Nehéz istennek lenni

Mundruczó Kornél Brüsszelben bemutatott Nehéz istennek lenni című darabja a 2010/11-es színházi évad első felében ezúttal Rotterdamban és Bordeauxban vendégszerepelt.

nehezistenneklenni_mundruczo.3
Láng Annamária és Derzsi János

Szeptemberben a Rotterdamse Schouwburg által megrendezett De Internationale Keuze nevű fesztiválon játszották, novemberben pedig a Théâtre National de Bordeaux látta vendégül. Alább olvasható néhány részlet az előadásról megjelent kritikákból.


„Pontosan ilyen helyeken történnek azok a dolgok, melyek nem tűrnek napfényt. A rotterdami kikötő egyik eldugott szegletében vagyunk, körülöttünk konténerek, neonnal megvilágított raktárak és két kamion. Az egyikben egy illegális varroda működik, a másik tele autógumikkal. Ezek alkotják Mundruczó Kornél előadásának díszletét. (...) A Mundruczó által használt stílus teljes mértékben valósághű. A varroda a legapróbb részletekig berendezve és a színészek játéka sem hagy kétséget egy pillanatra sem." (Recensie - Hollandia)

 

nehezistenneklenni_mundruczo.2
Nagy Zsolt


„A Nehéz istennek lenni című előadás a szívünkbe markol. A realista környezet és a színészek játéka végig fogva tart, hiába van az előadás könnyed dalokkal megspékelve. Ilyenkor ugyan egy perce fellélegezhetünk, de mindez nagyon erős kontrasztban áll azzal, ami a kamionokon történik. Végig igazi néző maradok, annak ellenére, hogy valójában lehetőségem lenne közbeavatkozni." (toneel.blog.nl - Hollandia)

 

nehezistenneklenni_mundruczo
Kiss Diána Magdolna, Nagy Zsolt és Tóth Orsi


„A végén azért megérkezik isten katonája, hogy Dosztojevszkij módjára bűnhődéssel váltsa meg a bűnt. Mundruczó tehetsége részben abban áll, hogy van mersze megmutatni egy olyan történetet, amely nem akar hihetőnek látszani (...) mégis alaposan felrázza az embert. Felesleges azt feszegetni, mennyiben van az erőszak ilyen mértékének létjogosultsága a színpadon, hacsak nem azt akarjuk kiemelni, hogyan remekelnek a színészek, akik szintén „még a valóságnál is valóságosabbak" (...). A gumiabroncsokkal megpakolt teherszállító kamionok szélsőségesen realista díszletében Mundruczó kényelmetlen metaforája végeredményben mintha éppen annak a háttérnek a visszáját akarná megmutatni, amit oly gyakran próbálunk nagyvonalúan zárójelek közé rejteni." (Le Mouvement - Franciaország)

„A néző kukkol. Megbénítja a félelem, a szégyen és az undor, de nem is tehet semmit a színen történő események ellen. A rendező tolmácsolásában éppen azért olyan „nehéz istennek lenni", mert hát isten is csak szemléli gyenge teremtményeit anélkül, hogy segítene rajtuk. A darab a dolgok ezen állásával szemben próbál lázadásra késztetni. Ahogyan Camus is írja a Sziszüphosz mítoszában: „mindig elérkezik az a pillanat, amikor választanunk kell, hogy csendben szemléljük a dolgokat vagy cselekszünk. Ettől válik az ember igazán emberré." Mundruczó az emberek cselekvésképtelenségét illeti kritikával. Megmutatja, mi történik a kamionok gyomrában, hogy szembesítsen azzal, ami végképp elfogadhatatlan." (L'Arène - Franciaország)

A Nehéz istennek lenni című előadást a Trafó Kortárs Művészetek Háza 2011 tavaszán mutatja be Magyarországon.

 

Fotók: Koen Cobbaert

 

süti beállítások módosítása