Az elrabolt gyermekkor

Január 19-én, a budapesti gettó felszabadításának évfordulója alkalmából, két év szünet után újra színpadon A piros bicikli című színdarab, ezúttal a Bálintházban.

 A_piros_bicikli2


Éva és Lilla soha nem találkoztak, nem ismerték egymást. A sorsuk most mégis összefonódik, hiszen oly sok közös volt bennük. Például mind a ketten gyerekek voltak, mindketten naplót vezettek, mind a ketten nagyon de nagyon szerettek élni, és mindketten átélték a holokauszt borzalmait. Ecséri Lilla és Heyman Éva kézzel írott naplója nyomán két sors elevenedik meg a színpadon. Lilla 16 éves, Éva alig 13, Lilla színésznő szeretett volna lenni, Éva csak élni akart. Az időből és térből kiemelt történet döbbenti rá a nézőt, hogy mindaz, amit a színpadon látunk, s mindaz, ami elhangzik, valóság volt, felfoghatatlan irrealitása ellenére is megtörtént, s milliók sorsát pecsételte meg.

Évtizedek hallgatása után érintett és nem érintett generációk keresik identitásukat. Sorsuk, tudtukkal vagy tudtuk ellenére is összekapcsolódik, s a háborús bűnökre és embertelenségre is csak közösen adhatják meg a választ.

A holokauszt megtörtént. Mi más akadályozhatja meg, hogy újra megtörténjen, ha nem az oktatás és felvilágosítás? Fontosnak érezzük, hogy a fiatal korosztály is hiteles képet kapjon a vészkorszak pusztításairól, s megismerve a tényeket, az antiszemita és rasszista érzelmeket kirekessze a szívéből. Tisztában vagyunk vele, hogy bármennyit foglalkozunk is a témával, képtelenség átélni a holokauszt traumáját. Egy másik gyerek fájdalma, akitől elveszik féltve őrzött kerékpárját, csak azért, mert zsidó volt, jóval átélhetőbb a hasonló korú nézők számára, mint a deportálás vagy a gázkamrák sokkoló képei. "A piros bicikli" két tizenéves kislány szemével láttatja az eseményeket, s hozza közelebb a kor embertelenségét a mai gyermekekhez.
Mindent el kell követnünk, hogy Éva, Lilla és a szenvedő milliók sorsa soha többé ne ismétlődhessen meg!

 

PirosBicikli

 

A piros bicikli az elrabolt gyermekkor szimbóluma

"Megrendítő volt a téma és az előadás. Feleségem, aki a két kislányhoz hasonlóan szintén gyerekfejjel élte át a háború borzalmait, rendkívüli mértékben a hatása alá került a történetnek, hiszen saját életének egy darabját hallotta és láthatta viszont a színpadon.
Nagyon ajánlatos, különösen az ifjúság számára, hogy megismerkedjen "A piros bicikli" című színdarabbal. Fontos, hogy elhiggyék; mindaz, ami Évával és Lillával megtörtént, valóság volt, és nem a képzelet szüleménye. Lássák minél többen és okuljanak belőle!"

Dr. Schweitzer József
nyugalmazott országos főrabbi

 

bicilkiPICT0120

 

Balázs Ágnes:
A piros bicikli

Színdarab 1 felvonásban
Heyman Èva és Ecséri Lilla naplója nyomán

Szereplők:
Èva : Gesler Lili
Lilla: Szoták Andrea

Jelmez: Tordai Hajnal
Szaktanácsadó: Karsai László történész

Rendezte: Radó Gyula

Előadás időpont: 2011. január 19. (szerda), 19:00
Helyszín: Bálintház, VI., Révay u. 16.
/Ősbemutató: 2007. január 18., Spinóza Ház/

süti beállítások módosítása