Tragédia télen, nyáron

A 2011-es évben az ország több pontján is készülnek Tragédia előadások. Szombathelyen 2011 januárjában, a színház új épületében Madách örök érvényű művének bemutatójával kezdődik meg a bérletes (fél) évad, és azzal együtt új korszak a színház életében. Szegeden 2011-ben Madách drámai költeménye nyitja a Szabadtéri ünnepi évadát. A Tragédia a téren legtöbbet játszott előadások között szerepel - 16 nyáron és 61 előadásban szerepelt műsoron -, a fesztivál dicső kezdeti korszakában szinte minden évben színre került.

szombathelyi_szinhaz

 

Szombathely Megyei Jogú Város 2011. január 22-én avatja fel kőszínházát.  A színházavató előadás Madách Imre egyetemes értékű műve, Az ember tragédiája lesz.

A magyar drámairodalom legfontosabb műve sajnos nem érinti meg értékéhez méltón a nagyközönséget és főleg a fiatalokat. Az iskolában, mint kötelező és nehezen érthető olvasmány nem számíthat a diákok kitüntetett érdeklődésére. A Weöres Sándor Színház nyitóelőadása olyan Tragédia előadást szeretne létrehozni, amely közel hozza e nagy ívű alkotást a videóklippeken, számítógépes játékokon felnőtt fiatalokhoz is, a XXI. század türelmetlen polgáraihoz - nem elriaszt, hanem felkelti az érdeklődést.

 

ember_tragediaja_szombathely
Csonka Szilvia, Mertz Tibor, Jordán Tamás és Szabó Győző
Az ember tragédiája próbáján
fotó: Horváth Csaba

 

A szövegkönyv a maga 1500 sor húzásával lehetőséget ad egy világos szerkezetű, minden ponton követhető dráma színpadra állítására. Jordán Tamás rendezésében szellemesen fonódik össze a film és a színház: a Lucifer által előrevetített jövő egy hatalmas vászonra vetítve jelenik meg Ádám előtt, ahonnan a szereplők kilépnek és visszatérnek. Az előadás a finom Madách-i humort megragadva könnyen érthetővé teszi a néhol nehezen érthető filozofikus szöveget. A színészek játéka mentes minden pátosztól, mai eszközökkel fogalmazza meg a mű alapkérdéseit.

A lendületes, sodró erejű előadásban a közönség a Weöres Sándor Színház teljes társulatát láthatja.

Bemutató: 2011. január 21. 19 óra | Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad


 

Az ember tragédiája a Szegedi Szabadtérin

2011-ben Madách Imre drámai költeménye nyitja a Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi évadát. A Tragédia a téren legtöbbet játszott előadások között szerepel - 16 nyáron és 61 előadásban szerepelt műsoron -, a fesztivál dicső kezdeti korszakában szinte minden évben színre került: 1933 és 1939 között évente láthatta a közönség.

 

images
Madách Imre
/1823-1864
/

 

A háború szülte húsz éves kényszerszünet utáni második évtől, a hatvanas években összesen hatszor, a hetvenes és nyolcvanas években pedig egy-egy évadra tért vissza a darab a Dóm térre. Utoljára 2000-ben láthatták a nézők. Hont Ferenc után Major Tamás, Vámos László és Szinetár Miklós is megkapta a rendezés lehetőség. Ádám, Éva, az Úr és Lucifer szerepeiben olyan színészek álltak színpadra mint Lehotay Árpád, Tőkés Anna, Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Ruttkai Éva, Gábor Miklós, Sinkovits Imre, Hegedűs D. Géza és Bánsági Ildikó.


178912_galeria_szegedi_szabadteri_jatekok2


A 2011-ben színre kerülő produkciót Vidnyánszky Attila, a rendezői középgeneráció emblematikus alakja rendezi. 2009-ben és a 2010-ben is az ő koncepciójában színre vitt újszegedi előadásokat - a Sólyompecsenyét és a Tótékat - láthatta a közönség. A vele megkezdett művészi munka kiteljesedését jelenti a Dóm téri prózai bemutató. Főbb szerepekre olyan neves színészeket kíván felkérni a menedzsment, akik más műfajokban már szintén bizonyítottak a Dóm téren.

 

vidnynszky
Vidnyánszky Attila

 

A Tragédia két alkalommal látható a szegedi Dóm téren:

2011. július 01. Péntek 21:00
2011. július 02. Szombat 21:00

JEGYVÁSÁRLÁS>>>



süti beállítások módosítása