Indul az év az Operában

A Magyar Állami Operaház tavaszig két bemutatóval és számos újra repertoárra vett sikerdarabbal várja a közönséget.

om hónapjának kiemelt programjai:

 

 

Januártól újra műsoron Verdi történelmi operája, a Szicíliai vecsernye
A Szicíliai vecsernye ősbemutatója 1855-ben volt a párizsi operaházban, és alig fél évvel később már a budapesti Nemzeti Színház is műsorára tűzte. A magyar közönség lelkesedéssel fogadta, nemcsak "Verdi csillogó zenéje" miatt, ahogy a korabeli kritikák fogalmaztak, hanem azért is, mert a '48-as szabadságharc utáni években mindenki nyitottabb volt az elnyomók és elnyomottak közötti történelmi konfliktusokra. A Magyar Állami Operaház 2009-ben mutatta be a most látható változatot, a német Matthias von Stegmann rendezésében.
A januári előadások főbb szerepeiben Bazsinka Zsuzsannát / Sümegi Esztert, Bándi Jánost / Fekete Attilát, Massányi Viktort / Fokanov Anatolijt, valamint Gábor Gézát / Rácz Istvánt láthatja a közönség.

 

vecs_2

A szicíliai vecsernye (Sümegi Eszter; fotó: Éder Vera)

 

Cosi fan tutte
Január 21-étől két fiatal művész beállásával ismét láthatja az Operaház közönsége Mozart kedvelt vígoperáját. Guglielmo szerepében az Armel Operaverseny idei második helyezettje, a húszas évei derekán járó Haja Zsolt, Dorabella szerepében több főszerep-siker után Mester Viktória mutatkozik be.
Születése után egy évszázadon át a librettója miatt volt az opera botránykő. A bombasztikus empire idején csakúgy, mint a prűd biedermeierben, az idealista Vormärz-ben vagy a porosz Gründerzeit-ben e cselekmény, ez a bábszerű, valószínűtlen és immorális játék méltatlannak tűnt Mozarthoz. Ráadásul színpadszerűtlennek és naivnak is tartották - természetellenesnek, hiszen valóban nem volt naturalista színmű. Ezért aztán tucatnyi új szöveget írtak a zenéhez, az eredetinél valahányszor ostobább fordulatokkal. Az eredeti Cosi fan tutte-t valójában a XX. század fedezte fel; Budapesten is csak 1930 óta állandó vendége az Operaháznak.

Tallián Tibor

 

cosi_fan_3tutte

 


 

Három év után újra: Pikk dáma
Naplójának és leveleinek tanulsága szerint Csajkovszkij mély átérzéssel merült el a komponálás közben a Pikk dáma szenvedélyeinek világában. Könnyezett Lisa III. felvonásbeli ariosójának papírra vetésekor, és sírt Hermann búcsúáriájának megkomponálásakor is. "Vagy nagyon fáradt vagyok, vagy ez tényleg jó" - tudósít a napló.

Papp Márta

 

A budapesti Operaház közönsége 2007-ben láthatta utoljára a darabot. Idén, január 28-ától hat előadásban Győriványi Ráth György főzeneigazgató vezényletével két, szinte teljesen új szereposztásban hallható az izgalmas zenedráma. Az előadások dátuma és szereposztása megtekinthető a www.opera.hu vonatkozó oldalán. Február 5-étől Hermann szerepében Badri Maisuradze, a moszkvai Bolsoj Színház vezető drámai tenorja látható a színen.

 

tenor4

Badri Maisuradze a Miskolci Operafesztiválon (fotó: Bócsi Krisztián)

 

Wagner háromszor
A Nürnbergi mesterdalnokok február 6-án, 9-én és 12-én kerül színre. Vidnyánszky Attila rendezését láthatják, a darabot Medveczky Ádám vezényli. A főbb szerepekben Perencz Béla, Berczelly István, Kálmán Péter, Molnár András és González Mónika.

 

 

Mefistofele
Aki lemaradt az Operaház idei első bemutatójáról, februárban megtekintheti Boito Mefistofele című operáját Antal Csaba monumentális díszleteiben. Az előadást Kovalik Balázs rendezte, a karmester Kovács János. Előadások és az új szereposztás: itt.

 

mefist

Mefistofele (fotó: Éder Vera)

 

MÁRCIUSBAN KÉT PREMIER!

 

Excelsior! Liszt Ferenc mennybemenetele - félkomoly opera egy felvonásban. Fekete Gyula operájának ősbemutatója a Magyar Állami Operaház, a Thália Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködésében valósul meg. A darab rendezője és díszlettervezője Gothár Péter, a jelmeztervező Bujdosó Nóra, a karmester Kesselyák Gergely lesz. Szereposztás itt.

