Hungarikum Szatmárból

A Vendégségben Budapesten - Színházi Hungarikumok Fóruma sorozatának utolsó programjai Keresztes Attila rendező munkássága bemutatása köré szerveződnek. Katowiceben rendezett Yvonne, burgundi hercegnője után január közepén két Szatmárnémetiben rendezett előadásának budapesti vendégjátékára kerül sor. A program keretében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata az Új Színházban január 16-án délelőtt Szilágyi Andor: Leánder és Lenszirom című darabját mutatta be, január 17-én este 7 órától pedig Csehov: Három nővér című műve látható.

 

LeabderEsLenszirom.2
Leánder és Lenszirom

Szilágyi Andor darabjában meséhez méltóan kalandok, varázslat és természetesen erőpróbák sora követi egymást, ám végül minden jóra fordul. Az átok megtörik, Leánder és Lenszirom egymásratalál, sőt, mindvégig hű szolgáik, Bogyó és Csibecsőr szerelme is beteljesül. A Keresztes Attila által rendezett Leánder és Lenszirom látványos, mozgalmas, humoros jelenetekben bővelkedő előadás, melynek dalszövegeit Demény Péter írta, zeneszerzője Incze G. Katalin.

 

1283190106BIR_3978
Három nővér

 

Csehov Három nővére a boldogságkeresés drámája, melyben nem az a drámai, hogy a hőn áhított boldogság (Moszkva) elérhetetlen lenne a szereplők számára, hanem az, hogy ők semmit nem tesznek az eléréséért. Vágyakoznak utána, beszélnek róla, múltjukban és tervezett jövőjükben keresik, s közben talán észre sem veszik, hogy a boldogság mindannyiuk számára elérhető lenne. Nem látják, hogy a keresett „Moszkva" ott van, mellettük van, vagy a mellettük állóban van. Moszkva nem a múltban és nem a jövőben, hanem a jelenben van - de csak akkor, ha van bátorságuk a jelenben élni. A színház mindig saját világunkról szól: Keresztes előadása szembesít azzal, hogy ezek a szereplők és ezek a vágyak ma is élnek, köztünk, bennünk vannak. Mindannyian vágyakozunk a magunk Moszkvája után, s csupán rajtunk áll, hogy elérjük-e valaha.

A program zárásaként január 18-án 18 órakor a budapesti Fészek Művészklubban kerül sor Darvay Nagy Adrienne beszélgetésére Keresztes Attilával A kolozsvári úton... címmel.

 

1283190590BIR_4378
Három nővér

 

Anton Pavlovics Csehov
Három nővér

fordította: Kosztolányi Dezső

Prozorov, Andrej Szergejevics Nagy Csongor
Natalja Ivanovna, a menyasszonya, később felesége Csiki Orsolya
Olga   Némethy Zsuzsa
Mása Vencz Stella
Irina Varga Andrea
Kuligin, Fjodor Iljics, tanár, Mása férje István István
Versinyin, Alexandr Ignatyevics, alezredes, ütegparancsnok Rappert Gábor
Tuzenbach, Nyikolaj Lvovics, báró, főhadnagy Nagy Antal
Szoljonij, Vaszilij Vasziljevics, százados Péter Attila-Zsolt
Csebutikin, Ivan Romanics, katonaorvos  Bíró József m.v.
Ferapont, öreg szolga az előljáróságon  Zákány Mihály
Anfisza, öreg dada, 80 éves Méhes Kati
Ismeretlen Nagy Orbán
Ismeretlen  Gaál Gyula

dramaturg: Bodó A. Ottó
díszlettervező: Khell Zsolt
jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias
ügyelő: Ács Sándor
súgó: Varga Katalin

rendező: Keresztes Attila
/Bemutató: 2009. október 2./

Forrás: Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata

süti beállítások módosítása