Táncos európai körforgás

Január legvégén Spanyolország, Belgium és Magyarország táncosai és koreográfusai mutatkoznak be kölcsönösen mindhárom országban. Miért épp ők? Mert a PRESI-DANSES program az Európai Unió 2010. január 1. és 2011. június 30. közötti időszakának soros elnökségét adó tagországok kulturális együttműködésének gondolatából született. Nemzetközi kóstoló ebből is, abból is. Tánc-svédasztal különleges produkciókkal.

trafo_logo

 

A Presi-danses programsorozat keretében:
Salamon Eszter (HU/D): And then/És akkor

Film-koreográfia

Szereplők: Aude LACHAISE, SALAMON Eszter, BOJANA Cvejic
Koncepció, dramaturgia: Eszter SALAMON, Bojana CVEJIC
Operatőr: Minze TUMMESCHEIT
Vágóasszisztens: Arne HECTOR
Fénytervező: Sylvie GAROT
Hangtervező: Peter LENAERTS, Peter CONNELLY
Zene: Peter LENAERTS/ 'aisikl

Előadás időpont: 2011. január 28-29. 20:00
Helyszín: TRAFÓ
Jegyvásárlás >>>


Képzeljük csak el egy pillanatra azt, hogy az utcán találunk egy fotóalbumot. Kinyitjuk. Benne lépek ismeretlen emberekről, családi vakációról, szülinapokról, az idegen arcok úgy mosolyognak ránk, mintha a mi rokonaink lennének, mintha nekünk szánták volna emlékül a fotókat... Nem furcsa, zavarba ejtő érzés, ha valakinek, akit a véletlen sodort elénk, belelátunk a magánéletébe?

Minze_Tummescheit

 

A folyamatosan szűkülő-táguló színpadtérben pedig emberek bukkannak fel, élőben és vetített képen, beszélnek és énekelnek, történeteket mondanak, a saját(?) történetüket. A történeteket nem köti össze semmi. A történetek hősei valószínűleg nem is találkoz(hat)tak. Egyikük a jelent meséli, a másik, mintha a bizalmasának vallana a múltjáról... és most már mi is azt érezzük, hogy felcsaptunk egy fotóalbumot: a helyzetek ismerősek, a képen szereplő személyek nem. És mégis, milyen közük lehet egymáshoz? Milyen az, ha olyasvalakivel találkozunk, akinek az élete, a története nem fontos, nem különös, nem érdekes a számunkra? Hogy van az, hogy valami nem fontos, nem különös, nem érdekes és mégis az?

Kicsoda Eszter Salamon? A külföldön hatalmas ismertségnek, elismertségnek örvendő táncos/koreográfus? Ebből a darabjából talán ez is kiderül.

 

arne_hector

 

A Presi-danses programsorozat keretében:
Dame de Pic/Compagnie Karine Ponties (B): Humus vertebra

tánc

Koreográfus: Karine PONTIES
Előadók: Eric DOMENEGHETTY, Claudio STELLATO, Jaro VINARSKY
Animáció, művészeti munkatárs: Stefano RICCI
Díszlet: Wilfrid ROCHE
Fény: Florence RICHARD
Zeneszerző: David MONCEAU
Zene: Sigur ROS
Jelmez: Samuel DRONET
Műszaki vezető: Guillaume FROMENTIN
Videó- és fénytechnika: Stefano SERRA

Előadás időpont: 2011. január 31. 20:00
Helyszín: TRAFÓ
Jegyvásárlás >>>


HV5_Wilfrid_ROCHE

 

Madárijesztő: jelentéktelen jelenlét, nem ijeszt meg senkit, észre sem veszi senki, kategorizálhatatlan eszköz, értéktelen, nemtelen, tulajdonos nélküli tárgy. Mosolyogva, játékosan áll a mező szélén karóba húzva.

A brüsszeli Dame de Pic (Pikk dáma) nevű társulat vezetője, Karine Ponties mindig is a tánc és a képzőművészet, a különféle művészeti ágak összehangolásával kísérletezett. A Humus vertebra című előadásnak négy főszereplője van: a látomásszerű, hibrid figurákat alakító három férfi táncos és az olasz grafikus művész, Stefano Ricci. Költészet, álom, rajz(film) és tánc - párhuzamos formanyelvek, különböző stílusok és regiszterek találkozása a színpadon.

 

HV1_Wilfrid_ROCHE

 

Karine Ponties számára az állati és emberi közötti lények prototípusa a madárijesztő magányos, ugyanakkor abszurd és komikus figurája. A porondszerű színpad, a néhány egyszerű, de számtalan minőségben használható faláda, a pergő rajzfilmkockák és a remek zene még a kényszeres jelentéskeresők figyelmét is eltereli. Mese az egész.

 

A Presi-danses programsorozat keretében:
Olga de Soto (ESP): histoire(s)

Videó-koreográfia & dokumentumfilm
Francia nyelven, magyar felirattal.

Koncepció, rendezés, koreográfia: Olga DE SOTO
Szereplők: Cyril ACCORSI és Olga DE SOTO
Videó, kép és hang: Olga DE SOTO
Vágó: Montxo DE SOTO és Olga DE SOTO
A dokumentumfilmben nyilatkoznak (a megjelenés sorrendjében): Micheline HESSE, Suzanne BATBEDAT, Robert GENIN, Brigitte EVELLIN, Julien PLEY, Françoise OLIVAUX, Olivier MERLIN és/and Frédéric STERN
Zene: Johann Sebastian BACH (zongoradarabok)
Előadó: Angela HEWITT - zongora
Díszlet: Thibault VANCRAENENBROECK
Világítás: Henri-Emmanuel DOUBLIER
Fénytechnika: Geni DIEZ / Sarah SCOUARNEC
Hang: Pierre GUFFLET
Műszaki vezető: Christophe GUALDE

Előadás időpont: 2011. január 26. 20:00
Helyszín: Merlin Színház
Jegyvásárlás >>>


histoires-04


„Azokra gondolok, akik 1946-ban ott ültek abban a teremben, a közönségre; azokra, akikben nyomot hagyott, akiket igazán megérintett az az előadás. (...) 1946. Majd' 58 évvel ezelőtt. Milyen emlékeket őrzök bármelyik általam látott előadásról? És egy olyanról, amely mély nyomokat hagyott bennem? Mi az ún „élő" művészet? Mit akarok ezzel az egésszel? És miért?"
(2002. október - részlet Olga de Soto naplójából)

histoires-02DoloresMarat

 

Vajon milyen maradandó nyomot hagy a nézők fejében egy olyan előadás, amelyet jó néhány évtizeddel korábban lát(hat)tak? Olga de Soto koreográfus olyan „szemtanúkat" keresett, akik nézőként ott voltak 1946. június 26-án a párizsi Théâtre des Champs-Elysées legendás, Jean Cocteau mimodrámájára készült táncelőadásán. A beszélgetések során nem csupán emlékek és érzések elevenednek meg, hanem az annak idején a nézőtér sötétjéből figyelő tekintetek mintegy újra elénk vetítik magát a koreográfiát is. Olga de Soto ezekből a dokumentumokból dolgozott, hogy a maga módján alakítsa szubjektív tánctörténetté a felidézett múltat.

 

-------------

PRESI-DANSES
Táncelőadások Belgiumból, Spanyolországból és Magyarországról
2011. január 26-31.


süti beállítások módosítása