Megvan az új pécsi igazgató

Rázga Miklós színművészt választotta a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójának a város közgyűlése, egyhangúlag. Arról, hogy mit tervez, alább olvashatnak.

razga_miklosRázga Miklós Balikó Tamástól veszi át a posztot február 16.-án, aki már két évtizede vezette a színházat. Az igazgatásra Balikó és Rázga mellett Dörner György, Márton András színművész, valamint Béres Attila és Rusznyák Gábor rendező pályázott. A szakmai előkészítő bizottság Balikó Tamás és Márton András pályázatát részesítette előnyben, de a város kulturális bizottságának támogatását egyikük sem nyerte el, így a közgyűlését sem. A közelmúltban újabb pályázatot írtak ki, amelyen már heten indultak: Moravecz Levente színész és egy, az adatai titkos kezelését kérő, Moira néven jelentkező művész is csatlakozott a jelentkezőkhöz. Majd Balikó Tamás visszavonta pályázatát.

Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere végül azzal indokolta döntésüket, hogy Rázga Miklós évek óta dolgozik a Pécsi Nemzeti Színházban, ismeri a várost, az itt élőket és a társulatot. "Fontos szempont volt az is, hogy vállalta a színház zenei tagozatának megújítását, és pályázatában az elvárásoknak megfelelően hangsúlyos elemet kapott a balett tagozat megerősítése" - tette hozzá a politikus, akit a pécsi színházépület állapotáról is faggattak. "A városnak nincs másfél milliárd forintja az intézmény teljes rekonstrukciójára, viszont a karbantartások keretében minden évben több tízmillió forintot szánnak különböző felújításokra. A színház erkélye az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó idejére megújul és sorra kerül majd a zenekari árok rendbetétele, továbbá a beázások megszüntetése is" - jegyezte meg ennek kapcsán.

Az új direktor pedig elmondta, mint minden színházigazgató, ő is egy jó és szerethető színházat szeretne irányítani. A kamaraszínház kihasználtságát és ezzel a nézőszámot szeretné növelni, emellett népszerűsítené az intézményt a fiatalok, a családok körében. "A repertoár kialakításánál olyan előadásokat is számba kell venni, majd műsorra tűzni, amelyeket gyerekek, szülők és nagyszülők egyaránt szívesen megnéznek" - jegyezte meg. A színművész szólt arról is, hogy pedagógusokkal együttműködve kötelező irodalmakat adnának elő rövidített formában iskolai irodalomórákon, beavató színházi előadások keretében. Azt is tervezi, hogy fejleszti az operatagozatot, ezt bizonyítja, hogy Gulyás Dénes operaénekes segítségével már az idén beavató operaszínházi rendezvénysorozattal jelentkeznének.

 

süti beállítások módosítása