Színházparadoxon

Koltai Tamás legújabb, Színházparadoxon című könyvét Ascher Tamás mutatja be a Katona Kamrában, 2011. január 6-án csütörtökön, 18 órai kezdettel.

 


koltai_konyvbemutato



MEGHÍVÓ

Corvina Kiadó tisztelettel meghívja Önt Koltai Tamás Színházparadoxon című könyvének bemutatójára. A Corvina Kiadó által kiadott kötetet Ascher Tamás mutatja be, a színház világában útmutatást adó könyv a helyszínen 20% kedvezménnyel vásárolható meg.

A szerző saját bevallása szerint könyvének megírására Denis Diderot hasonló, Színészparadoxon című kötete inspirálta. A nagy író könyvét, ahogy Koltai Tamás is a sajátját, a színház világára építette fel, különféle ellesett pillanatok, hétköznapi színházi események, a rendezők, színészek vitái elevenednek meg benne, egyszóval minden, ami a színházzal kapcsolatos.

A Színházparadoxon tulajdonképpen ötven beszélgetést tartalmaz, melyek célja, hogy meséljenek és kritizáljanak egyszerre, de igazi különlegességük, hogy egy olyan világra nyitnak ablakot, amelynek a végeredményét a közönség eddig csak a nézőtérről, teljes pompájában láthatta, most azonban megismerheti azt a fáradtságos munkát is különféle történeteken keresztül, amely mögötte áll.

Koltai Tamás így nyilatkozott megjelenő könyve kapcsán:

„Négy évvel ezelőtt kezdtem dialógusokat írni a színházról Denis Diderot Színészparadoxonjának mintájára. Napi eseményekből, bemutatókból, írói, rendezői, színészi, társulati teljesítményekből, színházpolitikai aktualitásokból indultam ki. Igyekeztem a „Mestertől" tanult szórakoztató könnyedséggel, olvasmányosan megragadni a feloldható ellentmondásokat, majd általánosabb, esztétikai és társadalmi kérdésekig eljutni. Szó esik produkciókról, jelenségekről, vitákról, színházi műfajokról, elvekről és utakról, itthon és külföldön. Az ötven tematikus beszélgetés krónika és kritika próbál lenni egyidejűleg. Kritikus vagyok, a polémia nem idegen tőlem. A Népszavában, majd a Kritikában megjelent írások olvastán egyik pályatársam fejcsóválva megjegyezte: „Ez nem két különböző ember, mind a kettő te vagy." Magam sem tudnám tömörebben summázni a lényeget."

-----

Koltai Tamás: Színházparadoxon - könyvbemutató
Időpont: 2011. január 6. csütörtök, 18 óra
Helyszín: Katona József Színház - Kamra
(1053 Budapest, Ferenciek tere 5.)

Forrás: Katona József Színház


süti beállítások módosítása