Határtalan kapcsolatok

A Miskolci Nemzeti Színház és a Štátne Divadlo Košice (Kassai Állami Színház) közötti partnerkapcsolat, amely a legutóbbi évadokban az Európai Unió égisze alatt és annak támogatásával zajlik, immár egy évtizedes. A magyar-szlovák határmenti térség társadalmi integrációját és az emberek közötti megértést az Európai Unió támogatása tudja igazán erősíteni.

IMG_4628

 

Az elmúlt években előadások cseréje révén ismerhette meg a két város a „szomszédok" prózai, zenés és táncos produkcióit. A 2010/2011-es évadban az együttműködés következő lépcsőfokán kortárs nemzeti alkotások ősbemutatóinak a létrehozása a cél. A 2009/2010-es évadban bemutatott közös, kétnyelvű produkció, a Robinson & Crusoe pedig tíz előadásból álló turnéra indul decemberben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 2011 januárjában pedig a szlovákiai Kassa megyében. Az előadás szlovák rendező, magyar dramaturg és a Kassai Állami Színház valamint a Miskolci Nemzeti Színház egy-egy színművészének közreműködésével, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül jött létre. A turné első állomása Ózd lesz december 8-án.

 

IMG_4655

 

A pusztítás után, mindentől távol, véletlenül találkozik két katonaruhába öltözött férfi. Nem értik egymást, de meg kell érteniük egymást, ha túl akarják élni a megpróbáltatásokat - ez a két olasz sikerszerző - Nino D'Introna és Giacomo Ravicchio - művének rövid története. Ezúttal a Miskolci Nemzeti Színház és a Kassai Állami Színház közös produkciójában látható az előadás, egy miskolci és egy kassai színész előadásában, szlovák rendező elképzelései szerint.

A szerzők - ők is ketten vannak ugyebár - Daniel Defoe híres regényhőséből két színpadi szereplőt kreáltak. A mi darabunk két férfialakja is hasonló módon - tudniillik egy szigeten - találkozik egymással, mint a regénybeli Robinson Crusoe és Péntek. Ez a tengeri sziget ugyanakkor egy „civilizációs sziget" is, vagyis nem más, mint az „utolsó" hely, ahová a katasztrófa után a két szerencsétlenséget szenvedett pilóta kimenekülhet. Ellenséges hadseregek katonái, ráadásul nincs olyan közös nyelv, amin megértethetnék egymást. Mégis meg kell próbálniuk a túlélést a megmaradt kis területen. Végül szavak nélkül is megtalálják a közös nyelvet, és mély barátság szövődik közöttük.

A színdarab tanulsága pedig az, hogy ha nem is beszéli két ember egymás nyelvét, a közös sors(csapás), az egymásra utaltság összehozza őket. Az ellenségeskedés, a bizalmatlanság helyébe a barátság lép. Ám minden idilli állapotnak vége szakad egyszer. A két embernek külön sorsa van. Ezért amikor az ennivaló elfogy, két különböző irányba eveznek a maguk élete felé. Útjaik elválnak, de barátok lettek.

 

IMG_4648

 

Nino D'Introna - Giacomo Ravicchio:
ROBINSON & CRUSOE

Első férfi: Michal Soltész
Második férfi: Molnár Sándor Tamás

Rendező: ŠTEFAN KORENČI

Előadás időpontok: 2010. december 8. 14 és 19 óra
Helyszín: Ózdi Művelődési Intézmények


Fotók: Bócsi Krisztián
forrás: Miskolci Nemzeti Szín
ház

süti beállítások módosítása