"Nem csak mi vagyunk"

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT), Magyar Teátrum-díj néven új elismerést alapított a színházi háttér- és kiszolgáló szakmák művelői számára. Erről sajtótájékoztatót tartottak a Szabadság kávézóban, ahol arról is beszámoltak, hogy az első kitüntetettek december 18-án, illetve 19-én már át is vehetik díjaikat. A részletekről tudósít a Színház.hu.

teatrumi_tarsasag

 

Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója szólalt fel elsőként az eseményen, aki azt mondta, hogy ezentúl a díjat minden évben öt hazai és egy határon túli magyar színházi dolgozónak ítéli oda a zsűri, amelyet az MTT elnöksége és a Magyar Teátrum című havilap főszerkesztője alkot. „A díj gálaestjét, amelyen a békéscsabai társulat művészein kívül fellép többek között Szomor György, Fésűs Nelly, Göth Péter, Fodor Zsóka, Felkai Eszter és Vasvári Csaba, a Duna Televízió is főműsoridőben közvetíti" - tette hozzá. Erre a Millenáris Parkban kerül sor, és az eseményen nyolc nemzetiségi színház is részt vesz, ahogy az Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára is megerősítette.


Vidnyánszky Attila, az MTT és a debreceni Csokonai Színház vezetője ezután arról beszélt, hogy a színházakban közel 80 szakma képviselőinek munkájára van szükség, mégis csupán 5-6-ra korlátozódik a közönség figyelme. Azért hozták létre a díjat, hogy ezen változtassanak, és az igazgató hozzáfűzte: "a Magyar Teátrumi Társaságot is a hiányérzet hozta össze". Azt is megemlítette, hogy a szervezet bizonyos célok, elvek mentén, például "igazságosabb" előadóművészeti törvényért harcol.

Vidnyánszky felszólalását Balázs Péteré követte, aki tökéletesen egyetértett az előtte szólókkal. „Szolnokon belevetettem magam a közösségi munkába, aminek hiányától színészi létem alatt szenvedtem - ha szabad ilyen romantikusan kifejeznem magam. Egy színházban nem csak mi vagyunk. Szolnokon nyolcvanhét ember egzisztenciájáért felelős a vezetőség, akik közül csak tizenhat színész. Tehát a többiek is az ott végzett munkájukból tartják el a családjukat, a kreativitásukat ott élik meg. Szükséges egy színház hangulatához az, hogy ezek az emberek ambicionálják, amit csinálnak és tudják, mennyire szükségünk van a munkájukra. A szolnoki színház gyors előmenetele az elmúlt három évben, nagyrészt rajtuk állt: a háttérmunkásokon, a világosítókon, díszletmunkásokon, adminisztrátorokon, parókakészítőkön, fodrászokon, sminkeseken és még sorolhatnám, ha tudnám. Sokan azt gondolják, hogy a színház az, amikor több színész összeáll és felvesz akármilyen ruhát. Ez óriási tévedés " - mondta.

 

k_20101214155157
Balázs Péter

 

„Ez a díj szükségeltetett és nagyon régóta váratott magára. (...) A színházi emberek mások, nincsen „anyu beteg, gyerek beteg, apám beteg", hiszen a shownak mennie kell, és ezek az emberek mindig ott vannak. A színház egy nagy család. Egy olyan közösség, ami tulajdonképpen jellemző az országra is" - összegzett a színházigazgató.

 

süti beállítások módosítása