A Kaméliás, női szemmel

Egy férfit mi más foglalkoztasson, mint a nők? - vetette fel a kérdést a vele készített interjúnkban Kiss Csaba, aki a Magyar Színházban A kaméliás hölgy című darabját vitte színre. És mi történik, ha egy női rendező vagy rendezőnő éppen ezt a darabot választja ismét? A Hölgy, a Szerelem és a Halál drámai háromszöge Sediánszky Nóra átiratában és rendezésében Kaméliás címmmel tavasszal debütált és most újra látható a Thália Színházban.

 

 

kamelias_thalia_5

 

 

A Színházi Kritikusok Céhe is kíváncsi a darab kétféle olvasatára, ezért a népszerű KO „külön kiadásaként" a két Kaméliás hölgy-előadásról dupla KO-t szerveznek decemberben. Két kritikus, Proics Lilla és Sz. Deme László beszélget mindkét előadásról mindkét rendezővel mindkét helyszínen és időpontban. December 19-én a Magyar Színházban a délutáni előadást követően Kiss Csaba rendezővel és a játszókkal, amelyen részt vesz a másik előadás rendezője, Sediánszky Nóra. December 21-én pedig a Tháliában folytatódik az esemény, fordított felállásban.

 

 

kamelias_thalia_4

 

 

 

A Hölgy, a Szerelem és a Halál drámai háromszöge a Tháliában

1844 őszén Párizsban találkozik egy elszegényedett, többre vágyó fiatalember, és egy ismert, tüdőbeteg félvilági szépség. A hölgy különleges ismertetőjegye: kurtizánoknál szokatlan választékossága, kifinomult lénye – és egy szál kamélia, amit a ruháján visel. A banális kezdet folytatása is az: a fiatalok közt szerelem szövődik, civakodnak, majd szakítanak, közéjük áll az ambíció, a pénz, a társadalom. A lány gazdag és/vagy szép szeretőkkel vigasztalódik, mígnem elragadja utolsó, legmakacsabb kísérője, a halálos betegség. Eddig a történetben semmi rendkívüli sincs; ám az elhagyott szerető egy majdani híres író, ifjabb Alexandre Dumas, aki lelkifurdalástól gyötörve regényben állít emlékművet a híres-hírhedt kurtizánnak, és útjára indít egy legendát Marie Duplessis-Marguerite-ről, a halállal eljegyzett titokzatos Hölgyről…

A történetet azonban Giuseppe Verdi tette igazán halhatatlanná, aki la Traviatájában formálta meg a Hölgy, a Szerelem és a Halál drámai háromszögét… Ennek újra elmesélésére teszünk most kísérletet.

 

 

kamelias_thalia_1

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Thália Színház közös produkciója
Kaméliás
Dumas A kaméliás hölgy című darabja alapján írta: Sediánszky Nóra

Marguerite Gautier: Tóth Ildikó
Alfred Germont: Kovács Krisztián
Germont: Menszátor Héresz Attila
Florence: Zborovszky Andrea
Gaston: Végh Péter
Douphol: Molnár Csaba
Brissac: Dióssi Gábor
Olympe: Gerle Andrea

Látvány: Vereckei Rita, Paseczki Zsolt

Rendező: Sediánszky Nóra

Előadások:

december 12. (vasárnap) 19:30 THÁLIA SZÍNHÁZ - Budapest

december 21. (kedd) 19:30 THÁLIA SZÍNHÁZ - Budapest

JEGYVÁSÁRLÁS >>>


 

kamlis0323_34

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

- A kaméliás hölgy - Naponta frissülő blogoldallal (Magyar Színház)
- Én vagyok a kaméliás hölgy - Interjú az alkotókkal
(Magyar Színház)
- A kaméliás hölgy - A tánc nyelvén Egerben
(Gárdonyi Géza Színház, Eger)

 

 

süti beállítások módosítása