Morcvadászat Kaposváron

Biztosan Veled is volt már ilyen. Mikor semmihez sincs kedved. Se fára mászni, se sárkányt legyőzni, se megtudni, micsoda szerzet lakhat a százéves fa odvában. Csak kakaót inni, és foszlós kalácsot enni. De nem lehet mindig csak kakaót inni, meg foszlós kalácsot enni. Hova megy az ember kedve? Meg kell keresni!

nefel_11

 

Boldizsárnak nem egyedül kell útnak indulnia, vele van kedvenc barátja, és mindenben cinkostársa: Szofi is.
Meg egyéb furcsa szerzetek: például Nefelé, a türelmetlen tündér. Ő Szofi cseréptündére.

Hogy kik azok a cseréptündérek? Minden embergyereknek van egy láthatatlan társa. Neked is! Ő repked körülötted, mikor nevetsz, mikor tapicskolsz egy pocsolyában, vagy mikor belenézel a napba, utána behunyod a szemed és színes karikákat látsz. De ha elfeledkezel róla, egyre csak fogy a varázsereje, és nem tud megvédeni a rosszkedvű, undok morcoktól. És akkor bizony bajban vagy! Ahogy most Boldizsár is, mert elrabolták a tündér-barátját.


nefel_16


Ezt nem hagyhatjuk annyiban! Szofi, Nefelé és egy kivételesen kedves morc, Horgó elindulnak hát az arborétumban, hogy megküzdjenek Morconával, a félelmetes varázslónővel. Hogy sikerül-e megtalálni Boldizsár cseréptündérét, és visszanyerni a kisfiú jókedvét? Gyere, derítsük ki!

A Csiky Gergely Színház most mindenkit egy fantasztikus erdei (pontosabban arborétumi) kalandra hív! És akik velük és a tündérekkel tartanak, és kedvük van, játékra hívják őket, hiszen az út nem ér véget az előadás végével: rajzpályázatot és fogalmazás-pályázatot hirdetnek kicsiknek és nagyoknak.
Részletek ITT >>>

ovi_nefele_1

 

Scheer Katalin: Nefelé
mese kedves és kedvtelen gyerekeknek

Nefelé cseréptündér: Rácz Panni
Melankó, cseréptündér: Takács Géza
Szofi, kislány: Gergely Rozi e.h.
Boldizsár, kisfiú: György Zoltán Dávid e.h.
Horgó: Szvath Tamás

Morcok:
Lugosi György
Fábián Zsolt

Kalmár Tamás
Serf Egyed
Kósa Béla


Morckapitány, morc: Gyuricza István
Lujza néni: Tóth Eleonóra
Morcona, varázslónő: Csonka Ibolya
Kenderike: Lestyán Luca

Egerek, mókusok, békák, sünök: Csonka Ibolya, Fábián Zsolt, Kalmár Tamás,
Kósa Béla, Lugosi György, Serf Eg
yed, Tóth Eleonóra

Díszlet: Cziegler Balázs

Jelmez: Cselényi Nóra
Bábok: Greifenstein János
Segédrendező: Váradi Szabolcs
Zenei szerkesztő: Barabás Edit
Dramaturg: Németh Virág
Súgó: Csorba Mária
Ügyelő: Székely György
Világítástervező: Memlaur Imre

Rendező: Kelemen József


Premier: 2010. január 26. 14.30
Helyszín: Csiky Gergely Színház, Kaposvár - Nagyszínpad

További előadás időpontok:
2011. január 27. 14:30
2011. február 01., 02., 08., 09., 15., 16., 22., 23. 14:30


nefel_6

 

Scheer Katalin, a szerző Nefeléről

Nem kisebb becsvággyal fogtam bele a Nefelé megírásába, minthogy olyan mesevilágot teremtsek, amely gyereket és felnőttet egyaránt magával ragad. Nem „dupla fenekű" történetet akartam kanyarítani, amelynek felolvasása közben a felnőttek összekacsintanak a gyerek feje fölött, és jót mulatnak a kicsik számára érthetetlen összefüggéseken. Ellenkezőleg. A célom az volt, hogy előpiszkáljam a felnőttből a benne álmodó kisgyereket. Hogy felnőtt és gyerek együtt vágjanak bele a nagy kalandba, együtt fedezzék fel, nevessék ki és üldözzék el a körülöttük settenkedő morcokat.
Van, aki megrémül, ha azt hallja, hogy a Nefelé főhőse egy kedvetlen, vagy ami még ijesztőbben hangzik, depressziós kisgyerek. Elég rosszkedvű világban élünk, aligha tagadja bárki. De minek még a gyerekeket is ezzel traktálni? Hadd bocsássam előre, mindenki megnyugtatására: a Nefelé nem realista, nem pszichologizáló, még csak nem is szomorú történet, hanem igazi tündérmese. Színtere nem az itt és most, nem a társadalmi közeg, hanem a lélek országa. Ott játszódik, ahol az álmaink.
A mese olyan, mint a szél: átjár, megtisztít, felkavar. A mese gyógyszer. Hatékonyabb bármelyik multivitamin tablettánál. Napi egy adag mese garantáltan felszívódik a lélekben. Immunerősítő hatása egy életen át kitart. És hogy a lényeget el ne felejtsem: a mese nem mese. A mese színtiszta valóság. Folyton folyvást önmagunkkal szembesít. Mostohák, lusta lányok, kitett gyerekek, elkényeztetett királylányok, féltékeny fivérek, a sárkánnyal folytatott küzdelemben elbukó királyfiak, nagyravágyó parasztasszonyok, menyüket elüldöző királynők, menyasszonyukat fel nem ismerő vőlegények: ezek vagyunk mi. Minden nap újra kezdjük, és minden nap elbukunk. Vagy meg se próbáljuk, inkább elalszunk száz évre, vagy kővé válunk, vagy hagyjuk, hogy elraboljon a sárkány. A mese nem áltat minket. Nem állítja, hogy könnyű élni. Mindössze arra biztat, hogy legyünk bátrak. Merjünk élni. Merjük használni az eszünket vagy a megérzéseinket, mikor melyikre van szükség. Ne hódoljunk be az erősebbnek, a tekintélyesebbnek, a gazdagabbnak, az okosabbnak. Tapasztaljuk meg a saját bőrünkön, mi a helyes, mi a jó.
Úgy hírlik, a morcok mostanság befészkelték magukat a kaposvári színházba. Aggodalomra azonban semmi ok, a cseréptündérek készek a harcra. Ha pedig minden néző magával viszi saját cseréptündérét az előadásra, a morcoknak esélyük sem lesz a győzelemre.

Minden kicsi és nagy, kedves és kedvetlen nézőnek jó szórakozást és sikeres morcvadászatot kívánok!


fotó: Memlaur Imre
forrás:
Csiky Gergely Színház, Kaposvár

 

süti beállítások módosítása