A libapásztor fiú este

A kapzsi és zsarnok Döbrögit bizony már kétszáz éve tanítgatja móresre a libapásztor fiú, mindenki legnagyobb örömére. Koroktól függetlenül - habár Fazekas a középkorba helyezte vígeposzát – minden időszakban, minden rendszerben jólesően mondhatott ítéletet az aktuális uralkodó osztályról a főhős és vele együtt a nép.

ludas2

 

Matyi talpraesettsége és nyitottsága az új ismeretekre ma is példaértékű lehet minden korosztály számára, hiszen építőmesterként, orvosként vagy akár csak szélhámosként is fontos tanulság: tanulni érdemes, ha másért nem, legalább azért, hogy stílusosan elverhessük ellenfeleinket.

 

ludas3

 

ŐSBEMUTATÓ
Fazekas Mihály - Zalán Tibor:
Lúdas Matyi

- zenés-táncos családi mesejáték -
zene: ifj. Kucsera Géza

Matyi: Szabó Lajos
Anya, Matyi anyja: Nagy Erika
Döbrögi: Hodu József
Juliska, Matyi szerelme: Perei Zsuzsanna szh.
Ispán: Ács Tibor
Hajdú 1: Csomós Lajos
Hajdú 2: Gulyás Attila
Öregasszony: Fehér Tímea
Sintér: Árdelán László
Gulyás Pista, Matyi barátja: Csende Gábor
Trombitás: Burány Árpád
Doktor: Verbó Ákos
Vásárosok, Szolgák, Nép: Meleg Réka, Verbó Ákos, Csiffáry Zsuzsanna szh., Cseh Franciska szh., Cseh Fruzsina szh., Nagy Erika szh.,
Ludak: Tatár Bianka szh., Terjék Attila szh., Ferencz Dorottya szh., Litauszki Enikő Szandra szh., Molnár Sándor szh., Urbancsok Balázs szh.

Köszönet a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata művészeinek hangjuk kölcsönzéséért.
Matyi operahangja: Kovács Nemes Andor
Kórus: Dudás Beáta, Gál Elvira, Katkó Ferenc, Kovács Nemes Andor, Vicei Natália
Súgó: Domján Anikó Ügyelő: Simon József
Díszlet - Jelmez: Kalácska Gábor e.h.
Konzulens tervező: Csík György
Díszlet - Jelmez asszisztens: Mucsi Bence szh.
Koreográfus: Kerekes Judit
Rendezőasszisztens: Bányai Ágota

Rendező: Hernyák György

Előadás időpontok decemberben:
december 10. (péntek) 15:00
december 13. (hétfő) 15:00
december 14. (kedd) 15:00
december 15. (szerda) 15:00
december 16. (csütörtök) 15:00

Olvasópróba: 2010. október 13.
Bemutató: 2010. november 27. 16.00 óra

JEGYVÁSÁRLÁS >>>


ldas1

 

Lúdas Matyi a Viharsarokban

A Békés Megyei Jókai Színház családi előadásként kínálja Fazekas Mihály klasszikusát, amelyet Zalán Tibor írt újjá. A zenés –táncos előadáson a fókuszba kerül az is, vajon van-e jogunk a rajtunk esett sérelmet háromszor megtorolni. A gyermek persze könnyen rávágja a választ, pedig nem olyan egyértelmű ez.

A Jókai színház családi nappal, döbrögi vásárral, jótékonysági lúdárveréssel várta az ősbemutatóra érkező közönséget, majd a színpadon is megelevenedett a kinti vásár. Lúdas Matyi figurája köré egy szerelmi szálat is font az író keze, amelytől Matyi karaktere több lett a Fazekas féle verziónál. A drámát ugyanis az „egyszerű” bosszúvágyon és a bosszú hideg fejjel történő szervírozásán túl Juliska – Matyi szerelme – női lelke is generálja. Utóbbi egyre hevesebben próbálja lebeszélni Matyit a „beteg ember újabb megcsapásáról” , így Döbrögi cselédjeként cseppet sem könnyíti meg a becsületét helyreállítani kívánó legény dolgát. Arról, hogy így milyen körülmények között esik meg – ha megesik egyáltalán – a harmadik ütleg, most nem is mondanánk többet, viszont ejtsünk szót az előadás létrehozóiról. Hernyák György a vajdasági magyar színjátszás doyenje rendezte a békéscsabai előadást, akit Zalán Tibor mellett zenékkel ifj Kucsera Géza támogatott. A koreográfiát a Kerekes Judit készítette, aki ragyogóan használta ki a ludak mozgásában rejlő lehetőségeket, az általa komponált vásárjelenetek pedig, – ahol a vásári sátrakkal együtt táncolnak a szereplők – egyértelműen elkápráztatták a nézőközönséget. A díszletet a végzős egyetemista Kalácska Gáborra bízta a színház vezetése, és a fiatal alkotó nem okozott csalódást, díszlete nagyon meggyőző, funkcionális és látványos egyaránt. Matyi szerepében Szabó Lajos szenved és áll bosszút átélten, míg Hodu József Döbrögiként éli mellette a hedonista, kegyetlen nagyúr szerepét. Az előadás két legfigyelemreméltóbb epizódszerepét a két ostoba, de veszélyesen agresszív hajdúét, Csomós Lajos és Gulyás Attila idézik a színpadra, mintegy lubickolva a közönség méltó utálatában. Két fontos női szerep a főhős édesanyját alakító Nagy Erikáé és Fehér Tímeáé, aki a mindentudó öregasszonyt viszi színre, földig hajlott háttal. Végül a Színitanház végzőse Perei Zsuzsa Juliska alakítása mellett se menjünk el szó nélkül, akinek énekhangja nagyon szépen, tisztán töltötte meg a színháztermet. A Jókai színház előadásának eddig talán nem hangsúlyozott eleme a humorfolyamatos jelenléte a műben. A dalszövegek mellett a prózában is megtalálhatóak azok a zaláni csalafintaságok, kikacsintások, amelyek a gyermekek mellett a felnőttek szájszélét is mosolyra húzták a két órás előadás alatt. A Békés Megyei Jókai Színház Lúdas Matyi előadását minden korosztálynak jó szívvel ajánlhatja, az ősbemutatót követően a valóban családokból álló közönség látható és hallható módon elégedetten távozott az épületből. A Lúdas Matyi zenés-táncos mesejátékot január közepéig tekintheti meg a közönség Békés megye székhelyén.

Köles István Jr.
Békés Megyei Jókai Színház

süti beállítások módosítása