 

Giuseppe Verdi Macbethjét Szinetár Miklós rendezésében március 22-étől
láthatja az Operaház közönsége. A díszleteket Horgas Péter tervezte, jelmeztervező: Velich Rita, az előadásokat Győriványi Ráth György vezényli. A címszerepet Alexandru Agache, a Lady szerepét Lukács Gyöngyi énekli, Banquo szerepében Fried Pétert láthatja a közönség.

 

lukacsgy

Lukács Gyöngyi

 

Miklósa Erika és Juan Pons együtt a Don Pasqualéban
A New York-i Metropolitan állandó hazai vendége, Miklósa Erika partnere a világhírű bariton, Juan Pons és Alessandro Codeluppi lesz március 19-én és 26-án. Az előadások a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerülnek színre az Operaházban. Vezényel: Kocsár Balázs.
A Donizetti-mű előző februári és márciusi előadásait Nánási Henrik dirigálja; március 1-jén Ernesto szerepében Horváth István mutatkozik be Molnár Levente, Váradi Zita és Mukk József partnereként.

 

nevjegy2010

Miklósa Erika

 

Márciusban indul az Anyegin-sorozat
24-én kezdetét veszi az egyik legszebb Csajkovszkij-opera hat előadásból álló sorozata. A címszerepben a külföldi színpadokról hazalátogató fiatal bariton, Molnár Levente lép színre. Partnerei a főszerepekben: Fekete Attila, Frankó Tünde és Gál Erika. Az előadásokat Kovács János vezényli, rendező: Kovalik Balázs.

 

32468_4

Anyegin (fotó: Éder Vera)


A Magyar Nemzeti Balett kínálata

 

Egy látványos előadás: A bajadér
Február 3-ától a hónapban hat estén élvezheti a közönség Slava Muchamedov kompozícióját Zeke Edit díszleteivel, Velich Rita egzotikus jelmezeiben.

 

bajader3

A bajadér (fotó: Andrea P. Merlo)

 

Karamazov testvérek
A híres Dosztojevszkij-történetre Boris Eifman készített koreográfiát - a darab a 2010-es bemutató óta siker az Operaházban.

 

103_oldal_kozmr_alexandra_csonka_roland_s_kevehzi_krisztina_karamazov_i_cast_musor_merlo_7437cnn7_68

A Karamazov testvérek (Kozma Alexandra,

Csonka Roland, Keveházi Krisztina;

fotó: Andrea P. Merlo)

 

Gyermek- és ifjúsági előadások tavaszig:
Február 6-án és 12-én az évadban utoljára láthatják a kicsinyek a két szabólegény történetét, Ránki György: Pomádé király új ruhája című meseoperájában. A karmester, Bartal László ezúttal a színpadon vezényel.
Március 6-án jótékonysági előadások: Humperdinck Jancsi és Juliska című művét interaktív környezetben, szinte a szereplők között nézhetik végig az Operaház meghívottjai.
A diákok az operaszínpadon is megismerhetik Bánk bán történetét - Kerényi Imre rendezését láthatják, az előadásokat Héja Domonkos vezényli.

 

hansel_uj

Jancsi és Julika

 

Minden korosztálynak:
A rosszul őrzött lány a Magyar Nemzeti Balett előadásában. Előadások: január 23., 26., 29.
A varázsfuvola - az Operaház népszerű előadássorozata a Vígszínházban várja a családokat. Marton László rendezése a ma emberének kínálja az örök mesét.

 

A Budapesti Filharmóniai Társaság hangversenyei

 

A zenekar az év első három havában öt koncertet ad az Operaházban.

 

Január 24-én és 25-én Mozart: g-moll szimfóniája és Mahler: Dal a földről című műve hangzik fel az Operaházban.

 

A február 21-i és 22-i műsor:
Schubert: Rosamunda-kísérőzene
R. Strauss: Rózsalovag-keringő
Ravel: Bolero
Farsangi meglepetések

Vezényel: Kovács János, közreműködik: a Nemzeti Énekkar

 

Március 21. (A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében)
Műsoron:
Liszt: Mazeppa
Liszt: Magyar fantázia zongorára és zenekarra
Liszt: Haláltánc zongorára és zenekarra
Mahler: Adagietto az V. szimfóniából
Liszt: Mephisto keringő

Vezényel: Ainars Rubikis

 

 

(Forrás: Magyar Állami Operaház)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz.hu/api/trackback/id/tr9411863339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása