Godot-ra várva a dunaParton

A dunaPart2011 Kortárs Előadóművészeti Platform keretében újra látható a Forte Társulat Godot-ra várva című előadása a Trafóban, január 22-én.

pic_122
fotók: Klacsán Margó
További képek a foto.szinhaz.hu-n >>>

 

Beszéd és mozgás szoros egysége hozza létre azt a koherens nyelvet, amelynek tiszta megszólaltatása az alkotói teendő, és amelynek keresése mellett Horváth Csaba és a Forte Társulat elkötelezte magát.

Beckett esztétikai önmeghatározása szerint „nincs mit kifejezni, nincs mivel és nincs miből kifejezni, hogy nem létezik a kifejezés ereje, a kifejezés vágya, csak a kifejezés kötelessége"; olyan művészetről álmodott, mely „nem lázad saját fenséges jelentéktelensége ellen".

Koreográfus/rendező és társulata a beszélt nyelven és a vizualitáson keresztül érzékelteti Beckett világának a halálhoz, a csöndhöz és a zenéhez fűződő különleges viszonyát. Az előadás fontos eleme az eszköztelen test, és annak az elmúláshoz való viszonya.

 

pic_296

 

"Játszanak és várakoznak. Játszva várakoznak. Pontosabban: számukra játék a várakozás. Ezért aztán lassan olyan színben kezd feltűnni a dolog, mintha jobban izgatná őket a labda gömbölyűsége, mint maga Godot. Vladimir mindig megpörgeti a focilabdát a mutatóujján, amikor Godot jövetelére figyelmezteti Estragont, aki erre, szinte legyintően, foghegyről csak annyit válaszol: persze. Persze - és már rúgják is tovább a bőrt. Az idő meg csak telik, szakadatlan, ahogy a föld nevű galaktikus focilabda forog sebesen a tengelye körül.
Godot-ra várni játék. Godot-ra várni rémesen izgalmas időtöltés. Ezt látva a néző már nem is szívesen játszik el a gondolattal, hogy mi lenne, ha... Ha Godot mégiscsak megérkezne." (Králl Csaba, revizoronline.com)

 

pic_180

 

Forte Társulat:
Samuel Beckett: Godot-ra várva


Szereplők:
ANDRÁSSY Máté, BLASKÓ Borbála, FÖLDEÁKI Nóra,
HORVÁTH Virgil, KÁDAS József, KRISZTIK Csaba, SIMKÓ Katalin, SIPOS Vera

Díszlet: Milorad KRSTIĆ
Jelmez: BENEDEK Mari
Fény: PAYER Ferenc
Hang: KERESZTES Gábor

Koreográfus-rendező: HORVÁTH Csaba

Előadás időpont: 2011. január 22. 20:00
JEGYVÁSÁRLÁS >>>

Magyar nyelven angol felirattal
Támogatók: NKA, OKM

 

pic_159

 

 

Örök körök
Török Ákos kritikája a Forte Társulat Beckett-estjéről a tanckritika.hu-n

(...) Mindkét előadás legfőbb erénye, hogy ötletei nem öncélúak, vagyis dramaturgiai szerepük van. Ezek hatására, és ezektől függetlenül is az előadás szinte minden pillanatában az az érzésünk, hogy most valami egészen rendkívüli fog történni, és ezt a rendkívülit várjuk, ami a bakiváráshoz hasonlóan egy újabb, más síkon mutat fel valamit a drámaszöveg alapintenciói közül.

tovább a cikkhez a tanckritika.hu-ra >>>

 

süti beállítások módosítása