit Multi Art Center | 1095 Budapest, Soroksári út 164.
Web: www.bakelitstudio.hu | E-mail: jegy@bakelitstudio.hu
Jegyfoglalás telefonon: +36 1 347 0803 (hétfőtől péntekig munkaidőben) és +36 30 516 5225 (hétvégén és ünnepnapokon).

süti beállítások módosítása