Ki kit szeret?

Beaumarchais komédiája december 20-án kerül bemutatásra a Maladype Színház színészeivel és Törőcsik Mari vendégszereplésével a Maladype Bázison.

Figaro_005
A Figaro házassága próbáján
(rendező: Zsótér Sándor)


Ki kit szeret? Ki hogyan szeret? Ki mért szeret? És szeret-e, aki szeret? Figaro, a senki fia polihisztor hűségesen szolgálja Almaviva grófot, akivel még Sevillában akadt össze. Minden tapasztalata és emberismerete ellenére megbízik benne, elhiszi, hogy baráti, netán egyenrangú kapcsolatba kerülhet vele. Ismeri és elnézi a gróf svihákságait, amíg nem az ő érdekeit keresztezi. A szerelmét ért támadás tanítja meg neki újra, hogy nincs barátkozás a hatalommal.

 

Figaro_105
A Figaro házassága próbáján

 

Beaumarchais
Figaro házassága

Almaviva gróf, Andalúzia közigazgatási és igazságszolgáltatási jogkörrel felruházott irányítója TOMPA ÁDÁM
A grófné, a felesége LIGETI KOVÁCS JUDIT
Figaro, a Gróf szobainasa és ügyvezető igazgatója, a kastély házfelügyelője OROSZ ÁKOS
Suzanne, a Grófnő első szobalánya és Figaro menyasszonya TANKÓ ERIKA
Marcelina, akire rá vannak terhelve a dolgok TÖRŐCSIK MARI
Antonio, a kastély kertésze, Suzanne nagybátyja és Fanchette apja LENDVÁCZKY ZOLTÁN
Fanchette, Antonio lánya FÁTYOL KAMILLA
Chérubin, a Gróf első apródja FARAGÓ ZÉNÓ
Bartholo, sevillai orvos PÁLL ZSOLT
Bazile, a Grófnő csembaló tanára LENDVÁCZKY ZOLTÁN
Don Hiszékeny Liba, helyettes LENDVÁCZKY ZOLTÁN

Díszlet: Ambrus Mária
Jelmez: Benedek Mari
Fordító-dramaturg: Ungár Júlia
Rendezőasszisztens: Mátrai Mirella

Rendező: Zsótér Sándor

Bemutató: 2010. december 20. 19.00
További előadások:
2010. december 21., 22. 19.00
2011. január 20., 21. 19.00
Helyszín:
Maladype Bázis
(VIII. ker. Mikszáth tér. 8.)
e-mail: info@maladype.hu
Tel.: +36 20/531 9103

A társulat a december 21-i előadásának jegybevételét a vörösiszap katasztrófa károsultjai részére ajánlja fel.

JEGYVÁSÁRLÁS >>>

 

Figaro_0241
Törőcsik Mari a Figaro házassága próbáján

 

Figaro sok tehetségű ember. Származása bizonytalan, mindig tanult és mindig meg kellett dolgoznia azért, hogy legyen mit ennie. Szellemi munkásként nem járt sikerrel. Borbélyként érte el a legtöbbet. Régi ismerősével, a szabadgondolkodó Almaviva gróffal megszöktettek Sevillában egy fiatal lányt, akit a gróf feleségül vett. Eltelt pár év, mind megváltoztak. A gróf szabadgondolkodása szabadossággá vált. A grófnő megsápadt, megszomorodott. Figaro szerelmes lett, és újabb tapasztalatokkal gyarapodik. A gróf úr hála ide hála oda, barátság ide barátság oda még az esküvő előtt élni akar a földesúri joggal, amit éppen házasságkötésekor eltörölt. Figaro eszes és találékony, ravasz és két lábbal a földön jár és most mégis a nők oldják meg a házi bajt.

A Figaro házassága forradalmi mű volt megírása idején 1778-ban, és bemutatása évekig a cenzúrába ütközött. Ennyi év után sem tűnt el belőle az a gyúanyag. Felhőtlen komédiának játszották, de van benne valami veszélyes. És valami nagyon szabad, amihez független szellem kell. Ezért választottuk a Maladype együttesnek ezt a darabot.
Egyrészt fiatalok, tehetségesek, éhesek a szépre és jóra, munkásak, szívósak, nagyon akarnak és gondolnak valamit a világról. Dolgoztunk már együtt a Maladype színházzal az előző szezonban, Musset: Lorenzaccio című ritkán játszott sokszereplős darabját csináltuk öt színésszel. Játékos virtuozitással oldották meg a színész próbáló feladatot. Szeretnek és tudnak dolgozni. Sok helyszínen próbáltunk és játszottunk, végül letelepedtünk a Maladype bázisán, egy Mikszáth téri lakásban. A Figaro házasságának ez a lakás a helyszíne, környezete. Figaro a darab elején egy szobát kap nászajándékul. Azt rendezgeti. Innen indul a bonyodalom. És mi is ebből a szobából indulunk el.
Marcellina szerepére Törőcsik Marit kértük fel. Régóta tervezünk közös munkát. A legnagyobb magyar színésznő tudása, személyisége, színészete, fiatalsága felpiszkálja az ifjabb generáció tudásszomját, kíváncsiságát és miénket is, és talán közönségét is.
A darabot, ahogy a Lorenzaccio-t is Ungár Júlia fordította le a Maladype számára.

Zsótér Sándor- rendező

 

***

Kritikus Óra programsorozat a Maladype részvételével

December 22-én a Figaro házasságáról Jákfalvi Magdolna beszélget a szereplőkkel és a rendezővel, Zsótér Sándorral a Mikszáth téri Maladype Bázison. A két ünnep között, december 28-án pedig a Thália Színházba várják eszmecserére a nézőket, ahol a Platonov előadás után Jászay Tamás beszélget Balázs Zoltán rendezővel, társulatvezetővel és a Maladype tagjaival.

Fotó: Kleb Attila
forrás: Maladype Színház

süti beállítások módosítása